14 ciast na dzień matki.pdf

(3241 KB) Pobierz
Arbuzowy przysmak - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia
- 150
gramów
herbatniki - 300 gramów
cukier - 0.5 szklanek
woda - 3 łyżki
żelatyna - 50 gramów
jogurt naturalny, gęsty, np. grecki - 600
gramów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
Łatwe
cukier puder - 0.5 szklanek
śmietana 30 % - 1 szklanka
arbuz - 800 gramów
0
�½C
grenadina - 100 mililitrów
czekoladowe cukierki - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Kasię, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą
masę wsyp do tortownicy o średnicy 26 cm., ugnieć łyżką i odstaw do lodówki.
2. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw. Gdy napęcznieje,
podgrzej, aby się rozpuściła.
3. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
4. Jogurt wymieszaj z połową żelatyny, a następnie połącz z ubitą śmietanką.
5. Połowę kawałków arbuza odłóż. Resztę zmiksuj z grenadiną, a następnie wymieszaj z
pozostałą żelatyną.
6. Na spód ciasta wyłóż masę jogurtową, powtykaj w nią kawałki arbuza i odstaw na chwilę do
lodówki.
7. Gdy masa lekko stężeje, wylej na nią masę arbuzową i ponownie wstaw do lodówki na kilka
godzin.
8. Przed podaniem udekoruj cukiereczkami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Biały puch - VIDEO
przepisy.pl
Składniki:
herbatniki - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 125
gramów
mleczna czekolada - 1 opakowanie
biała czekolada - 3 opakowania
śmietana 36% - 600 mililitrów
cukier puder - 2 łyżki
żelatyna - 2 łyżki
60 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
Łatwe
wiórki czekoladowe - 1 opakowanie
bez pieczenia
�½C
Tortownica o średnicy 22 cm
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z
pokruszonymi herbatnikami.
2. Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do
lodówki.
3. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj
z napęczniałą żelatyną. Ostudź.
5. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z
masą czekoladową.
6. Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.
7. Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.
8. Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto czekoladowe z wiśniami
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 250 gramów
cukier - 250 gramów
mleko skondensowane słodzone - 1
szklanka
jajko - 4 sztuki
ciemne kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia
- 200
gramów
cukier puder - 250 gramów
wydrylowane wiśnie - 400 gramów
polewa czekoladowa - 1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia
- 200
gramów
60 minut
Wskazówki pieczenia:
40 minut
Łatwe
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
2. Jajka ubij z cukrem i skondensowanym mlekiem, a następnie dodaj mąkę i wszystko
wymieszaj.
3. Powstałe ciasto przełóż do posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
o średnicy 23 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 40-50 min.
4. Usuń ścianki tortownicy.
5. Z upieczonego ciasta delikatnie zetnij górną część i odłóż na bok.
6. Z pozostałego ciasta wybierz środek, pozostawiając około 1 cm ciasta na spodzie i na bokach.
7. Wyjęte ciasto pokrusz jak najdrobniej.
8. Masa: Kasię utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem.
9. Dodaj wiśnie i pokruszone kawałki ciasta.
10. Dokładnie wymieszaj.
11. Kremową masę wiśniową wyłóż na spód ciasta, a następnie nakryj ściętym wierzchem.
12. Ciasto polej polewą czekoladową i udekoruj wiśniami.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin