Ciasto kapitańskie
Miękki, kakaowo-kawowy biszkopt, biszkopty zamoczone w kawie, krem śmietankowy, wyczuwalna nuta ajerkoniaku, a to wszystko pod pierzynką kakao... Brzmi smacznie ? Przedstawiam Wam ciasto kapitańskie :D
Składniki na ciasto kakaowe (blacha o wymiarach 25x35 cm):- 3 jajka, duże- 160 g drobnego cukru do wypieków- 75 ml wody (5 łyżek)- 75 ml oleju (5 łyżek)- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)- 3 łyżki kakao- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wodę i olej przelać do kubka.Formę wysmarować masłem (spód i boki) i wyłożyć papierem do pieczenia.Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej piany, która podwoi lub potroi swoją objętość- ubijanie mikserem ręcznym powinno zająć od 10-15 minut, a mikserem planetarnym od 7-10 minut.Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez kilka dobrych sekund.Do masy jajecznej wlewać strużką wodę z olejem, dalej ubijając. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie wymieszać delikatnie rózgą kuchenną do połączenia.Masę przelać do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać szpatułką. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem ajerkoniakowy:- 700 ml mleka- 200 g cukru- 8 g cukru wanilinowego- 3 łyżki mąki pszennej- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej- 3 żółtka- 200 g masła- 150 ml ajerkoniaku (advocaatu)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W większym garnuszku zagotować połowę (350 ml) mleka i połowę (100 g) cukru.Żółtka i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i utrzeć do białości (np. trzepaczkami do białek). Dodać mąkę pszenną skrobię ziemniaczaną i resztę (350 ml) mleka i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej mieszanki. Wlać do wrzącego mleka i zagotować, dobrze mieszając, do połączenia, by nie zrobiły się grudki. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy krem przykryć folią spożywczą w taki sposób, by folia dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie mieszać!).Masło utrzeć mikserem z drugą połową (100 g) cukru do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać masę budyniową, w trzech turach, cały czas miksując, do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać lub krótko zmiksować.Dodatkowo:- 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy, bez fusów- 140 g okrągłych biszkoptówKrem śmietankowy:- 500 ml śmietany 36 %, schłodzonej- 2 łyżki cukru pudru- kakao, do oprószeniaBiszkopt nasączyć 3 łyżkami kawy. Na niego wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego. W reszcie kawy moczyć biszkopty i układać w równych rzędach na kremie. Przykryć resztą kremu ajerkoniakowego. Wykonać krem śmietankowy: śmietanę kremówkę ubić z cukrem do sztywności i wyłożyć równo na ciasto. Schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-)
http://zmiksowani.pl/przepis/1273816
Lena.501