Soczewica garam masala z ryżem basmati - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1731 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Soczewica garam masala
z ryżem basmati
#####
$
%
3.8
(20 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
łatwy
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1godz. 15min
Liczba porcji
6 porcji
Składniki
40 g orzeszków ziemnych, prażonych,
solonych
200 g ryżu białego, basmati, Melvit
1800 g wody
1 �½ łyżeczki soli
180 g czerwonej soczewicy, suszonej,
Melvit
150 g cebuli, przekrojonej na pół
3 - 4 ząbki czosnku
200 g żółtej papryki, bez gniazd
nasiennych, pokrojonej na kawałki
5 - 10 g korzenia imbiru, świeżego,
pokrojonego w 1-2 mm plastry
200 g ziemniaków, pokrojonych w 1 cm
kostkę
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
¼ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
1 łyżeczka kolendry, mielonej
2 łyżeczki koncentratu bulionu
warzywnego, wykonanego w TM
400 g krojonych pomidorów, z puszki
40 g soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego,
mielonego
jogurt grecki, ilość do podania
kolendra, świeża, tylko liście, ilość do
podania
2 łyżeczki czarnuszki, Melvit
Sposób przygotowania
1
Do czystego i suchego naczynia
miksującego włożyć orzeszki,
rozdrobnić
4 s/obr. 6.
Przesypać
do innego naczynia, odstawić.
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić koszyczek,
odważyć do niego ryż, opłukać pod
bieżącą wodą, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać
1000 g wody, dodać 1 łyżeczkę
soli, włożyć koszyczek z
opłukanym ryżem, gotować na
parze
18 min/Varoma/obr. 4.
Ostrożnie wyjąć koszyczek przy
pomocy kopystki, ugotowany ryż
przełożyć do innego naczynia,
przykryć folią aluminiową, aby nie
ostygł, odstawić w ciepłe miejsce.
Opłukać naczynie miksujące i
koszyczek.
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić koszyczek,
odważyć do niego soczewicę,
opłukać pod bieżącą wodą,
odstawić.
5
Do naczynia miksującego włożyć
cebulę, czosnek, paprykę i imbir,
rozdrobnić
5 s/obr. 5.
Składniki
zgarnąć kopystką ze ścianek na
dno naczynia miksującego.
6
Dodać opłukaną soczewicę,
ziemniaki, pozostałe 800 g wody,
kmin rzymski, pieprz cayenne,
paprykę słodką, paprykę wędzoną,
mieloną kolendrę, koncentrat
bulionu warzywnego, gotować
20
min/100°C//obr. 1.
7
Dodać pomidory, sok z cytryny,
przyprawę garam masala, pieprz i
pozostałe �½ łyżeczki soli, gotować
7 min/100°C//obr. 1.
8
Soczewicę garam masala
podawać z ryżem basmati,
posypaną rozdrobnionymi
orzeszkami ziemnymi i
udekorowaną jogurtem, kolendrą i
czarnuszką.
2
3
4
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1490.5 kJ / 356 kcal
Białko
15.5 g
Węglowodany
62.5 g
Tłuszcz
7.8 g
Błonnik
7.4 g
Przybory kuchenne
folia aluminiowa
Wskazówki i podpowiedzi
Garam masala to sucha mieszanka
przypraw pochodząca z Indii, lecz
używana w różnych rejonach Azji. Jest
to odmiana masali zawierająca oprócz
bazy z kminu rzymskiego, kolendry i
pieprzu m.in. także zmielone przyprawy
słodkie, tj.: cynamon, kardamon i
goździki. Dodaje się ją pod koniec
gotowania.
Przepis „Koncentrat bulionu
warzywnego” znajduje się w książce
podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC”
na str. 38 i kolekcji o tym samym tytule
znajdującej się na platformie Cookidoo®.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
PEŁNE ZDROWIA
60 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Kotlety ruskie
####
#
3.6
#
(
35min
Makar
sosie z
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin