Q_fever_kwiecień_2017.pdf

(1208 KB) Pobierz
PRZEDRUK
dr Monika Szymańska-Czerwińska, 
dr hab. Krzysztof Niemczuk, prof. nadzw., 
lek. wet. Agnieszka Jodełko
Gorączka Q
– często niedostrzegany problem
cevolucja_elamed2.indd 1
2013-11-05 16:50:38
w stadach krów mlecznych
®
Ochrona przed
gorączką Q
Ceva Animal Health Polska Sp. z o.o.
ul. Okrzei 1 A, 03-715 Warszawa
www.ceva.pl
BYDŁO
Gorączka Q
– często niedostrzegany problem
w stadach krów mlecznych
Q fever – an underdiagnosed disease of dairy cattle
dr Monika Szymańska-Czerwińska,
dr hab. Krzysztof Niemczuk, prof. nadzw.,
lek. wet. Agnieszka Jodełko
Zakład Chorób Bydła i Owiec Państwowego 
Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego 
Instytutu Badawczego w Puławach
Streszczenie
W artykule przedstawiono 
najistotniejsze informacje dotyczące 
etiologii oraz patogenezy gorączki Q, 
a także przedstawiono aktualną 
sytuację epidemiologiczną w Polsce 
i na świecie. Ponadto omówiono 
schemat postępowania w przypadku 
podejrzenia gorączki Q w stadzie, 
w świetle obowiązujących wytycznych 
i przepisów prawnych ze szczególnym 
uwzględnieniem postępowania 
z mlekiem. 
Słowa kluczowe
gorączka Q, Coxiella
burnetii, bydło, 
przeżuwacze
Abstract
This article offers basic information 
about the etiology and pathogenesis 
of Q fever and current epidemiological 
situation in Poland and in the world. 
It also analyses the scheme of handling 
suspected Q fever in the herd 
in accordance to applicable laws and 
regulations with particular emphasis 
on milk processing.
Keywords
Q fever, Coxiella burnetii, cattle, 
ruminants
Gorączka Q to zoonoza wywoły-
wana przez drobnoustrój
Coxiel-
la
(C.)
burnetii.
Jest to patogen, któ-
ry cechują wewnątrzkomórkowy
cykl rozwojowy oraz duża odpor-
ność na działanie czynników śro-
dowiskowych, zarówno fizycznych,
jak i chemicznych, co powoduje,
że jego zwalczanie jest bardzo
trudne, czasochłonne i kosztow-
ne. Główny rezerwuar
C.  burne-
tii
stanowi bydło oraz małe prze-
żuwacze. Najsilniejsze siewstwo
patogenu występuje w łożyskach
zainfekowanych owiec i kóz, w któ-
rych stwierdza się nawet 10
9
ko-
mórek bakteryjnych w 1 g tkan-
ki (1). Natomiast w przypadku
krów mlecznych najczęściej ob-
serwowana jest forma chroniczna
gorączki Q z występowaniem siew-
stwa do mleka, co spowodowa-
ne jest silnym tropizmem
C. bur-
netii
do komórek epitelialnych
gruczołu mlekowego (2). Badania
przeprowadzone przez Valergakis
i wsp. (2012) wykazały, że w zbior-
czych próbkach mleka pochodzą-
cych z zainfekowanych stad znaj-
duje się więcej niż 10
2
kopii DNA
C. burnetii/ml.
Cielęta mogą ulec
zakażeniu w okresie prenatalnym
W
eterynaria
W
lub przed odsadzeniem od matki.
Wówczas sieją patogen z kałem
i moczem do środowiska, najczę-
ściej nie wykazując żadnych ob-
jawów klinicznych. Nie można
jednak zapominać, że przypadki
infekcji notowane są również u in-
nych gatunków zwierząt, np.: to-
warzyszących człowiekowi (psy),
gryzoni i ptaków (4). Wektorem
C.  burnetii
jest ponad 40 gatun-
ków kleszczy (5) w tym, powszech-
nie występujący w naszym kraju,
Ixodes  ricinus.
Obecność patoge-
nu u kleszczy została potwierdzo-
na w różnych regionach Europy,
w tym również w Polsce.
Do niedawna uważano, że go-
rączka Q najczęściej występuje
w stadach małych przeżuwaczy.
Przykładem kraju, w którym pro-
blem ten dotyczy głównie kóz,
jest Holandia, w której w latach
2007-2010 odnotowano najwięk-
szą w skali europejskiej epidemię
choroby. Dotknęła ona wówczas
nie tylko zwierzęta, ale również
ludzi. W tym czasie holenderskie
służby sanitarne odnotowały po-
nad 4 tysiące przypadków ostrej
gorączki Q oraz 26 zgonów u lu-
dzi (6). Z uwagi na możliwość
t
erenie
3
BYDŁO
Ryc. 1. Brak objawów patognomonicznych oraz częsty subkliniczny przebieg choroby sprzyjają rozprze-
strzenianiu się gorączki Q w stadach bydła
rozwoju chronicznej postaci cho-
roby nawet po kilkunastu latach
od zakażenia długofalowe skutki
tej epidemii nie są jeszcze zna-
ne. Holenderskie służby wetery-
naryjne, w celu przeciwdziałania
rozprzestrzeniania się epidemii,
podjęły decyzję o likwidacji blisko
50 000 zwierząt ze stad, w których
potwierdzano ogniska choroby (7).
Z dostępnych danych literatu-
rowych wynika, że problem go-
rączki Q coraz częściej dotyczy
również bydła. Rezultaty badań
przeprowadzonych w ostatnich
latach w różnych państwach eu-
ropejskich wskazują na znaczny
wzrost poziomu seroprewalen-
cji w stadach bydła u tych zwie-
rząt. Na przykład seroprewalen-
cja w Danii i Holandii wynosi
79% (8, 9), w Republice Irlandii
– 38% (10), w północnej Irlandii
– 65% (11), w północnej Hiszpanii
– 67% (12), w Belgii w regionie Wa-
lonii – 71% (13). Badania wykona-
ne w Polsce w latach 2014-2015 wy-
kazały, że poziom seroprewalencji
zbliżony jest do średniej europej-
skiej (14). Natomiast badania indy-
widualnych lub zbiorczych próbek
mleka przeprowadzone w latach
2014-2016 dowodzą, że w blisko
36% badanych stad występowało
siewstwo patogenu do mleka.
Należy podkreślić, że ogni-
ska choroby stwierdzane u bydła
mlecznego stanowią szczególnie
istotny problem w aspekcie za-
grożenia dla zdrowia publiczne-
go. Na zakażenie narażony jest
głównie personel obsługujący za-
infekowane zwierzęta, ponieważ
główną drogą transmisji patoge-
nu jest droga aerogenna. Ponadto
infekcja może być rezultatem bez-
pośredniego kontaktu z zakażony-
mi osobnikami, nie można także
wykluczyć możliwości transmisji
bakterii drogą alimentarną (15,
16). Opinie na temat szerzenia
się gorączki Q drogą pokarmową
są podzielone, jedne źródła lite-
raturowe wskazują, że spożywa-
nie mleka pochodzącego od krów
będących siewcami patogenu po-
woduje u ludzi jedynie wystąpie-
nie odpowiedzi immunologicznej,
z kolei analiza potencjalnych dróg
rozprzestrzeniania się choroby
w Holandii nie wykluczyła moż-
liwości transmisji poprzez kon-
sumpcję zanieczyszczonego mi-
krobiologicznie nabiału.
Spożywanie ekologicznej żyw-
ności na świecie cechuje się
W
eterynaria
W
tendencją wzrostową. Również
w Polsce stopniowo zwiększa się
konsumpcja tego rodzaju pro-
duktów, w tym spożycie mleka
niepasteryzowanego oraz innych
produktów nabiałowych produ-
kowanych na jego bazie. W wie-
lu polskich miastach pojawiły się
tzw. mlekomaty, w których moż-
na kupować świeże mleko prosto
z fermy, co może jednak stano-
wić potencjalne ryzyko dla kon-
sumentów. Należy jednak wy-
raźnie podkreślić, że
C.  burnetii
ginie w trakcie prawidłowo prze-
prowadzonego procesu pasteryza-
cji, dlatego też spożywanie mleka
poddanego właściwie przeprowa-
dzonej obróbce cieplnej nie stano-
wi zagrożenia dla człowieka. Na-
tomiast w przypadku stwierdzenia
ogniska choroby w stadzie bydła
mlecznego należy zastosować bez-
względny zakaz spożywania suro-
wego mleka i produktów z niego
wytworzonych. Zgodnie z aktu-
alnie obowiązującymi wytyczny-
mi Głównego Lekarza Wetery-
narii surowe mleko pochodzące
od zwierząt, u których obserwowa-
ne są objawy kliniczne, powinno
być traktowane jako nie spełnia-
jące wymagań pkt 1 lit. a rozdzia-
łu I sekcji IX załącznika III Roz-
porządzenia (WE) nr 853/2004
i ocenione jako nienadające się
do spożycia lub produkcji środ-
ków spożywczych dla ludzi. Takie
mleko po poddaniu obróbce ter-
micznej, równoważnej proceso-
wi pasteryzacji, może być wyko-
rzystane do skarmiania zwierząt
utrzymywanych wyłącznie w tym
gospodarstwie. Ponadto, stosując
zasadę ostrożności wynikającą
z art. 14 ust. 8 Rozporządzenia
(WE) nr 178/2002, należy stwier-
dzić, że surowe mleko pochodzące
od pozostałych zwierząt w stadzie
może być dostarczane do zakładu
przetwórstwa mleka pod warun-
t
erenie
4
fot. A. Skoracki
BYDŁO
kiem poddania go dalszej obróbce
termicznej równoważnej pastery-
zacji. Zaleca się, aby zostało ono
przeznaczone do produkcji np.
mleka UHT lub mleka w proszku,
lub innych produktów mlecznych,
których proces technologiczny
obejmuje sterylizację lub podwój-
ną obróbkę cieplną równoważ-
ną pasteryzacji. Konieczna jest
też segregacja mleka. W związku
z powyższym, o dostawach powi-
nien być powiadamiany powiato-
wy lekarz weterynarii, właściwy
ze względu na usytuowanie za-
kładu przetwórstwa, do którego
gospodarstwo dostarcza surowe
mleko. Wskazane jest, aby surowe
mleko pochodzące z gospodarstw,
w których wystąpiły przypadki go-
rączki Q, było odbierane przez cy-
sternę na końcu trasy, jeśli miesza-
ne jest z mlekiem pochodzącym
z innych gospodarstw, a całość
mleka powinna zostać poddana
obróbce, o której mowa powyżej.
Zakład produkujący na bazie mle-
ka niepasteryzowanego powinien
wdrożyć procedurę mycia i dezyn-
fekcji samochodów-cystern słu-
żących do przewozu mleka z go-
spodarstw, w których stwierdzono
gorączkę Q, po każdym rozładun-
ku, łącznie z ich komponentami
i akcesoriami, jak również insta-
lacji mleczarni po zakończeniu
procesu pasteryzacji. Właściciel
gospodarstwa oraz pracownicy
mający kontakt z chorymi zwie-
rzętami powinni być pouczeni
o stosowaniu środków ochrony
osobistej. W przypadku gdy go-
spodarstwo, w którym stwierdzo-
no gorączkę Q, zostało zarejestro-
wane do prowadzenia sprzedaży
bezpośredniej surowego mleka,
siary i surowej śmietany, pozyska-
nych w gospodarstwie produkcji
mleka, powiatowy lekarz wetery-
narii powinien wydać decyzję za-
wieszającą wprowadzanie do ob-
rotu ww. produktów, do czasu
wykluczenia choroby w stadzie.
Jeśli gospodarstwo prowadzi dzia-
łalność marginalną, lokalną i ogra-
niczoną polegającą na produkcji
produktów mlecznych z własne-
go mleka nie poddanego obrób-
ce cieplnej równoważnej pastery-
zacji (np. serów dojrzewających),
powiatowy lekarz weterynarii po-
winien wydać decyzję zawieszają-
cą prowadzenie takiej produkcji.
Obecność patogenu w stadzie
bydła jest bardzo często niedo-
strzegana zarówno przez hodow-
ców, jak i lekarzy weterynarii spra-
wujących nadzór nad hodowlą.
Dzieje się tak, ponieważ objawy
infekcji nie są patognomoniczne,
albo niestety bardzo często w ogó-
le nie występują, pomimo obec-
ności licznych siewców
C. burne-
tii
w stadzie. U bydła najczęściej
stwierdzane są dwie drogi siew-
stwa patogenu: do mleka i/lub
dróg rodnych. Obecność bakterii w
mleku można stwierdzić poprzez
badanie indywidualnej lub zbior-
czej próbki mleka metodą real-time
PCR. Należy przy tym pamiętać,
że
C. burnetii
cechuje możliwość
występowania tzw. siewstwa okre-
sowego, dlatego też badania na-
leży powtarzać co dwa miesiące
przez okres roku, zwłaszcza je-
żeli w stadzie występują osobni-
ki serododatnie i/lub stwierdza-
ne są objawy kliniczne. W wielu
przypadkach objawy prodromal-
ne choroby u zwierząt mogą być
niezauważalne. Może wówczas
występować nieznaczne podwyż-
szenie ciepłoty wewnętrznej cia-
ła, które utrzymuje się przez kil-
ka dni, z czasem mogą wystąpić
stany zapalne stawów,
mastitis
lub
zapalenie płuc oraz poronienia
lub problemy z rozrodem, wów-
czas w łożysku zainfekowanej kro-
wy zaobserwować można obrzę-
ki oraz lokalne wylewy krwawe.
W
eterynaria
W
Ponadto mogą się pojawić stany
zapalne gałek ocznych, a także
zwiększona ilość płynu surowiczo-
-śluzowego wypływającego z wor-
ka spojówkowego i nosa. Materia-
łem przydatnym do badań w celu
potwierdzenia lub wykluczenia
siewstwa do dróg rodnych jest ło-
żysko lub wymazy pobrane w okre-
sie okołoprodowym. W przypadku
wystąpienia poronienia materiał
do badań stanowić mogą narządy
wewnętrzne poronionych płodów.
W Polsce dopuszczono możli-
wość szczepienia zwierząt prze-
ciwko gorączce Q. Z uwagi na fakt,
że jest to jednostka chorobowa,
która zgodnie z
Ustawą o ochronie 
zdrowia zwierząt i zwalczaniu cho-
rób  zakaźnych 
(17) podlega obo-
wiązkowi rejestracji, niewskazane
jest, aby w przypadku pojawienia
się podejrzenia wystąpienia go-
rączki Q wprowadzać szczepie-
nia przed zakończeniem procesu
diagnostycznego i prowadzeniem
dochodzenia sanitarno-epidemio-
logicznego, gdyż może to wpłynąć
na niemożność postawienia osta-
tecznej diagnozy. Należy podkre-
ślić, że szczepienie wpływa na re-
dukcję ronień oraz zmniejszenie
migracji bakterii do śluzu pochwo-
wego, mleka oraz komórek płodu.
Ponadto efektywnie redukuje ono
liczbę siewców w stadach zaka-
żonych. Może być również stoso-
wane do czynnego uodparniania
bydła w celu obniżenia ryzyka wy-
stąpienia siewstwa wśród zwierząt
niezakażonych, szczepionych poza
okresem ciąży oraz w celu reduk-
cji rozprzestrzeniania
C.  burnetii
u tych zwierząt wraz z mlekiem
i śluzem pochwowym. Szczepion-
ka zawiera inaktywowane komór-
ki bakterii, które mogą przeni-
kać do mleka, a ich obecność jest
wykrywana w testach PCR przez
9 dni (18). Najlepiej jeżeli pobór
próbek mleka do badań odbywa
t
erenie
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin