Kocioł nr 27 - Wiosna 2020.pdf

(33504 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
SZPARAGI I PESTKI
NUMER 27
WIOSNA 2020
VEGESHOT, OPOWIEŚĆ PRZESIEDLEŃCZA: ZOSIA I JANEK, SESJA SPECJALNA: JAJKA
Drodzy Czytelnicy,
To już szósta wiosna, którą spędzimy razem! W tym wydaniu
uraczymy Was szparagami. Na warsztat wzięliśmy białe i zielone,
które przerobiliśmy na 10 różnych sposobów. Wśród naszych
propozycji znajdziecie zupy, sałatki, kanapki, dania główne,
a nawet gofry. Drugim bohaterem 27 numeru mianowaliśmy
pestki – dyni i słonecznika. Wyczarowaliśmy z nimi kilkanaście
dań, wśród których znajdziecie chleb czystoziarnisty, ciasta
i ciasteczka, mleko słonecznikowe, a nawet pastę bezrybną.
Temat specjalny to niezłe jaja. Pokażemy Wam,
jak w naturalny sposób można zafarbować jajka na Wielkanoc
i jak w niebanalny sposób podać je na świąteczny stół.
Na pogawędkę do tego numeru zaprosiliśmy Asię i Rafała
Komorowskich – naszych redakcyjnych przyjaciół, którzy
opowiedzieli nam o pracy gotującej żony i fotografującego męża.
Zagłębiliśmy się z nimi również w temat kiszonek,
w przyrządzaniu których Asia nie ma sobie równych.
Naszym gościem specjalnym w tym numerze jest Vegeshot
– mała, dolnośląska manufaktura zdrowych wegańskich szotów
i zakwasów z buraka, stworzona przez Renię i Tomka.
Z nimi również gotowaliśmy, więc na kolejnych stronach
znajdziecie przepisy z zakwasem buraczanym oraz przepis
na sam zakwas od Reni.
Jak zawsze mamy dla Was też opowieść przesiedleńczą.
Tym razem poznacie Zosię i Janka, ich historię zamieszkania
na wrocławskim Księżu Małym oraz dowiecie się,
jakie smaki im towarzyszyły.
Drodzy Czytelnicy, chodźcie z nami szukać wiosny
i wiosennych smaków.
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
KOCIOŁEK Z BOCZNIAKAMI I JARMUŻEM
danie z kotła
12
PRZEPISY ZE SZPARAGAMI
38
PRZEPISY Z PESTKAMI
74
VEGESHOT – ZACZNIJ ZDROWO I PYSZNIE DZIEŃ!
78
PRZEPISY Z BURAKAMI
86
OPOWIEŚĆ PRZESIEDLEŃCZA: ZOSIA I JANEK
90
PRZEPISY DOLNOŚLĄSKIE
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
96
JAJKA – SESJA SPECJALNA
116
WYWIAD: JOANNA I RAFAŁ – MAŁŻEŃSTWO KULINARNE
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Natalia Jakubowska
PR & social media
rajpodniebienia.pl
Monika Szeffler
PR & social media
przezogrodek.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Natalia Bogubowicz
deliciousplacebynatalia.
blogspot.com
Łukasz Majchrowski
food².pl
Nicole Michalkiewicz
fotografia-kulinarna.
myportfolio.com
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Zdjęcie okładkowe: Katarzyna Sieradz, postprodukcja: Monika Pazdej
Zdjęcie z wizyty na plantacji szparagów „Prosto z pola”. Reportaż w 20. numerze KOTŁA.
Zdjęcia dodatkowe: Dorota Domino, Katarzyna Sieradz, Monika Szeffler
SPIS PRZEPISÓW
Chleb czystoziarnisty
Chleb na zakwasie z pestkami dyni
Ciasteczka z ziarnami
Ciastka dyniowe
Ciasto ze słonecznikiem
Danie z Kotła
– Kociołek z boczniakami i jarmużem
Domowy zakwas z buraków
Gofry ze szparagami
Granola z pestkami
Jaja z tuńczykiem i kaparami
Jajka faszerowane z szynką
10
82
30
58
98
100
102
104
106
108
60
18
90
92
20
22
48
46
50
54
56
Kruche rogaliki orzechowe
Mleko ze słonecznika
Muffiny ze szpinakiem, fetą i pestkami
Naturalne farbowanie jajek
Orkiszowe ciastka czekoladowe
z pestkami dyni
Pasta „bezrybna” ze słonecznika
Pasta jajeczna
Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą
Risotto ze szparagami
Sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami
Słonecznik na ostro
Szparagi z burratą i migdałami
Tarta z burakami
Tarta ze szparagami i łososiem
Tatar z buraka
Wegański barszcz ukraiński zakwaszany
Wegański słonecznikowiec marchewkowy
Wegańskie pesto szpinakowo-pietruszkowe
ze słonecznikiem
Wieloziarniste batony
Zupa z białych szparagów
64
68
36
52
44
110
24
26
28
66
32
80
34
84
78
70
94
72
62
112
LEGENDA
DANIE WEGETARIAŃSKIE
DANIE BEZGLUTENOWE
Jajka w sosie chrzanowym
Jajka w sosie tatarskim
Jajka z awokado i granatem
Jajka z boczkiem i korniszonami
Jogurt z prażonym słonecznikiem i miodem
Kanapka ze szparagami
DANIE WEGAŃSKIE
DANIE RYBNE
Kapusta z fasolą
Kichłyki
Krem z zielonych szparagów
Krewetki ze szparagami i pietruszkowym pesto
DANIE BEZMLECZNE
DANIE Z NISKIM
INDEKSEM GLIKEMICZNYM
8
MAGAZYN KOCIOŁ WIOSNA 2020
MAGAZYN KOCIOŁ WIOSNA 2020
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin