Ciepłe desery.pdf

(17481 KB) Pobierz
r r i^ c r io i
CIEPŁE DESERY
^ v f/u i/Y r A x :z o a M
y iiy
y o rą z o
Odrobina likieru sprawia, że ten wspaniały
c^serjt>om arańcsu>a^
ma niepowtarzalny smak.
14.
Q ) e s e /'^ o m
CIEPŁE DESERY
a /r ie ń c z o w y
n a ^ ę /o /r { c o
Stopień trudności
Koszt
Czas
15 minut
Przygotowanie
10 minut
Zapiekanie
5 minut
Temperatura zapiekania
L L J 200°C
Składniki
dia 4 osób:
♦ 4 pomarańcze
♦ 4 żółtka
♦ 1 opakowanie
śmietany kremówki
(150 g)
♦ 3 łyżki cukru pudru
♦ 3 łyżeczki likieru
pomarańczowego
Przyrządzanie:
pania deseru), a na­ rować rozetką z bitej
stępnie połączyć ze śmietany.
śm ietaną i likierem po­
marańczowym . Rozlać
RADA
krem d o żaroodpor­
nych miseczek, ozdo­ Pom arańcze m oże­
bić cząstkam i pom a­ my zastąpić czerw o­
rańczy i lekko oprószyć
nym i g re jp fru ta m i,
pozostałym
cukrem
wówczas dodajem y
pudrem.
nieco w ięcej cukru.
Miseczki wstawić
. do piekarnika i za­
Informacia o produkcie
piekać około 5 minut
Kalorie
Zaw. tłuszczu
w temperaturze 20CPC,
1200 razem
aż krem się lekko przy­
-dla 4 osób
średnia
300 kcal -1 porcja
rumieni. Pom arańczo­
Źródło wit. A, C i wapnia.
w y deser można udeko­
3
Pomarańcze umyć,
1
1
obrać i podzielić na
cząstki. Ostrym nożem
z k ^ d e j cząstki usunąć
błonki.
Żółtka utrzeć z cu-
• krem (trochę cu­
kru zostawić do posy­
2
I *+
CIEPŁE DESERY
^6>fłące^ 6<m a/ł^
polane rumem to prawdziwy smakołyk, który można
zrobić szybko i tanio.
14.
CIEPŁE DESERY
^ J & a rią c e y
Stopień trudności
Koszt
Czas
17 minut
Przygotowanie
10 minut
Pieczenie
7 minut
Składniki
dla 4 osób:
♦ 4banany
♦ 1 pomarańcza
♦ 1 cytryna
♦ 10 dag rodzynek
♦ 6 łyżek masła
♦ 3 łyżki cukru pudru
♦ 1 opakowanie
cukru wanilicwego
♦ 1 kieliszek rumu
♦ goździk
Przyrządzanie:
-i Banany obrać ze
I.skó rki, zdjąć nitko­
wate włókna, l^óre po­
zostają na powierzchni.
Przekroić wzdłuż. Wyci­
snąć sok z pomararV
czy i z cytryny.
M asło rozpuścić
. na pateini. W łożyć
banany. Przysmażyć na
^o ty kolor, około 2 mi­
nut z każdej strony. Ob­
racać je ostrożnie, gdyż
są bardzo delikatne.
Zm niejszyć ogień,
. banany posypać
cukrem pudrem, zalać
sokiem z pom arańczy
i cytryny.
W sypać cukier wa-
-niliowy, goździk o-
raz rodzynki. Podgrze-
v\ać aż do zagotowa­
nia
Rum podgrzać na
. osobnej patelni.
Zapalić i płonącym po­
lewać banany.
2
RADA
Dojrzałe banany mają
żółtą skórę z brązowy­
mi plamkami. Takie są
najlepsze i w pełni war­
tościowe. G dy skóra
jest brązowa, a owoce
bardzo miękkie - są
przejrzałe. Nie nadają
się do przyrządzania
potraw smażonych
lub zapiekanych.
3
4
5
Informacia o orodukcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
1736 razem
-dla 4 osób
średnia
434 kcal -1 porc^
Źródło
W it,
A, C i K oraz potasu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin