Ciepłe desery.pdf
(
17481 KB
)
Pobierz
r r i^ c r io i
CIEPŁE DESERY
^ v f/u i/Y r A x :z o a M
y iiy
y o rą z o
Odrobina likieru sprawia, że ten wspaniały
c^serjt>om arańcsu>a^
ma niepowtarzalny smak.
14.
Q ) e s e /'^ o m
CIEPŁE DESERY
a /r ie ń c z o w y
n a ^ ę /o /r { c o
□
Stopień trudności
Koszt
Czas
15 minut
Przygotowanie
10 minut
Zapiekanie
5 minut
Temperatura zapiekania
L L J 200°C
Składniki
dia 4 osób:
♦ 4 pomarańcze
♦ 4 żółtka
♦ 1 opakowanie
śmietany kremówki
(150 g)
♦ 3 łyżki cukru pudru
♦ 3 łyżeczki likieru
pomarańczowego
Przyrządzanie:
pania deseru), a na rować rozetką z bitej
stępnie połączyć ze śmietany.
śm ietaną i likierem po
marańczowym . Rozlać
RADA
krem d o żaroodpor
nych miseczek, ozdo Pom arańcze m oże
bić cząstkam i pom a my zastąpić czerw o
rańczy i lekko oprószyć
nym i g re jp fru ta m i,
pozostałym
cukrem
wówczas dodajem y
pudrem.
nieco w ięcej cukru.
Miseczki wstawić
. do piekarnika i za
Informacia o produkcie
piekać około 5 minut
Kalorie
Zaw. tłuszczu
w temperaturze 20CPC,
1200 razem
aż krem się lekko przy
-dla 4 osób
średnia
300 kcal -1 porcja
rumieni. Pom arańczo
Źródło wit. A, C i wapnia.
w y deser można udeko
3
Pomarańcze umyć,
1
1
obrać i podzielić na
cząstki. Ostrym nożem
z k ^ d e j cząstki usunąć
błonki.
Żółtka utrzeć z cu-
• krem (trochę cu
kru zostawić do posy
2
I *+
CIEPŁE DESERY
^6>fłące^ 6<m a/ł^
polane rumem to prawdziwy smakołyk, który można
zrobić szybko i tanio.
14.
CIEPŁE DESERY
^ J & a rią c e y
□
Stopień trudności
Koszt
Czas
17 minut
Przygotowanie
10 minut
Pieczenie
7 minut
Składniki
dla 4 osób:
♦ 4banany
♦ 1 pomarańcza
♦ 1 cytryna
♦ 10 dag rodzynek
♦ 6 łyżek masła
♦ 3 łyżki cukru pudru
♦ 1 opakowanie
cukru wanilicwego
♦ 1 kieliszek rumu
♦ goździk
Przyrządzanie:
-i Banany obrać ze
I.skó rki, zdjąć nitko
wate włókna, l^óre po
zostają na powierzchni.
Przekroić wzdłuż. Wyci
snąć sok z pomararV
czy i z cytryny.
M asło rozpuścić
. na pateini. W łożyć
banany. Przysmażyć na
^o ty kolor, około 2 mi
nut z każdej strony. Ob
racać je ostrożnie, gdyż
są bardzo delikatne.
Zm niejszyć ogień,
. banany posypać
cukrem pudrem, zalać
sokiem z pom arańczy
i cytryny.
W sypać cukier wa-
-niliowy, goździk o-
raz rodzynki. Podgrze-
v\ać aż do zagotowa
nia
Rum podgrzać na
. osobnej patelni.
Zapalić i płonącym po
lewać banany.
2
RADA
Dojrzałe banany mają
żółtą skórę z brązowy
mi plamkami. Takie są
najlepsze i w pełni war
tościowe. G dy skóra
jest brązowa, a owoce
bardzo miękkie - są
przejrzałe. Nie nadają
się do przyrządzania
potraw smażonych
lub zapiekanych.
3
4
5
Informacia o orodukcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
1736 razem
-dla 4 osób
średnia
434 kcal -1 porc^
Źródło
W it,
A, C i K oraz potasu.
Plik z chomika:
lewsyberyjski
Inne pliki z tego folderu:
Ciepłe desery.pdf
(17481 KB)
Sosy.pdf
(15524 KB)
Zapiekanki.pdf
(18419 KB)
Dania główne z warzyw.pdf
(18065 KB)
Ryż i makarony.pdf
(17333 KB)
Inne foldery tego chomika:
17 mgnień wiosny
2000 lat chrześcijaństwa
5 praw natury
Czechy i nie tylko
Dokumenty
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin