Roszponka warzywna gnojówka.pdf

(607 KB) Pobierz
Roszponka warzywna – przepis
na gnojówkę roślinną
Zawiera dużo azotu, odstrasza ślimaki
i drutowce. Roszponka warzywna
to świetna roślina na gnojówkę
do nawożenia i na szkodniki. Łatwo ją
zrobić. Ma neutralny odczyn.
Roszponka warzywna (Valerianella
locusta) to roślina jadalna,
do przyrządzania sałatek. Rozsiewa się
tak łatwo, że potrafi zachwaścić ogród.
Roszponka warzywna jest spokrewniona
z kozłkiem lekarskim. Nie choruje,
nie lubią jej ślimaki i drutowce.
Fot. Niepodlewam
Termin zbioru:
maj (V)
Gnojówkę przygotowuje się z resztek
roszponki, np. roślin kwitnących (są zbyt
twarde, by je zjeść), korzeni,
uszkodzonych liści. Roszponka warzywna
rozsiewa się sama, jak chwast. Takie
nadprogramowe rośliny to idealny materiał
na gnojówkę roślinną.
Aby przeszkodzić roszponce nadmiernie
się rozmnażać w ogrodzie, trzeba ją
wyrywać z korzeniami w pierwszej
połowie maja (V). Zostawia się tylko część
dorodnych roślin, by mogły się rozsiać
w sposób kontrolowany.
Na gnojówkę najlepiej przeznaczać
roszponkę, która zaczyna kwitnąć.
Młodsze rośliny warto zjadać.
Na gnojówkę nadają się też same korzenie.
Fot. Niepodlewam
Składniki
*świeża roszponka warzywna (wszelkie
resztki, w tym same korzenie z ziemią, całe
rośliny, liście, kwiaty, ale bez nasion) –
tyle, aby luźno zajęła 1/3 wiaderka
*woda (może być z kranu, oczka wodnego,
deszczówka, czy z mycia doniczek)
Czas przygotowania
2-4 tygodnie (w zależności od pogody –
gdy jest ciepło, przygotowanie gnojówki
trwa krócej)
Jak zrobić
Włożyć roszponkę bez rozdrabniania
do wiaderka. Nie trzeba usuwać ziemi
z korzeni (jest jej sporo, bo roszponka ma
mocny i rozbudowany system
korzeniowy). Nie ma też potrzeby
usuwania źdźbeł słomy, jeśli roszponka
na niej rosła.
Zalać roszponkę wodą – tyle, aby linia
wody była kilka centymetrów poniżej
krawędzi wiaderka. Odstawić w kąt ogrodu
(cień lub półcień).
Roszponki przeznaczonej na gnojówkę
nie trzeba rozdrabniać. Wystarczy zalać ją
wodą. Fot. Niepodlewam
Po tygodniu zawartość wiaderka zaczyna
fermentować. Na powierzchni widać
drobne bąbelki (nie jest ich dużo).
Po kolejnych 2-3 dniach zamieszać.
Gdy nowe bąbelki się nie pojawiają
i większość części roszponki rozpadnie się,
gnojówka nadaje się do użycia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin