13 najlepszych zielonych zup.pdf

(1369 KB) Pobierz
Hiszpańska zupa z zielonego groszku
przepisy.pl
Składniki:
zielony groszek - 1 kilogram
Rosół z kury Knorr
- 1 sztuka
cebule - 4 sztuki
jogurt naturalny - 200 mililitrów
ząbek czosnku - 2 sztuki
groszek ptysiowy
kolendra
30 minut
4 osoby
Łatwe
woda - 0.5 litrów
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy bulion z 0,5 litra wody i kostki Knorr. Dodajemy groszek. Gotujemy.
2. Cebule obieramy, kroimy i lekko podsmażamy. Dodajemy do zupy i całość dokładnie
miksujemy. Jeśli chcesz możesz przetrzeć zupę.
3. Jogurt mieszamy z roztartym czosnkiem.
4. Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy groszek ptysiowy i dekorujemy sosem jogurtowym.
Dekorujemy gałązkami kolendry.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zielona zupa ufoludków - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Bulionetka drobiowa Knorr
- 1 sztuka
ziemniaki (ok. 200 g) - 2 sztuki
mrożone brokuły (można użyć świeżych) -
200 gramów
mrożony zielony groszek (można użyć
świeżego) - 200 gramów
woda - 0.5 litrów
30 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, umyj i drobno pokrój.
2. Całość zalej 0,5 litrem wody (ma ledwie przykryć jarzyny) i wrzuć bulionetkę Knorr. Gotuj pod
przykryciem do momentu, gdy warzywa zmiękną.
3. Groszek i brokuły włóż do sitka i przepłukuj wodą (nie musisz ich rozmrażać). Następnie, wraz z
ziemniakami, wrzuć je do rondelka.
4. Następnie całość zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz rozcieńczyć
ją wodą. Gotową zupę podawaj z groszkiem ptysiowym.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zupa brokułowa
przepisy.pl
Składniki:
brokuły - 50 dekagramów
Bulionetka drobiowa Knorr
cebula - 10 dekagramów
kasza jęczmienna - 5 dekagramów
makaron np: rurki - 5 dekagramów
żółtka - 2 sztuki
natka pietruszki (posiekana)
60 minut
4 osoby
Łatwe
ocet
pieprz
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj bulionetkę Knorr.
2. W połowie wywaru ugotuj kaszę.
3. Dodaj makaron.
4. Oczyść i podziel na różyczki brokuł. Różyczki brokuła opłucz w wodzie z dodatkiem octu i
ugotuj w drugiej części rosołu.
5. Posiekaj cebulę, następnie usmaż, połącz z kaszą i wywarem z brokułami. Gotuj 10 minut.
6. Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy, dodaj do garnka i dopraw do smaku. Zupę
brokułową podawaj posypaną natką pietruszki.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zupa brokułowo-ziemniaczana
przepisy.pl
Składniki:
brokuł średnia główka - 1 sztuka
ziemniaki - 2 sztuki
marchewka - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
ząbki czosnku - 2 sztuki
Bulionetka warzywna Knorr
- 2 sztuki
Rama Classic
- 1 łyżka
30 minut
4 osoby
Łatwe
Sposób przygotowania:
1. Podziel brokuł na mniejsze różyczki. Obierz ziemniaki i marchew. Warzywa pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę margaryny. Dodaj cebulę, marchew
i czosnek. Wszystko smaż przez-3–5 minut, mieszając.
3. Dodaj 1 litr wody, nulionetki Knorr, brokuły i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadź do
wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 15 minut lub do momentu
zmięknięcia warzyw. Zupę zmiksuj za pomocą blendera ręcznego i podawaj.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin