Bakłażan (sous-vide) z miso - Cookidoo® – oficjalna platforma z przepisami na Thermomix®.pdf

(1594 KB) Pobierz
+
Menu
*
TM6
Bakłażan (sous-vide) z
miso
#####
$
%
4.0
(1 ocena )
UGOTUJ DZISIAJ
DODAJ
&
WIĘCEJ
Poziom trudności
średni
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
2godz. 45min
Liczba porcji
4 porcje
Składniki
90 g białego miso (lub shiro miso)
40 g mirinu
35 g sake
30 g cukru
1 �½ łyżeczki oleju sezamowego
360 g bakłażana, pokrojonego w 2 cm
plastry, następnie na 3 cm kawałki
1500 - 1600 g wody, do całkowitego
przykrycia worków (patrz wskazówka),
plus dodatkowa ilość do napełnienia
miski
30 g soku z cytryny, świeżo
wyciśniętego (patrz wskazówka)
1 łyżka ziaren sezamu, białego,
uprzednio uprażonego
1 cebula dymka, tylko zielona część,
posiekana
Sposób przygotowania
1
Do naczynia miksującego włożyć
miso, dodać mirin, sake, cukier i
olej sezamowy, wymieszać
20
s/obr. 3.
Przełożyć do innego
naczynia, odstawić. Umyć
naczynie miksujące.
Na pokrywie naczynia
miksującego postawić miskę,
odważyć do niej bakłażan,
odstawić.
Dużą miskę lub zlew napełnić
wodą. Do dwóch worków
strunowych włożyć po połowie
odważonego wcześniej bakłażana.
Zamknąć worki, pozostawiając ok.
3 cm szczelinę w zamknięciu.
Kolejno powoli zanurzać worki w
wodzie zamknięciem do góry, aby
woda wypchnęła powietrze z
worka. Kontynuować zanurzanie
do momentu, w którym brzeg
worka znajdzie się tuż nad
powierzchnią wody, wówczas
zamknąć go szczelnie do końca,
odstawić (patrz wskazówka).
Założyć osłonę noża
miksującego.
Do naczynia
miksującego włożyć worki z
bakłażanem, dodać sok z cytryny i
wodę. Nie należy przekraczać
maksymalnej pojemności
naczynia miksującego (2,2 l).
Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić
Sous-vide
/15
min/85°C.
Do naczynia miksującego włożyć
obok siebie worki z bakłażanem,
upewniając się, że są całkowicie
zanurzone, uruchomić
Sous-vide
/2
godz/85°C.
W tym czasie na
15 min przed końcem gotowania
rozgrzać piekarnik do temp. 230°C,
blachę wyłożyć papierem do
pieczenia, odstawić. Ostrożnie
wyjąć worki przy pomocy
szczypców kuchennych.
Ugotowany bakłażan odsączyć z
nadmiaru płynu za pomocą
koszyczka, przełożyć na
przygotowaną wcześniej blachę,
polać przygotowanym wcześniej
sosem miso, wymieszać i
rozprowadzić na blasze, tworząc
pojedynczą warstwę. Piec 5-10
min (230°C) lub do momentu, aż
sos się skarmelizuje.
7
Bakłażan (sous-vide) z miso
podawać posypany sezamem i
dymką jako dodatek do dań
głównych lub przystawkę.
2
3
4
5
6
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
654 kJ / 156 kcal
Białko
4g
Węglowodany
13 g
Tłuszcz
6g
Cholesterol
0 mg
Błonnik
5.3 g
Przybory kuchenne
2 worki strunowe, blacha do pieczenia,
miska, duża miska, blacha i papier do
pieczenia, szczypce kuchenne, piekarnik
Wskazówki i podpowiedzi
Mirin to japońska płynna przyprawa do
gotowania na bazie alkoholu. Łatwiej
dostępna w Polsce jest wersja bez
alkoholu. Mirin można kupić w
stacjonarnych i internetowych sklepach
z produktami orientalnymi.
Sake to japoński napój alkoholowy,
produkowany z fermentowanego ryżu.
Sake można kupić w stacjonarnych i
internetowych sklepach z produktami
orientalnymi.
Do gotowania metodą sous-vide zaleca
się stosowanie wysokiej jakości torebek
z zamkiem strunowym. Należy używać
torebek bez BPA (Bisfenolu A).
Ilość wody jest orientacyjna i zależy od
objętości worków. Worki powinny być
całkowicie zakryte wodą, przy czym jej
poziom nie może przekraczać
maksymalnego oznaczenia naczynia
miksującego (2,2 l). Dla ochrony przed
utlenianiem metalu w wyniku
długotrwałego podgrzewania wody, w
punkcie 4. do naczynia miksującego
należy dodać 30 g soku z cytryny lub 1
płaską łyżeczkę kwasu askorbinowego
(witaminy C).
Sous-vide to metoda gotowania w
szczelnym worku, w kąpieli wodnej, w
precyzyjnie ustawionej i kontrolowanej
temperaturze. Metoda ta cieszy się dużą
popularnością zarówno wśród szefów
kuchni, jak i kucharzy amatorów na
całym świecie ze względu na
powtarzalne efekty i wysokie walory
smakowe przygotowywanych potraw.
Składniki przygotowywane są w
szczelnym worku, który pozwala
zachować pełnię aromatu i wartości
odżywczych. Istnieją dwa sposoby
zamknięcia worka: próżniowe za
pomocą pakowarki próżniowej lub
poprzez zanurzenie worka w wodzie.
Udostępnij przepis
!
!
"
'
#
$
W kolekcjach
SOUS-VIDE
10 Przepisy/-ów, Polska
Alternatywne
przepisy
Pokaż wszystkie
"
Marchewka na ciepło
#####
4.3
#
(
35min
Ziemn
jogurto
###
© Copyright 2019
Warunki korzystania
Polityka prywatności
Disclaimer
Znak wydawcy
Pliki cookie
)
polski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin