Czosnek gnojówka do oprysku.pdf

(471 KB) Pobierz
Czosnek – przepis na gnojówkę
roślinną
To gnojówka do niszczenia połyśnicy
marchwianki oraz ochrony
przed chorobami grzybowymi.
Potrzebne są tylko dwa składniki:
czosnek i woda.
Na gnojówkę nadają się resztki
czosnku, np. zielone pędy z ogławiania.
Fot. Niepodlewam
Termin przygotowania:
maj (V),
czerwiec (VI), lipiec (VII), sierpień
(VIII)
Składniki
Czosnek
– tyle, aby zajął luźno
około ¼ wiaderka, np. zielone łodygi
kwiatostanów, łuski z ząbków
(z kuchni), korzenie, ząbki
uszkodzone, niedojrzałe cebulki
powietrzne, liście
Woda
– może być np. z kranu,
deszczówka, z mycia doniczek,
owoców lub warzyw, ze stawu
Czosnek w ząbkach jest zbyt cenny,
by przeznaczać go na gnojówkę. Można
jednak wykorzystać korzenie i łuski
z ząbków. Fot. Niepodlewam
Czas przygotowania
2-4 tygodnie (dłużej, jeśli temperatura
na dworze jest niska)
Jak zrobić
Ząbki zmiażdżyć, kwiatostany pociąć.
Włożyć czosnek do wiaderka.
Zalać czosnek wodą tak, aby poziom
wody był kilka centymetrów poniżej
krawędzi wiaderka. Odstawić wiaderko
w kąt ogrodu (cień lub półcień).
Po tygodniu czosnek zaczyna
fermentować. Na powierzchni tworzą
się bąbelki przypominające pianę (jest
jej niewiele). Po kolejnych 2-3 dniach
zamieszać ciecz patykiem. Gdy nowe
bąbelki już się nie tworzą, gnojówka
nadaje się do użytku.
Gotowa gnojówka z czosnku ma
brunatny kolor. Nierozłożony,
pływający w niej czosnek to naturalne.
Gnojówkę trzeba odcedzić. Resztki
czosnku są doskonałe
do kompostownika. Fot. Niepodlewam
Stosowanie
Zapobieganie chorobom
grzybowym
– buraków, malin,
Zgłoś jeśli naruszono regulamin