Sałatka z wołowiną, rukolą i pomidorkami - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1618 KB) Pobierz
+
Menu
Składniki
Sposób przygotowania
*
Wartości odżyw
TM6
Sałatka z wołowiną, rukolą
i pomidorkami
#####
#
$
%
4.7
(7 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
łatwy
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
35min
Liczba porcji
2 porcje
Składniki
70 g rukoli
120 g pomidorków koktajlowych,
przekrojonych na pół
40 g jabłuszek kaparowych, w zalewie,
odsączonych, przekrojonych na pół
(patrz wskazówka) (opcjonalnie)
40 g oleju
50 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
200 g steku z udźca wołowego
(rumsztyku), pokrojonego w 4-5 cm
paski
1 gałązka rozmarynu, świeżego
1 awokado, dojrzałe, obrane, bez pestki
30 g orzechów włoskich, łuskanych,
połówek
10 g soku z limonki
10 g miodu
sól, do smaku
pieprz czarny, mielony, do smaku
Sposób przygotowania
1
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić miskę,
odważyć do niej rukolę, pomidorki
i jabłuszka kaparowe, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać 20
g oleju, dodać cebulę, dusić
2
min/120°C//obr. 1.
Dodać wołowinę i rozmaryn,
rumienić
Wysokie temp.
.
W tym
czasie pokroić awokado w 1 cm
kostkę, przełożyć do miski z
pomidorkami, rukolą i jabłuszkami
kaparowymi.
Przełożyć zrumienioną cebulę i
wołowinę wraz z płynem z
rumienienia mięsa do miski z
sałatką, odrzucając rozmaryn,
odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć
orzechy włoskie, dodać pozostałe
20 g oleju, sok z limonki, miód, sól
i pieprz, rozdrobnić
3-4 s/obr. 5.
Sałatkę polać dressingiem,
dokładnie wymieszać, doprawić do
smaku.
Sałatkę z wołowiną, rukolą i
pomidorkami podawać jako
przystawkę bezpośrednio po
przygotowaniu.
2
3
4
5
6
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3368 kJ / 805 kcal
Białko
35 g
Węglowodany
9g
Tłuszcz
67 g
Błonnik
9.5 g
Przybory kuchenne
miska
Wskazówki i podpowiedzi
Sałatkę podawać z bagietką lub innym
świeżym pieczywem.
Jabłuszka kaparowe to owoce tej samej
rośliny co kapary. Ich smak jest zbliżony
do mniejszych odpowiedników – słony,
dość cierpki, lecz mniej intensywny.
Jabłuszka kaparowe nadają
oryginalnego charakteru wielu daniom
kuchni śródziemnomorskiej, a
jednocześnie nie dominują ich smaku.
Zazwyczaj dodaje się je w niewielkich
ilościach, aby wzbogacić smak sosów
lub mięs.
Jabłuszka kaparowe można zastąpić
kaparami.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
WIĘCEJ SMAKU
10 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Drożdżowe kluski z
gotowanym mięsem
#####
4.4
#
1godz. 30min
(
Fasolk
szybko
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin