Iwan Nieumywakin • Ludmiła Nieumywakina
ENDOEKOLOGIA
ZDROWIA
Spis treści0 AUTORACH 5WPROWADZENIE 7ENDOEKOLOGIA -CO TO TAKIEGO? 12CZŁOWIEK JAKO SAMOREGULUJĄCY SIĘ UKŁAD 21DLACZEGO LUDZIE CHORUJĄ I STARZEJĄ SIĘ 24ISTOTA BIOENERGETYCZNA CZŁOWIEKA. CZY DUSZA JEST NIEŚMIERTELNA?* 45
Strefy geopatyczne 53
Czy spotkaliście się z wampirem? 55
Czakry -co to takiego? 57
Zaklęcia, uroki-cóż to takiego? 61
Czy Dusza jest nieśmiertelna? 65
Prawo Harmonii 88
Prawo Powtórnego Wcielenia (reinkarnacji) 91
Kim jesteśmy? 105
Proste sposoby obrony przed urokiem i przebiciami 108
ODZYWIANIE. WPŁYW CHARAKTERU ODZYWIANIA NA STAN ZDROWIA 111 Cechy oddziaływania na organizm
podstawowych produktów pokarmowych 123
Znaczenie wody dla organizmu 128
Objawy odwodnienia 136
Jak zmienić wewnętrzny ekosystem 165
Podstawowe zasady odżywiania 171
Oddychanie 173
Dlaczego oddychamy? 178
Jak oddychamy? 179
Jak oddychać prawidłowo? 182
KRĘGOSŁUP-JEDNA Z GŁÓWNYCH PODSTAW ZDROWIA 190
Jak pozby ć się złej postawy 194
Terapia manualna 197
HARMONIA WSPÓŁŻYCIA SEKSUALNEGO JAKO ASPEKT ZDROWIA 201
4limakterium - czy to choroba'._ ...................................... 228
URYNOTERAPIA 233
POWIETRZE, WODA, RUCH
- UNIWERSALNE SPOSOBY HARTOWANIA ORGANIZMU 241
ZALECENIA 252
Oczyszczanie jelit 257
Oczyszczanie wątroby 258
Profilaktyka i leczenie schorzeń przewodu pokarmowego 262
Oczyszczanie stawów i leczenie zaburzeń procesów metabolicznych 268
Choroby uk ładu moczowego 277
Choroby sercowo-naczyniowe 281
Schorzenia uk ładu płucnego 287
Choroby skórne 290
Choroby oczu 294
Cukrzyca 295
Zapalenie gruczołu krokowego, gruczolak 304
Schorzenia onkologiczne 306
Kilka zalece ń ogólnych 317
Warzywa i rośliny 319
G łodówka 324
Przyk ładowy rozkład dnia 329
Opinie chorych 341
ZAKOŃCZENIE 358
ZAŁ4CZNIK: CHCECIE ZNAĆ SWOJE PRZEZNACZENIE? 373
Do Czvtelników 377
Odżywianie.
Wpływ charakteru odżywiania na stan zdrowia
Jednym ze źródeł energii dostającej się do organizmu jest pokarm. Dlaczego charakter odżywiania tak ogromnie wpływa na stan zdrowia? Rzecz w tym, że rozwój ludzkości i cywilizacji doprowadził do tego, iż zaczęto coraz bardziej dogadzać brzuchowi, przygotowywać coraz bardziej kaloryczny i smaczny pokarm poprzez gotowanie go, smażenie, dodawanie cukru itp. Główna przyczyna zgubnego wpływu takiego pokarmu na organizm polega na tym, że przewód pokarmowy nie jest przystosowany do takiej przeróbki różnorodnego wymieszanego pokarmu, ponieważ podejście do każdego produktu spożywczego powinno być odmienne.
I.P. Pawłow zauważał w swoich gruntownych badaniach, że obróbka i przetrawianie każdego rodzaju pokarmu przebiega w odpowiednim odcinku przewodu pokarmowego przy pomocy określonych soków trawiennych, enzymów oraz przy określonych ich stężeniach. Na dzień dzisiejszy istnieje około 2 tysięcy różnych sposobów odżywiania, ale typowym staje się niedoborowo-nadmiarowe żywienie, w którym do organizmu dostaje się nie to, co jest mu potrzebne. Najważniejsze jest nie to, co zjedliśmy, a to, co zostało przyswojone przez organizm. Zasadniczymi typami odżywiania są mieszane, rozdzielne i wegetariańskie.
A zatem - odżywianie mieszane czy rozdzielne?
A. Ugolew, J. Niko łajew, G. Shelton, P. Braigg, I. Litwina, G. Szatałowa i wielu innych w swojej praktyce dowiedli skuteczności wypowiedzianej przez I.P. Pawłowa idei o odżywianiu rozdzielnym, wyleczywszy tysiące ludzi.
W istocie I.P. Pawłow uzasadnił zasadę rozdzielnego odżywiania, którą w przyszłości Shelton, bez powoływania się na niego (możliwe, że o nim nie wiedział), nieco przetransformował w schemat odżywiania, przy pomocy którego wyleczył tysiące chorych. W Rosji mało kto wie o szeroko znanym w USA dietetyku Bernardzie Jansenie, który w chwili obecnej stworzył swój system oparty na tym, że każdą tkankę odżywia krew, którą z kolei odżywia układ jelitowy. Jeśli jelita są zanieczyszczone, to zanieczyszcza się krew, narządy i tkanki. Właśnie o układ jelitowy należy zatroszczyć się w pierwszej kolejności, aby leczenie było choć trochę wydajne. I następnie: bez oczyszczenia jelit i układu wydalania (eliminacji) niemożliwe jest żadne efektywne leczenie. My z kolei dodajemy, że oprócz jelit koniecznie należy oczyścić również wątrobę.
Jak już zostało powiedziane wyżej, I. Miecznikowi twierdził, że główną przeszkodą dla długowieczności jest
jelitowa intoksykacja: wprowadzając zwierzętom gnilne produkty wydobyte z jelita człowieka, uzyskiwał u nich wyraźnie objawowe stwardnienie aorty. To zjawisko było wywołane tą właśnie „jelitową intoksykacją", której sprzyja mało ruchliwy tryb życia, odżywianie rafinowanymi, mięsnymi, mlecznymi produktami, niedobór pokarmów roślinnych w diecie.
Aby sprawdzić, jak pracuje przewód pokarmowy, można wykonać prosty test. Przyjmijcie 1 - 2 łyżki soku buraczanego (niech się odstoi przez 1,5-2 godzin). Jeśli mocz po tym zabarwi się na kolor buraczkowy, będzie to oznaczać, że wasze jelita i wątroba przestały wypełniać swoje funkcje detoksykacyjne i produkty rozpadu-toksyny-dostają się do krwi, nerek, zatruwając cały organizm.
Pokrótce przeanalizujemy mechanizm pracy i fizjologię przewodu pokarmowego.
Trawienie pokarmu to skomplikowany, wieloczynnościowy proces, który można umownie podzielić na dwie części: zewnętrzną i wewnętrzną.
Do czynników zewnętrznych zalicza się uczucie głodu, chęć zjedzenia czegoś, węch, wzrok, smak, dotyk, które, każdy na swoim poziomie, informują centralny układ nerwowy o swoim stanie.
Wewn ętrzny czynnik - trawienie, kiedy zaczyna się nieodwracalny proces przerabiania pokarmu, zaczynając od jamy ustnej, żołądka (czasem, z powodu złej jakości pokarmu, mogą pojawić się wymioty, a w konsekwencji rozstrój stolca). Jeśli pokarm zadowala wasze potrzeby estetyczne, od aktu żucia zależy i zaspokojenie apetytu, i poziom najedzenia. Oto w czym problem. Każde pożywienie zawiera w sobie nie tylko materialny substrat, ale również informację zaszczepioną w nim przez Przyrodę (smak, zapach itp.), którą także powinniśmy „zjeść".
Na tym polega głęboki sens żucia: dopóki w jamie ustnej nie zniknie specyficzny zapach produktu, nie należy go połykać. Przy dokładnym przeżuwaniu pokarmu uczucie sytości pojawia się szybciej i przejadanie jest z reguły wykluczone. Problem w tyrn, że żołądek zaczyna wysyłać sygnały do mózgu o nasyceniu dopiero 15-20 minut po tym, jak dostanie się do niego pokarm. Doświadczenie ludzi długowiecznych potwierdza ten fakt, że „kto długo żuje, ten długo żyje" i że przy tym nawet mieszana dieta nie okazuje się istotnym czynnikiem w ich życiu.
Ważność przeżuwania pokarmu polega jeszcze na tym, że enzymy trawienne oddziałują tylko z tymi cząsteczkami pokarmu, które znajdują się na powierzchni, a nie w środku. Dlatego szybkość przetrawiania pokarmu zależy od jego ogólnej powierzchni, z którą stykają się soki żołądka i jelit. Im bardziej przeżujemy pokarm, tym większa będzie powierzchnia i tym bardziej efektywne trawienie pokarmu na całej długości przewodu pokarmowego, który pracować będzie z minimalnym wysiłkiem. Oprócz tego, przy przeżuwaniu pokarm ogrzewa się, co nasila aktywność katalityczną enzymów, podczas gdy zimny i żle przeżuty hamuje ich wydzielanie, a w ślad za tym nasila zanieczyszczenie organizmu.
Twardy pokarm urabia się śliną tak, że trzeba go jakby wypić, a przyjmowane płyny (woda, soki itp.) także należy nieco pożuć. Związane jest to z tym, że w ślinie znajduje się około 30 enzymów, wśród nich amylaza, która w jamie ustnej przekształca polisacharydy (cukry złożone) w monosacharydy. jeśli kawałek pokarmu szybko opuści jamę ustną, wywoła to później fermentację w przewodzie pokarmowym, przypominającą pędzenie bimbru, z wydzielaniem zatruwających organizm substancji i zaburzeniem procesu wchłaniania. Poza tym, słabo zasadowe
Prawidłowy stan jelit Jelita w stanie rozdęcia
Rys. 7. Schemat przewodu pokarmowego
lub neutralne środowisko jamy ustnej !, ( pH = 7, 4-8,0) przy pomocy lizozymu zapewnia odkażanie zarówno śluzówki, jak i pokarmu: niszcząc drobnoustroje, pierwotniaki pasożytnicze, pod warunkiem całkowiteg...
Markowski