Sałatki.pdf

(17948 KB) Pobierz
UZ.IAŁ.
^
r n « £ .c r io
i.
SAŁATKI
eJ/i/u sała/Aa AaAta//o{aa
Pożywna
lefma/sa&xt/ka/AoAt^^>ww
Z kurczaka, moreli, winogron i sele­
ra naciowego jest świetna na każdą porę dnia.
2.
SAŁATKI
A o A / a / / o iz z < /
Koszt
w Czas
S I 35 minut
przem, odstawić na 10 lać wcześniej przygoto­
m inut, a następnie po­ wanym sosem.
kroić w paseczki.
M orele sparzyć,
. zdjąć skórkę, usu­
nąć pestki, p okroić
w paski. Seler umyć,
pokroić na kawałki. W i­
nogrona umyć, przepo­
łowić, w yjąć pestki.
2
R AD A
Morele należy kupo-
v\«ć dojrzałe i jak naj­
szybciej wykorzystać.
Najlepszą gwarancją
dojrzałości moreli jest
ich przyjemny, inten­
sywny zapach.
Składniki
dla 4 osób:
♦ 15 dag piersi
kurczaka
♦ 2 łyżki oleju
♦ 30 dag moreli
♦ 10 dag selera
naciowego
♦ 10 dag winogron
♦ 1 opakowanie jogur­
tu naturalnego (150 g)
♦ 4 łyżki majonezu
♦ 1 łyżka soku z
cytryny
♦ 1 łyżka miodu
♦ 1/2 łyżeczki curry
♦ sól, pieprz
Do dekoracji:
♦ 4 listki sałaty
Przyrządzanie:
Przygotować sos,
.łą cząc m ajonez z
jogurtem , sokiem z cy­
tryny, m iodem , curry,
solą i pieprzem.
3
4
Mięso, morele, wi-
■nogrona i seler
przełożyć do puchar­
ków, udekorować liść­
mi sałaty, po czym po­
Informacja o orodukcle
Kalorie
Zaw. tłuszczu
1280 razem
'd la 4 osób
mała
320 kcal -1 porc^
Źródło
W it.
A oraz wapnia.
-j Mięso umyć, zru-
I , m ienić na oleju,
oprószyć solą i pie­
DZIAŁ 2
PRZEPIS 2
SAŁATKI
Ja/af/ui
z oHno^/z)na/nl
Ciemne i jasne w inogrona dodane do sałatki serowej zasadniczo zmie­
nią jej smak, uczynią bardziej delikatną i wyrafinowaną.
2.
SAŁATKI
d a /a t4 z /. s e r o w a
w m
r^ ro a a m
/
stopień trudności
Koszt
• V
P rzyrządzanie:
R AD A
Oryginalną nutę sma-
k o ^ nadają sosom
musztardy z dodatka­
mi, np.: ziołowe, chrza­
nowe lub cwoccwe.
Czas
50 minut
Przygotowanie
40 minut
Oczekiwanie
10 minut
Składniki
dla 4 osób:
♦ 20 dag ciemnych
winogron
♦ 20 dag jasnych
winogron
♦ 40 dag melona
lub arbuza
♦ 30 dag żółtego sera
w plasterkach
(np. edamer)
♦ 4 łyżki oleju
♦ 1 łyżka posiekanego
szczypiorku
♦ 1-2 łyżeczki
musztardy
♦ 1 łyżka dżemu
lub konfitury
♦ 2 łyżki jasnego
octu winnego
♦ sól, pieprz
-i W inogrona umyć,
I . jeśli trzeba, usunąć
pestki. M elon obrać,
usunąć gniazda na­
sienne, miąższ pokroić
w plasterki. Plasterki
sera i m elona pokroić
w słupki.
Dżem
połączyć
. z musztardą, do­
dać szczypiorek, ocet
i olej, przyprawić do
sm aku solą i pieprzem.
W szystkie składni-
. ki polać sosem ,
wym ieszać i odstawić
na 10 minut.
2
3
Intormacia o orodukcle
Kalorie
Zaw. tłuszczu
2044 razem
- dla 4 osób
średnia
511 kcal -1 porqa
Źródło wil. C i wapnia.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin