Przepisy różne.pdf

(1996 KB) Pobierz
PRZEPIS 10
1. P rzek ą sk i z im n e i ciep łe
Krewetki z sosem czosnkowo-
-pomidorowym
O
Stopień trudności:
Czas:
l godzina i 10 minut
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 10 minut
f
In form acja o p ro d u k cie
K alorie
1 0 7 2 razem
- n a 4 p o rc je
2 6 8 k c a l
- /
p o rc ja
m a ta
^
Zaw. tłuszczu
Ź ró d ło n il. A. C'
i fo s fo r u
Koszt:
**
___
J
PRZEPIS 10
1. P rzek ą sk i z im n e i c ie p łe
Krewetki z sosem czosnkówo-
-pomidorowym
Przyrządzanie:
____________________
K rew etki obrać ze
skorupek, oczyścić i
opłukać. Czosnek obrać
i pokroić w cienkie pla­
sterki. Z ioła opłukać,
osuszyć, listki oderwać
od gałązek, kilka odło­
żyć do dekoracji.
1
Składniki
na 4 porcje:
*
24 duże krewetki
*
2 ząbki czosnku
*
1 mała papryka
pepperoni
*
2 gałązki rozmarynu
*
1/2 pęczka tymianku
*
4 łyżki oliwy
* /
puszka obranych
pomidorów
*
sól, pieprz
Na dużej patelni roz­
grzać oliwę. Przygo­
towane składniki wraz z
pokrojoną pepperoni wło­
żyć na patelnię i podsm a­
żyć na średnim ogniu.
Krewetki wyjąć i odłożyć
w ciepłe miejsce. Pomi­
dory osączyć na sicie,
przetrzeć na patelnię i go­
tować na wolnym ogniu
około 10 minut. Sos do­
prawić do sm aku solą i
pieprzem.
2
^
Warto wiedzieć:
Do sosu m ożna również
użyć świeżych pomidorów.
Gorący sos wylać na
talerz, wyłożyć kre­
wetki. Przekąskę ozdo­
bić odłożonymi ziołami.
3
^
Wino:
Do potrawy polecamyfran­
cuskie białe wino wytraw­
ne
-
C hablis D om aine
Laroche.
PRZEPIS 10
2. Zupy
Ziemniaki w bulioniejarzynowym
Stopień trudności:
*
Czas:
1 g o d zin a i 3 0 m in u t
P rzy g o to w a n ie : 4 5 m in u t
G o to w a n ie : 4 5 m in u t
f
K alorie
1 04 0 razem
- n a 4 p o rc je
I n fo r m a c ja o p r o d u k c ie
^
Z a n . tłuszczu
m a ta
Ź r ó d ło wił.
B i . B6.C.
fo s fo r u
i ż e la z a
^
2 6 0 k c a l - 1 p o rcja
PRZEPIS 10
2. Z upy
Ziemniaki w bulioniejarzynowym
P*
Składniki
na 4 porcje:
*
2 cebule
*
I duża marchew
* 1 0 dag selera
* I pietruszka
*
1/2 bulwy kopru
włoskiego
* 2
miękkie pomidory
*
80 dag ziemniaków
*
4 młode marchewki
*
1 pęczek tymianku
*
I pęczek szczypiorku
* 505
sojowy
* 2 ć/og
masła
*
l pęczek młodej
cebuli
* 50/
Przyrządzanie:
____
1 Cebule obrać, pokro-
1- ić na ćw iartki. M ar­
chew, seler i pietruszkę
umyć, obrać, grubo pokro­
ić. Cebulę mocno podsma­
żyć bez tłuszczu w dużym
garnku, dodać przygoto­
wane warzywa i również
je podsm ażyć, po czym
ro zprow adzić 3 /4 litra
wody.
O K oper w łoski um yć,
■^oczyścić, grubo pokro­
ić. Pomidory umyć, włożyć
je razem z koprem do garn­
ka z warzywami. Zawar­
tość garnka posolić, goto­
wać na średnim ogniu oko­
ło 30 minut, po czym prze­
cedzić przez gęste sito.
Ziem niaki um yć, o-
brać, pokroić w kost­
kę. M łode m archew ki
um yć, obrać, przekroić
wzdłuż na ćwiartki. Ty­
m ia n e k i szc z y p io re k
umyć. Szczypiorek p o ­
k ro ić, z ty m ia n k u po-
odryw ać listki. Ziemnia-
3
arto wiedzieć:
w
Ziemniaki w bulionie p a ­
sują do wszelkich, p rzy­
rządzonych bez sosu, wa­
rzyw.
ki i marchew włożyć do roz­
topionego w garnku masła,
wymieszać, zalać bulionem
jarzynowym, dodać tymia-
nek i trochę sosu sojowego.
Gotować około 10-15 minut.
A
M ło d ą cebulę um yć,
'o c z y ś c ić , p ok ro ić w
cienkie krążki i dodać do
bulionu kilka minut przed
końcem gotowania. Bulion
doprawić sosem sojowym
i posypać szczypiorkiem.
PRZEPIS 10
3. P o t r a w z w arzyw
Potrawka z kalafiorem
C zas: I g o d zin a i 2 0 m in u t
P rzy g o to w a n ie : 1 g o d zin a
G o to w a n ie : 15 m in u t
D u szen ie : 5 m in u t
Inform acja o produ kcie
K alorie
1 0 5 6 razem
- n a 4 p o rc je
2 6 4 kc a l - 1 p o rc ja
ś r e d n ia
Za w. tłuszczu
Ź ró d ło w il.
A .B iC
Koszt:
__J
Zgłoś jeśli naruszono regulamin