Dodatki z warzyw.pdf

(17622 KB) Pobierz
DODATKI Z WARZYW
Tak przyrządzona kalarepka jest pyszna z om letem lub naleśnikami. Pa­
suje również do delikatnych mięs.
5.
DODATKI Z WARZYW
Q )f O :^ z o m i A a / a / v ^ }/ m
z
Stopień trudności
Koszt
Czas
37 minut
Przygotowanie
20 minut
Gotowanie
17 minut
Składniki
dia 4 osób:
♦ 4 duże kalarepki
(80 dag)
♦ 1 cebula
♦ 4 plastry szynki
(10 dag)
♦ 2 łyżki masła
♦ 1/2 szklanki bulionu
z warzyw
♦ 1 szklanka śm ietany
♦ 1 pęczek trybuli
♦ só!
♦ gałka muszkatołowa
Przyrządzanie:
W rondlu rozgrzać
. masło, dodać ce­
bulę i szynkę, podsm a­
żyć, przez cały czas
m ieszając. N astępnie
d o szynki dodać kala-
repkę, bulion, sól i star­
tą gałkę muszkatołową,
po czym zalać 5 łyżka­
mi wody. Doprowadzić
do wrzenia i gotować
około 15 m inut.
2
R AD A
K upując kalarepkę,
pow inniśm y zw rócić
uwagę, aby była ona
m łoda (bez włókien
i zdrewnienia), świe­
ża, z liśćmi nie zwięd­
łym i, czysta i bez
uszkodzeń m echa­
nicznych.
Dodać śm ietanę i
.gotow ać dalsze 2
minuty.
3
Listki trybuli umyć,
4
. posiekać, dodać do
kalarepki i wymieszać.
Informacia o orodukcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
936 razem
-dla 4 osób
mała
234 kcal -1 porcja
Źródło potasu.
-j Kalarepki obrać, po-
I . kroić w grube pla­
stry, potem w paski.
Szynkę pokroić w drob­
ną kostkę, a cebulę
umyć i posiekać.
DODATKI Z WARZYW
t
o
smakuje, gdy m archewki są ciepłe.
MarcAeŁoAa>Ło
-
danie, które najbardziej
5.
DODATKI Z WARZYW
m ^ k ja ó łA o im -m i^ d a ło w ijm
stopień trudności
Koszt
Czas
S minut
Przygotowanie
15 minut
Gotowanie
10 minut
sło. W rzucić marchewki
i gotować przez 10 mi­
nut.
Dymkę oczyścić,
. jabłko umyć, prze­
kroić, w yciąć gniazdo
nasienne i skropić so­
kiem cytrynowym .
dodać do sosu. Przy­
prawić do smaku solą,
pieprzem i szczyptą cu­
kru.
M archewki wyjąć
. z
\Aody,
w ybżyć
na
ogrzany półmisek i polać
ciepłym sosem.
2
6
Składniki
dla 4 osób:
♦ 50 dag marchewki
♦ 1 łyżka masła
♦ 1 pęczek dymki
♦ 6 plasterków bekonu
♦ 1 jabłko
♦ 2 łyżki płatków
migdałowych
♦ 1 łyżeczka soku
z cytryny
♦ sól, pieprz
♦ cukier
Przyrządzanie:
Cebulę, jabłko i be-
. kon pokroić w kost­
kę jednakowej wielko­
ści.
3
RADA
Sos podaje się tylko
na gorąco, g d ^ jest
smażony z baonem ,
Do tej potrawy nayle-
piej nadają się nieduże
marchewki.
Bekon podsm a-
. żyć na suchej pa­
telni, dodać jabłko i ce­
bulę. Dusić, miesza­
jąc przez 3 minuty.
4
Płatki m igdałow e
. uprażyć bez tłusz­
czu na drugiej patelni.
5
Informacta o orodukcie
Kalorie
Zaw. tłuszczu
1080 razem
-dla 4 osób
średnia
270 kcal -1 porqa
Źródło wit. A i karotenu.
-| M archewki obrać,
I . odciąć zielone ki­
ście, przy każdej zosta­
wiając kilkucentym etro­
we łodyżki. Dokładnie
umyć. W odę zagoto­
wać, osolić, dodać ma­
Zgłoś jeśli naruszono regulamin