Frittata z fasolką, papryką i chorizo - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1639 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Frittata z fasolką, papryką
i chorizo
#####
$
%
4.8
(4 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
45min
Liczba porcji
4 porcje
Składniki
100 g zielonej fasolki szparagowej,
świeżej, pokrojonej na 2-2,5 cm kawałki
wrząca woda, ilość do sparzenia fasolki
60 - 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na
pół
180 - 200 g czerwonej papryki, bez
gniazd nasiennych, pokrojonej na
kawałki
15 g oleju rzepakowego
4 jajka, rozm. M
30 g mąki kukurydzianej, Melvit
5 g kolendry, świeżej, tylko liście
(opcjonalnie)
1 łyżeczka sosu sojowego
�½ łyżeczki kminu rzymskiego,
mielonego
¼ łyżeczki chili, mielonego
�½ łyżeczki soli
100 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 1
cm kostkę
500 g wody
Sposób przygotowania
1
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić koszyczek,
odważyć do niego fasolkę.
Koszyczek z fasolką włożyć do
miski i wlać tyle wrzącej wody, aby
fasolka była zakryta, odstawić na
ok. 2 min, następnie odsączyć,
przełożyć do innego naczynia,
odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
cebulę szalotkę i paprykę, dodać
olej, rozdrobnić
5 s/obr. 5.
Składniki zgarnąć kopystką ze
ścianek na dno naczynia
miksującego, dusić
3
min/120°C/obr. 1.
Przełożyć do
naczynia z fasolką, odstawić.
Do naczynia miksującego wbić
jajka, dodać mąkę, kolendrę, sos
sojowy, kmin rzymski, chili i sól,
wymieszać
10 s/obr. 3.
Dodać odsączoną fasolkę i
chorizo, wymieszać
6 s//obr. 2.
Do dolnej części przystawki
Varoma włożyć wkład Varomy.
Wkład Varomy wyłożyć arkuszem
papieru do pieczenia,
pozostawiając boczne otwory
niezakryte, następnie wylać na
niego masę, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać
wodę, nałożyć przystawkę Varoma,
gotować na parze
22-25
min/Varoma/obr. 1.
Zdjąć
przystawkę Varoma, przy pomocy
papieru do pieczenia ostrożnie
przełożyć frittatę na talerz,
następnie pokroić na kawałki.
Frittatę z fasolką, papryką i chorizo
podawać bezpośrednio po
przygotowaniu.
2
3
4
5
6
7
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
981.8 kJ / 234.5 kcal
Białko
14.2 g
Węglowodany
13 g
Tłuszcz
15.2 g
Błonnik
2.8 g
Przybory kuchenne
papier do pieczenia, miska
Wskazówki i podpowiedzi
Frittatę z fasolką, papryką i chorizo
można również przygotować w
piekarniku. Należy wówczas w punkcie
4. przelać masę do wyłożonej papierem
do pieczenia formy do tarty (Ø 24 cm),
następnie piec 20 min (160°C).
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
PEŁNE ZDROWIA
60 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Placki ryżowe z musem
jabłkowym
#####
4.2
(
Prażni
makre
50min
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin