Karmelowy budyń - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1531 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM6
Karmelowy budyń
#####
$
%
4.1
(18 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
łatwy
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1godz.
Liczba porcji
10 porcji
Składniki
250 g cukru
70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
30 g wody
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego (patrz wskazówka)
30 g masła zimnego, w jednym kawałku
(patrz wskazówka)
1200 g mleka
2 jajka
80 g skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania
1
Aby uzyskać najlepszy rezultat
przy użyciu trybu Karmelizowania,
użyte składniki muszą dokładnie
odpowiadać podanej ilości i
opisowi. Rozpoczęcie gotowania
powinno nastąpić natychmiast po
włożeniu składników do naczynia
miksującego.
Do naczynia miksującego wsypać
cukier, dodać śmietanę, wodę, sok
z cytryny i masło, uruchomić
Karmelizowanie
.
Dodać 200 g mleka, wymieszać
bez założonej miarki
2 min/obr.
,
następnie odparowywać bez
założonej miarki
3
min/Varoma/obr. 2.
Dodać pozostałe 1000 g mleka,
jajka i skrobię, gotować
6
min/100°C/obr. 3.
Przełożyć do 10
szklanek lub pucharków.
Karmelowy budyń podawać po
ostudzeniu.
2
3
4
5
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1116 kJ / 267 kcal
Białko
5g
Węglowodany
38 g
Tłuszcz
11 g
Błonnik
0.1 g
Przybory kuchenne
szklanek
Wskazówki i podpowiedzi
Sok z cytryny zapobiega krystalizacji i
ewentualnemu przypaleniu cukru, jednak
nie zmienia smaku karmelu.
Dla uzyskania najlepszego rezultatu w
tym przepisie, masło o masie 30 g musi
zostać dodane w jednym kawałku
(ok. 1 x 4 x 6 cm).
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
WIĘCEJ SMAKU
10 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Deser jagodowy z kaszy
(
jaglanej
#####
4.4
#
40min
Kokos
budyń
sosem
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin