Podstawowe przepisy.pdf

(16580 KB) Pobierz
ODZIAŁ 20
PRZEPIS 14
PODSTAWOWE PRZEPISY
mogą stanowić danie samodzielne lub dodatek do potraw.
Najczęściej podajemy je z sosami, choć zdrowsze byłyby z warzywami.
20.
PODSTAWOWE PRZEPISY
^ ' j Stopień trudności
Koszt
Czas
45 minut
Ciasto zagnieść szyb­
ko i dokładnie. G dyby
było zbyt rzadkie, do­
sypać trochę mąki.
Z
3
. stawyrobionego cia-
uform ować 4
płynięcia. Ostrożnie wyj­
m ować łyżką cedza-
kową.
RADA
wałeczki o średnicy 2
cm. Lekko je spłasz­
czyć, pokroić na sko­
śne kiuski o długości
4 - 5 cm.
K
w rzu cić
4
. doopytka ilości oso­
dużej
b nego wrzątku, goto­
wać 2 - 3 minuty od wy-
Kopytka można okra­
s ić zrum ienionym i
skwarkami z boczku
albo polać sosem.
Składniki
dla 4 osób:
♦ 80 dag ziem ni^ów
♦ 21/2 szkianki mąki
(43 dag)
♦ 1/2 szklanki mąki
ziemniaczanej
(11 dag)
♦ 2 jajka
♦ sól
Informacja o produkcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
2200 razem
mała
- dla 4 osób
550 kcal -1 porcja
Źrótiow it. C.
Przyrządzanie:
Ziem niaki ugoto-
I.
w ać w m undur­
kach. po czym obrać.
Jeszcze ciepte zemleć
lub przecisnąć przez
praskę.
Przestudzone ziem-
. niaki przetażyć na
posypaną mąką stolni­
cę, dodać m ^ ę , mąkę
ziem niaczaną i jajka.
-I
2
PODSTAWOWE PRZEPISY
./(fc/Aa/w / cAo/NO(oiy
Makaron jest zdrowy, tani i łatw y w przygotowaniu. Ze względu na te za­
lety w arto umieć przygotować go samemu.
20.
PODSTAWOWE PRZEPISY
a /m
r o f i c / o / n o ( i^
stopień trudności
sunąć do brzegu stolni­
cy.
Ostrym nożem kro-
.ić drobne kluseczki
i rozrzucić na stolnicy.
R AD A
Do ugotowanego ma­
karonu najlepiej wlać
szklankę zimnej w >
dy, aby się zahartował,
a następnie po 2-S mi­
nutach go odcedzić.
Kosa
Czas
1 godzina
Przygotowanie
50 minut
3
4
QotOivanie
10 minut
Składniki dla 6 osób:
♦ 40 dag mąki
♦ 2 -3 jajka
♦ sól
ZagotoAać wodę
. w dużym, płaskim
rondlu, osolić, wrzucić
makaron, zamieszać,
przykryć, ugotować, od-
cedzić, a następnie
przelać letnią w odą
Po odsączeniu
5
. tożyć rTa półmisek. w ^
Informacja o orodukcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
1740 razem
- dla 6 osób
mała
290 kcal -1 porcja
Źródło wit. B, wapnia i fosforu.
Przyrządzanie:
- j M ^ (2 -3 łyżki odło-
I . żyć) przesiać na stol­
nicę, wbić jajka, dodać
sól, 7 łyżek wody, za­
gnieść twarde ciasto, sta­
rannie wyrobić, podzielić
na części, wy\AQłkoAOĆ
bardzo cienko i zostawić
do przeschnięcia
2
Posypać m ąką zwi-
■nąć w rulon, prze-
Zgłoś jeśli naruszono regulamin