Sernik kokosowy z sosem karmelowym - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1775 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM6
Sernik kokosowy z sosem
karmelowym
#####
$
%
4.0
(11 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
3godz. 30min
Liczba porcji
16 kawałków
Składniki
Sernik kokosowy
masło, do natłuszczenia formy
1 puszka mleczka kokosowego (400 g),
mocno schłodzonego (patrz
wskazówka)
1250 g twarogu, tłustego, pokrojonego
na kawałki
2 jajka
50 g likieru kokosowego, np. Malibu®
(opcjonalnie)
220 g cukru
40 g cukru waniliowego, wykonanego w
TM
75 g skrobi ziemniaczanej
Sos karmelowy
250 g cukru
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
30 g wody
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego (patrz wskazówka)
30 g masła, zimnego, w jednym kawałku
(patrz wskazówka)
1000 g wody, do Mycia Wstępnego
1 łyżka octu, do Mycia Wstępnego
wiórki kokosowe, do dekoracji
Sposób przygotowania
Sernik kokosowy
1
Rozgrzać piekarnik do temp.
160°C. Natłuścić masłem brzegi i
dno tortownicy (Ø 24-26 cm),
odstawić. Ostrożnie wyjąć puszkę
mleczka kokosowego z lodówki.
Otworzyć i przełożyć za pomocą
łyżki białą, gęstą część mleczka do
miski, odstawić do lodówki. Płynną
część wykorzystać przy wykonaniu
masy sernikowej (patrz
wskazówka).
Do naczynia miksującego włożyć
twaróg, dodać 200 g oddzielonej,
płynnej części mleczka
kokosowego, jajka, likier
kokosowy, cukier, cukier waniliowy
i skrobię, zmiksować przy pomocy
kopystki
1 min/obr. 7
lub do
uzyskania gładkiej konsystencji
masy serowej. Przełożyć do
przygotowanej wcześniej formy,
wyrównać powierzchnię masy
kopystką.
Piec 1 godz. 10 min (160°C). Po
ok. 1 godz., jeśli zajdzie potrzeba,
przykryć ostrożnie wierzch sernika
arkuszem folii aluminiowej, aby
zbytnio się nie zrumienił. Po
zakończeniu pieczenia uchylić
drzwiczki piekarnika i pozostawić
sernik do ostudzenia na 20-25 min.
Następnie wyjąć z piekarnika,
odstawić na kratkę do całkowitego
ostudzenia.
4
Ostudzony sernik odstawić do
lodówki na min. 1 godz. W tym
czasie umyć naczynie miksujące i
kontynuować wykonanie przepisu.
2
3
Sos karmelowy
5
Aby uzyskać najlepszy rezultat
przy użyciu trybu Karmelizowania,
użyte składniki muszą dokładnie
odpowiadać podanej ilości i
opisowi. Rozpoczęcie gotowania
powinno nastąpić natychmiast po
włożeniu składników do naczynia
miksującego.
6
Do naczynia miksującego wsypać
cukier, dodać 70 g śmietany, 30 g
wody, sok z cytryny i masło,
uruchomić
Karmelizowanie
.
7
Dodać pozostałe 130-180 g
śmietany, wymieszać bez
założonej miarki
2 min/obr.
,
następnie odparowywać bez
założonej miarki
3
min/Varoma/obr. 2.
Przełożyć
miseczki, odstawić do ostudzenia.
8
Do naczynia miksującego wlać
wodę, dodać ocet, uruchomić
Mycie Wstępne
.
Opróżnić i
opłukać naczynie miksujące.
9
Do naczynia miksującego wlać
ostudzony sos karmelowy, dodać
100 g oddzielonej, gęstej części
mleczka kokosowego, wymieszać
20 s/obr. 3.
Przełożyć do innego
naczynia, odstawić do lodówki na
15-20 min. Schłodzony sernik
polać kilkoma łyżkami sosu,
posypać wiórkami kokosowymi.
10
Sernik kokosowy z sosem
karmelowym podawać pokrojony
na kawałki jako deser, z
dodatkową porcją sosu na talerzu.
Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1329 kJ / 318 kcal
Białko
11 g
Węglowodany
39 g
Tłuszcz
13 g
Błonnik
0.2 g
Tagi
#Dzień Matki
Przybory kuchenne
folia aluminiowa, kratka do studzenia,
miseczka, tortownica (Ø 24-26 cm),
miska, piekarnik, lodówka
Wskazówki i podpowiedzi
Mleczko kokosowe do tego przepisu
powinno być schłodzone przez kilka
godzin w lodówce, tak aby część płynna
wyraźnie oddzielała się od stałej.
Ostrożne wyjęcie z lodówki zapobiegnie
połączeniu obu części. Niekiedy mleko
kokosowe gorszej jakości (z niską
zawartością kokosa - mniejszą niż 80%
oraz obecnością emulgatorów) nie
rozwarstwia się i nie jest możliwe
wyraźne oddzielenie od siebie obu
części.
Część mleka kokosowego
niewykorzystaną w przepisie można
zużyć do przygotowania koktajli,
shake'ów lub potraw kuchni azjatyckiej.
Sok z cytryny zapobiega krystalizacji i
ewentualnemu przypaleniu cukru, jednak
nie zmienia smaku karmelu.
Dla uzyskania najlepszego rezultatu w
tym przepisie, masło o masie 30 g musi
zostać dodane w jednym kawałku
(ok. 1 x 4 x 6 cm).
Przepis „Cukier waniliowy” znajduje się
na platformie Cookidoo®.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
WIĘCEJ SMAKU
10 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Brownie z czerstwego
chleba
#####
4.7
#
(
Bombk
55min
###
3godz.
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin