Ryż i makarony.pdf

(17333 KB) Pobierz
1 /
PRZEPIS 1
RYŻ I MAKARONY
Sos przygotowany z m ielonego mięsa, pom idorów, cebuli i groszku
sprawi, iż makaron nabierze prawdziwie włoskiego smaku.
11.
RYŻ I MAKARONY
r ie a ^ J o /Z ta A s /u /.
stopień trudtx)ści
Koszt
Czas
30 minut
Przygotowanie
10 minut
Duszenie
20 minut
Przyrządzanie:
-j C ebulę obrać, pc>
I.s ie k a ć i zeszklić
w rondlu na rozgrza­
nym oleju. N astępnie
d o d a ć p okrojo rV w
kostkę boczek oraz
m ielone m ięso i sm a­
żyć m ieszając.
M ąkę zie m n ia -
. cz a n ą ro z ro b ić
w sz k la n c e le tn ie j
w o d y i p rzelać d o na­
czynia. D o d ać prze­
cier, sól, pieprz, m ię­
so z c e b u lą i w ym ie ­
szać.
odsączyć, przełożyć
na p ółm ise k i polać
sosem . C ałość posy­
p a ć natką pietruszki
i s ta rty m p arm eza-
nem .
RADA
D o w o d y, w k tó ­
rej g o tu je m y m a­
karon, d o b rz e je s t
w ia ć łyżkę św ieżej
o liw y . M a ka ro n
n ie skle i się i nie
b ę d zie kipiał.
Składniki
dla 4 osób:
* 40 dag spaghetti
♦ 20 dag mięsa
m ielonego
♦ 15 dag w ędzonego
boczku
• 1 puszka przecieru
pom idorow ego
' 1 cebula
• 1 puszka zielonego
groszku
- 1 łyżka m ąki zien>
niaczanej
* 1 łyżka posiekanej
natki
♦ 1 łyżka parm ezanu
lub innego żółtego
sera
* olej
sól, pieprz
2
ałość
3
.mCin u t, pdou sić 15
czym
d o d a ć groszek i du­
sić jeszcze 5 m in u t
S p a g h e tti u gotow ać
w o s o b n e j w odzie,
Informacia o produkcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
2020 ra^m
-dla 4 osób
duża
505 kcal -1 porcja
Źródło wft. B, wapnia i żelaza.
' lAŁ. 11
K K Z tM y
RYŻ I MAKARONY
O ilW C O a^ Z o /\
Owoce i orzeszki ziemne dodane do ryżu uatrakcyjnią potrawę, a zara­
zem nadadzą je j oryginalny smak.
11.
RYŻ I MAKARONY
a/aocofuy z- orzeszAofnl z/e/n/^m /
Stopień trudności
Koszt
Czas
1 godzina i 30 minut
Przygotowanie
1 godzina
Gotowanie
30 minut
Składniki
dia 4 osób:
♦ 4 steki wieprzovve
z kartó^M<i (ok. 60 dag)
♦ 1 puszka moreli
(425 ml)
♦ 1 szklanka ryżu
długoziamistego
♦ 2 średnie banany
♦ 1 średnia cebula
♦ 2 ly ^ masia
lub margaryny
♦ 1 łyżka curry
♦ 1 szklanka
rosołu (instant)
♦ 1 por '
♦ 6 dag orzechÓA/
ziemnych (najlepiej
niesobne)
♦ sól, czarny p i^ rz
warzywa mniej więcej
d o połow y grubości,
-j Mięso umyć, osu*
i pokroić na krążki. Mo­
l.s z y ć i pokroić w
grubą kostkę. Cebulę rele pokroić na ćwiartki.
obrać, również pokroić Banany obrać i pokroić
w kostkę. Morele osą- w kostkę.
O koło 10 m inut
czyć, zebrać sok.
. przed końcem go­
Mięso obsm ażyć
. na gorącym tłusz- towania dodać p a , cwo-
czu, dodać cebulę i ze­ ce i orzechy. Doprawić
szklić. Dodać do mięsa solą i pieprzem, w yło­
ryż z curry i mieszając żyć na półmisek.
Przyrządzanie:
2
5
przesmażyć.
Całość przełożyć
. d o rondla. Sok
z moreli i rosół dopełnić
gorącą w odą do 1/2 li­
tra płynu. Dodać do ly
żu. Doprowadzić do za­
gotowania i gotować na
średnim ogniu pod
przykryciem około 30
m in u t
3
RADA
Rz^gofcwary ryż moż­
na podawać z sałatą
doprawioną jogurtem
z ziołami.
Por oczyścić, sta-
. rannie umyć, naci­
nając na całej długości
4
Informacja o orodukcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
3240 razem
- dla 4 osób
średnia
810 kcal-1 porqa
Źródło
W it.
C i wit. z grupy B.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin