Orzechy włoskie w karmelu - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1577 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM6
Orzechy włoskie w
karmelu
#####
#
$
%
4.7
(7 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
1godz. 30min
Liczba porcji
30 sztuk
Składniki
200 g orzechów włoskich, łuskanych,
połówek
250 g brązowego cukru
70 g wody
30 g masła zimnego, w jednym kawałku
(patrz wskazówka)
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego (patrz wskazówka)
1000 g wody, do Mycia Wstępnego
50 g octu, do Mycia Wstępnego
Sposób przygotowania
1
Aby uzyskać najlepszy rezultat
przy użyciu trybu Karmelizowania,
użyte składniki muszą dokładnie
odpowiadać podanej ilości i
opisowi. Rozpoczęcie pracy trybu
powinno nastąpić natychmiast po
wsypaniu cukru do naczynia
miksującego.
Formę (20 x 20 cm) wyłożyć
papierem do pieczenia, odstawić.
Do czystego i suchego naczynia
miksującego włożyć orzechy
włoskie, rozdrobnić
1 s/obr. 5.
Przełożyć do przygotowanej
wcześniej formy, równomiernie
rozłożyć, odstawić na powierzchni
odpornej na wysokie temperatury.
Umyć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego wsypać
cukier, dodać 70 g wody, masło i
sok z cytryny, uruchomić
Karmelizowanie
.
Przełożyć
natychmiast do przygotowanej
wcześniej formy. Czynność tę
wykonywać z zachowaniem
szczególnej ostrożności, ponieważ
karmel jest bardzo gorący. Za
pomocą kopystki natychmiast
zgarnąć pozostałości masy
karmelowej z krawędzi naczynia
miksującego, aby pokrywa
naczynia miksującego mogła
zostać bezpiecznie zamknięta w
trybie Mycia Wstępnego.
Do naczynia miksującego wlać
1000 g wody, dodać ocet,
uruchomić
Mycie Wstępne
.
Formę z orzechami w karmelu
pozostawić do całkowitego
ostudzenia i stwardnienia masy,
następnie połamać karmel na
kawałki i przełożyć do
hermetycznego pojemnika.
Orzechy włoskie w karmelu
przechowywać w temperaturze
pokojowej (patrz wskazówka) lub
wykorzystać do dekoracji innych
deserów.
2
3
4
5
6
7
Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
355 kJ / 85 kcal
Białko
1g
Węglowodany
9g
Tłuszcz
5g
Cholesterol
2 mg
Błonnik
0.4 g
Tagi
#Dzień Matki
Przybory kuchenne
hermetyczny pojemnik, papier do
pieczenia, kwadratowa forma do
pieczenia (20 x 20 cm)
Wskazówki i podpowiedzi
Sok z cytryny zapobiega krystalizacji i
ewentualnemu przypaleniu cukru, jednak
nie zmienia smaku karmelu.
Dla uzyskania najlepszego rezultatu w
tym przepisie, masło o masie 30 g musi
zostać dodane w jednym kawałku
(ok. 1 x 4 x 6 cm).
Orzechy włoskie w karmelu powinny być
przechowywane w hermetycznym
pojemniku, w chłodnym miejscu do 7
dni, ponieważ pozostawiony bez
przykrycia karmel będzie absorbować
wilgoć z powietrza.
Karmel bardzo szybko zastyga. Z tego
powodu kopystkę po przełożeniu masy
do formy należy zanurzyć we wrzącej
wodzie, w celu rozpuszczenia i
usunięcia pozostałości karmelu.
Orzechy włoskie można przed
rozdrabnianiem uprzednio uprażyć kilka
min w piekarniku rozgrzanym do temp.
180°C.
Do wykonania przepisu można zamiast
orzechów włoskich wykorzystać także
inne bakalie (płatki kokosowe, prażone
orzechy laskowe itp).
Karmel przełożony na orzechy można
posypać solą morską dla uzyskania
ciekawego waloru smakowego.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
WIĘCEJ SMAKU
10 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Deser jagodowy z kaszy
(
jaglanej
#####
4.4
#
40min
Kokos
budyń
sosem
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin