PDF_Jableczniki_na_oslode_jesieni.pdf

(1071 KB) Pobierz
JABŁECZNIKI NA
OSŁODĘ JESIENI
przepisy.pl
Ciasto z jabłkowymi różami
przepisy.pl
Składniki:
cukier puder - 150 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 180 gramów
mąka - 250 gramów
jajko - 1 sztuka
żółtko jajka - 1 sztuka
jabłka - 1.5 kilogramów
cynamon - 2 łyżeczki
woda - 125 mililitrów
15 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
Łatwe
sok z cytryny - 1 sztuka
budyń waniliowy bez cukru - 1 opakowanie
cukier - 2 łyżki
200 °C
mleko - 500 mililitrów
okrągła forma do ciasta o śr. 30 cm
Sposób przygotowania:
1. Do mąki dodaj cukier puder, Kasię, jajko i żółtko. Wyrób ciasto.
2. Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój jabłka w cienkie plasterki.
3. Plasterki jabłka z wodą i cytryną podgrzewaj w garnku przez ok. 3-5 minut (nie doprowadzaj do wrzenia - jabłka należy
jedynie zmiękczyć, żeby dało się modelować ich kształt).
4. Rozwałkuj ciasto. Wytnij w nim koło o średnicy 33 cm i ułóż równo w foremce o średnicy 30 cm wysmarowanej margaryną
(3 cm ciasta potrzebne na brzegi). Ułóż plasterki jabłek tak, żeby tworzyły kształt małych różyczek. Układanie różyczek
rozpoczynaj od warstwy zewnętrznej. Dokładaj po jednym plasterku jabłka, formując z nich małe fale, aż do środka kwiatu.
Kolejne kręgi jabłek utworzą kształt różyczki. Układaj kolejne różyczki wzdłuż brzegu ciasta. Piecz w temp. 200°C (180°C,
jeśli piekarnik jest wyposażony w termoobieg) przez 40-50 minut.
5. Kiedy ciasto piecze się w piekarniku, przygotuj budyń. Dodaj proszek do mleka i zagotuj zgodnie z instrukcją na
opakowaniu (jeśli masa wyszła zbyt gęsta, dodaj więcej mleka).
6. Poczekaj, aż sos nieco przestygnie, a następnie wylej go pośrodku ciasta. Oprósz cynamonem i cukrem pudrem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Jabłecznik z budyniową nutą
przepisy.pl
Składniki:
mąka pszenna - 500 gramów
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Kostka do pieczenia Kasia
- 250 gramów
cukier - 150 gramów
cukier wanilinowy - 15 gramów
żółtka dużych jajek - 5 sztuk
śmietana 18% - 3 łyżki
90 minut
Wskazówki pieczenia:
60 minut
180 °C
Łatwe
słodkie jabłka - 1.4 kilogramów
cynamon - 1 łyżka
białka dużych jajek - 5 sztuk
27 x 28 cm
cukier - 200 gramów
budyń waniliowy - 2 opakowania
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i posiekaną Kasię. Dodaj żółtka jaj i śmietanę.
Wszystko razem wymieszaj mikserem.
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. 1/3 ciasta włóż do zamrażarki, a resztą wyklej dno wyłożonej
papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, lekko odciśnij na sicie. (Po starciu i odciśnięciu
jabłek powinno być ich około 900 g.) Wyłóż na ciasto w formie i oprósz cynamonem.
4. Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Pod koniec ubijania wsyp do masy bezowej budynie w proszku i
wymieszaj.
5. Masę bezową wyłóż na jabłka w formie i równo rozprowadź.
6. Ciasto z zamrażarki pokrusz w dłoniach i posyp nim wierzch bezy. Całość wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i
piecz około 60 minut.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto jabłkowo-marcepanowe
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 1 sztuka
mąka - 350 gramów
orzechy laskowe - 100 gramów
cukier - 150 gramów
żółtka - 3 sztuki
jabłka - 1 kilogram
rodzynki - 100 gramów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
60 minut
Łatwe
cukier - 100 gramów
masa marcepanowa - 200 gramów
200 °C
tortownica o średnicy 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Orzechy zmiel lub rozdrobnij w malakserze. W misce wymieszaj zmielone orzechy, cukier i mąkę.
2. Dodaj żółtka, posiekaną Kasię i wymieszaj mikserem. Następnie przełóż ciasto na stół i zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na
godzinę do lodówki.
3. Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój ćwiartki na kawałki. Rodzynki zalej
wrzątkiem, a gdy napęcznieją, odcedź przez sito.
4. Masę marcepanową zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z jabłkami, cukrem i rodzynkami.
5. Schłodzone ciasto podziel na dwie części w proporcji 3:2. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią tortownicę o średnicy
24 cm. Nakłuj widelcem.
6. Na ciasto w tortownicy wyłóż nadzienie. Całość przykryj pozostałym ciastem, rozwałkowanym na cienki placek. Wstaw do
nagrzanego piekarnika i piecz około godziny w 200 st.C.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Szarlotka bezglutenowa
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 1 opakowanie
mąka bezglutenowa - 450 gramów
bezglutenowy proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier - 0.6 szklanek
jajko - 2 sztuki
sól - 1 szczypta
jabłko - 1.5 kilogramów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
Łatwe
sok z cytryny - 1 sztuka
cukier trzcinowy - 5 łyżek
cukier puder do dekoracji
180 °C
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę bezglutenową, dodaj bezglutenowy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, jajka i pokrojoną w
kosteczkę Kasię. Miksuj aż utworzona kruszonka zacznie się lekko kleić.
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką bezglutenową stół i szybko zagnieć w kulę. Podziel na 2 części, zawiń w folię i wstaw
do lodówki na około 1 godzinę.
3. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i obierz. Pokrój na plasterki i zostaw w ćwiartkach.
4. Na papierze do pieczenia rozwałkuj jedną porcję ciasta. Na cieście połóż w rzędach obok siebie, lekko rozsuwając
plasterki pokrojone jabłka.
5. Jabłka posyp z wierzchu brązowym cukrem. Drugą porcję ciasta rozwałkuj również na papierze do pieczenia. Delikatnie
przenieś i przykryj ciastem jabłka.
6. Patyczkiem do szaszłyków nakłuj ciasto z wierzchu. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 40 minut.
Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin