Kocioł Nr specj._2020 - Pieczywo.pdf

(30152 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
NUMER SPECJALNY:
PIECZYWO W CZASACH ZARAZY
WIOSNA 2020
BUŁKI I ROGALE, CHLEBY, DROBNE WYPIEKI, WYPIEKI ZE ŚWIATA, NA SŁODKO, CHLEBKI ODRYWANE
Drodzy Czytelnicy,
Witamy w czasach koronnych! W związku z „zarazą”
postanowiliśmy zebrać przepisy, które pomogą Wam
przetrwać ten trudny czas. Na kolejnych stronach zaprezentujemy
pieczywo, które bez problemu sami przygotujecie w domu.
Znacie je już z poprzednich numerów, ale w tym będą w pigułce.
Podzieliliśmy je na 5 kategorii: chleby, bułki i rogale,
drobne wypieki, pieczywo ze świata oraz słodkie.
Gwarantujemy, że wśród 53 przepisów każdy znajdzie coś
dla siebie. Podeszliśmy przekrojowo do tematu, więc wśród naszych
propozycji są przepisy na zakwasie, drożdżach – zarówno świeżych,
jak i suszonych, sodzie, proszku do pieczenia oraz bez żadnych
wspomagaczy. Spróbujmy nie zwariować, trzymajmy się zdrowo
i oddajmy się pieczeniu. Razem przetrwamy zarazę!
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
CHLEBY
46
BUŁECZKI I ROGALE
72
DROBNE WYPIEKI
90
WYPIEKI ZE ŚWIATA
122
ZAKWAS ŻYTNI
124
ZACZYN NA DROŻDŻACH
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
NUMER SPECJALNY PRZYGOTOWALI
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
AUTORZY
Joanna Aniszczyk
ilovetoeat.pl
Dorota Domino
flymetothespoon.com
Kinga Górska
mojebistro.pl
Natalia Jakubowska
rajpodniebienia.pl
Rafał Kowal
old-white-table.blogspot.com
Łukasz Majchrowski
food².pl
Bernadetta Parusińska-Ulewicz
prawodogotowaniazpasja.blox.pl
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Łucja Serafin
fabrykakulinarnychinspiracji.
blogspot.com
Martyna Sobka
smakiempisany.pl
Monika Szeffler
przezogrodek.pl
Justyna Wojczyńska
figazmakiem.art
Zdjęcie okładkowe: Monika Szeffler
Zdjęcia dodatkowe: Joanna Komorowska, Monika Pazdej, Katarzyna Sieradz, Justyna Wojczyńska
SPIS PRZEPISÓW
Bajgle pełnoziarniste
Bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej
Brioszka
Bułeczki czosnkowe
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z cebuli
w polewie z syropu balsamicznego
Bułeczki z dynią
Bułeczki z rodzynkami i żurawiną
Bułki pita
Bułki rosnące nocą
Bułki tygryski
Bułki z kawą zbożową
Cebularze
Chaczapuri imeretyńskie
Chałka
Chapati
Chleb czystoziarnisty
Chleb drożdżowy
Chleb na drożdżach z garnka
z migdałami i czarnuszką
Chleb na piwie
Chleb na zakwasie z pestkami dyni
Chleb pszenno-żytni na proszku do pieczenia
Chleb pszenny
Chleb pszenny z żurawiną
Chleb z burakami i orzechami
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie
Chlebek do odrywania
Chlebek odrywany z jabłkami i cynamonem
Chlebek odrywany z pietruszką
78
14
110
52
50
62
66
102
58
64
60
76
92
120
94
18
12
20
28
16
22
26
32
24
34
38
42
36
Rogaliki ze szpinakiem
Zaczyn na drożdżach
Zakwas żytni
Zawijaniec serowy
86
124
122
114
Langosze
Małpi chlebek
Maślane rogaliki z czekoladą
Mini bułeczki z serem i czosnkiem
Odrywany chlebek czosnkowy
Orkiszowe bułki na sodzie
Paluchy drożdżowe z serem
Podpłomyki
Proste rogale jogurtowe
Prosty chleb na drożdżach
Rogale śniadaniowe
100
44
118
48
40
54
82
88
70
30
68
Chlebki naan z masłem czosnkowym
Cynamonowy wieniec drożdżowy
Drożdżowe bułeczki z kiełkami
Drożdżowe kulki z serem
104
112
56
84
Drożdżówki z serem, truskawkami i kruszonką 116
Fougasse
Gözleme
Grissini
Jogurtowe podpłomyki
Kardemummabullar
– szwedzkie bułeczki kardamonowe
96
98
80
74
108
8
MAGAZYN KOCIOŁ WYPIEKI
MAGAZYN KOCIOŁ WYPIEKI
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin