Świąteczne cake pops - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1466 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM5
TM6
Świąteczne cake pops
#####
$
%
5.0
(3 ocen )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
zaawansowany
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
2godz. 20min
Liczba porcji
22 sztuki
Składniki
400 g ciasta, suchego, np. babkowego,
pokrojonego na kawałki
120 g sera mascarpone
80 g kremu orzechowo-czekoladowego,
wykonanego w TM
250 - 300 g mlecznej czekolady,
pokrojonej na kawałki
3 łyżki oleju
22 precelki, kruche, przełamane na pół
44 pastylki cukrowe, białe, drobne
22 draże czekoladowe, czerwone,
M&M'S®
50 g gorzkiej czekolady, o zawartości
min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
Sposób przygotowania
1
Do czystego i suchego naczynia
miksującego włożyć ciasto,
rozdrobnić
3-5 s/obr. 5.
Dodać mascarpone i krem
orzechowo-czekoladowy,
wymieszać przy pomocy kopystki
20 s/obr. 4.
Przełożyć na blat, z
powstałej masy uformować kulę,
zawinąć w folię spożywczą,
odstawić na 15 min do
zamrażalnika.
Ciasto wyjąć z zamrażalnika,
formować kulki (Ø 3 cm). Ułożyć je
na talerzach wyłożonych papierem
do pieczenia, schłodzić w
zamrażalniku kolejne 15 min.
Umyć i osuszyć naczynie
miksujące.
Do czystego i suchego naczynia
miksującego włożyć mleczną
czekoladę, rozdrobnić
7-10 s/obr.
8.
Czekoladę zgarnąć kopystką ze
ścianek na dno naczynia
miksującego.
Dodać 2�½ łyżki oleju, roztopić
2
min/50°C/obr. 2.
Roztopioną
czekoladę zgarnąć kopystką ze
ścianek i noży na dno naczynia
miksującego, roztopić ponownie
2
min/50°C/obr. 2.
Przelać do
innego naczynia.
Patyczki do lizaków lub papierowe
słomki maczać w roztopionej
czekoladzie (na długość 1-2 cm),
następnie wbić je w kulki ciasta.
Kulki ciasta ułożyć patyczkami do
góry, odstawić do zamrażalnika na
10 min. Schłodzone kulki zanurzać
w czekoladzie i odstawiać do
obcieknięcia, np. wkładając
patyczek w odwrócony durszlak,
do wysokich szklanek lub wbijając
w styropian. Po zanurzeniu kulek w
czekoladzie mocować kawałki
precelków - tworząc poroże
reniferów, białe pastylki cukrowe -
tworząc oczy oraz draże M&M'S®
jako nosy. Odstawić do lodówki na
20 min. Umyć i osuszyć naczynie
miksujące.
Do czystego i suchego naczynia
miksującego włożyć gorzką
czekoladę, rozdrobnić
4 s/obr. 8.
Czekoladę zgarnąć kopystką ze
ścianek na dno naczynia
miksującego.
8
Dodać pozostałą �½ łyżki oleju,
roztopić
1 min/50°C/obr. 2.
Roztopioną czekoladę zgarnąć
kopystką ze ścianek i noży na dno
naczynia miksującego,roztopić
ponownie
1 min/50°C/obr. 2.
Przelać do innego naczynia. W
roztopionej czekoladzie zanurzać
wykałaczkę lub patyczek do
szaszłyków, a następnie malować
nim na schłodzonych cake pops
uśmiechy reniferów i ciemne
źrenice na białych pastylkach
cukrowych. Odstawić do lodówki
na 15 min.
9
Świąteczne cake pops podawać
jako deser.
2
3
4
5
6
7
Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
945 kJ / 225 kcal
Białko
2.7 g
Węglowodany
22.4 g
Tłuszcz
14 g
Błonnik
0.4 g
Tagi
#Boże Narodzenie
#wegetariańskie
#przyjęcie
#urodziny
Przybory kuchenne
patyczki do lizaków, folia spożywcza,
papier do pieczenia, wykałaczka lub
patyczek do szaszłyków, zamrażalnik,
lodówka
Wskazówki i podpowiedzi
Bazą cake pops może być np. ciasto
jogurtowe, na które przepis znajduje się
w książce podstawowej do TM5
„Kulinarne ABC” na str. 352 i kolekcji o
tym samym tytule znajdującej się na
platformie Cookidoo®.
Przepis „Krem orzechowo-czekoladowy”
znajduje się w książce podstawowej do
TM5 „Kulinarne ABC” na str. 302 i
kolekcji o tym samym tytule znajdującej
się na platformie Cookidoo®.
Ciasto stanowiące bazę cake pops
najlepiej upiec dzień wcześniej i
pozostawić bez przykrycia na
kuchennym blacie, aby się wysuszyło.
Oczy reniferów można wykonać również
z roztopionej białej czekolady.
Jeśli w trakcie zanurzania kulek w
czekoladzie, stanie się ona zbyt gęsta,
należy ją ponownie podgrzewać
1 min/50°C/obr. 2.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
THERMOMIX® SEZONOWO
13 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Deser jagodowy z kaszy
(
jaglanej
#####
4.4
#
40min
Kokos
budyń
sosem
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin