Stuletnia gospoda A5.pdf

(2589 KB) Pobierz
Katarzyna Majgier
Stuletnia gospoda
Wydanie polskie 2014
Stuletnia Gospoda tak naprawdę nie ma stu lat. Ma ich znacznie
więcej, choć nikt dokładnie nie wie ile. Była świadkiem wielu
burzliwych wydarzeń historycznych, politycznych przemian i
skomplikowanych losów kilku pokoleń rodziny, która nią
zarządza. Ale jedno pozostaje w niej niezmienne: niepowtarzalny
smak i zniewalający zapach serwowanych tu od ponad wieku
potraw, wobec których nikt nie pozostaje obojętny. Nie
wyłączając pewnego wybrednego krytyka kulinarnego z Francji...
Bo gotowanie jest prawdziwą sztuką i to się daje wyczuć.
Michał i Jagoda należą do najmłodszego pokolenia właścicieli
Stuletniej Gospody. On ma smykałkę do interesów, jej pasją jest
malarstwo. Czy połączenie tych talentów wystarczy, by stara,
tradycyjna restauracja odniosła komercyjny sukces w nowych,
kapitalistycznych czasach? Czy związek tej pary, tak oczywisty
od czasów ich dzieciństwa, że nikt nigdy nie wyobrażał sobie
innego scenariusza, przetrwa próbę czasu?
-2-
Spis treści:
Pierogi ruskie..................................................................................................................................................................5
Kasza z grzybami..........................................................................................................................................................13
Pierogi leniwe...............................................................................................................................................................25
Zupa grochowa..............................................................................................................................................................34
Kopytka.........................................................................................................................................................................44
Pyzy ziemniaczane........................................................................................................................................................52
Wątróbka.......................................................................................................................................................................63
Placki piastowskie.........................................................................................................................................................73
Domowy makaron.........................................................................................................................................................88
Pierogi z jagodami........................................................................................................................................................97
Jabłka w cieście...........................................................................................................................................................111
Pierogi z kapustą.........................................................................................................................................................124
Makaron z oliwkami i kaparami.................................................................................................................................132
Babka drożdżowa........................................................................................................................................................142
Racuchy z jarzynami...................................................................................................................................................150
Pierniczki....................................................................................................................................................................159
Pizza............................................................................................................................................................................167
Zapiekanka z tartym serem.........................................................................................................................................176
Mizeria........................................................................................................................................................................185
Placki ziemniaczane....................................................................................................................................................195
Łazanki z kapustą........................................................................................................................................................204
Barszcz z kiszonych buraków.....................................................................................................................................216
Sałatka jarzynowa z majonezem.................................................................................................................................224
Buraki z chrzanem......................................................................................................................................................241
Bigos bezmięsny.........................................................................................................................................................252
Zupa szczawiowa........................................................................................................................................................260
Spaghetti z pesto.........................................................................................................................................................268
Spaghetti po neapolitańsku.........................................................................................................................................279
Sernik tradycyjny. .......................................................................................................................................................288
Tiramisu......................................................................................................................................................................310
Makaron z cukinią.......................................................................................................................................................314
Knedle ze śliwkami.....................................................................................................................................................321
Lasagne z mozzarellą..................................................................................................................................................329
Smalec z boczkiem.....................................................................................................................................................334
Gołąbki........................................................................................................................................................................339
Sernik z brzoskwiniami...............................................................................................................................................349
Zupa koperkowa..........................................................................................................................................................357
Owsianka.....................................................................................................................................................................369
Jajko z wrzątkiem.......................................................................................................................................................375
Drożdżowe rogale.......................................................................................................................................................387
-3-
Powieść dla kucharek
zawiera sprawdzone przepisy
na dania kuchni polskiej i włoskiej
oraz skomplikowaną historię rodzinną
-4-
Pierogi ruskie.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mleka,
2 jajka,
3 szklanki mąki.
Nadzienie:
8 średnich ziemniaków,
�½ kg twarogu,
2 cebule,
tłuszcz do smażenia cebuli,
sól, pieprz, kminek.
Ziemniaki ugotować i odstawić, by przestygły. Przygotować
ciasto: usypać kopczyk z mąki, a potem dolewać mleko rozbełtane
z jajkiem i rozrabiać to wszystko razem, aż powstanie ciasto, które
da się ugniatać. Zagnieść ciasto.
Podsmażyć cebulę na oleju lub maśle. Ziemniaki zemleć w
maszynce lub rozgnieść widelcem i zmieszać ze zmielonym lub
rozgniecionym twarogiem, dodać podsmażoną cebulę i
przyprawy.
Ciasto pociąć na kwadraty lub wyciąć koła za pomocą szklanki.
Nakładać na środek nadzienie i sklejać brzegi, formując pierogi.
-5-
Zgłoś jeśli naruszono regulamin