Kocioł Nr 26 - Zima 2019.pdf

(44872 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
CZOSNEK I HERBATA
NUMER 26
ZIMA 2019
OPOWIEŚĆ PRZESIEDLEŃCZA, CHAŁWA GACJANA, PIEROGI, WYWIAD Z AGATĄ ANIOŁ
Drodzy Czytelnicy,
Wbrew pozorom w tym numerze nie będziemy walczyć
z wampirami, chociaż do przygotowania stron 40–75 zużyliśmy
cały warkocz czosnku. Powstały pasty, makarony, bułeczki, chlebki,
sosy, a nawet trufle – łącznie aż 16 przepisów z czosnkiem w roli
głównej. A to dopiero początek pysznej przygody w zimowym
wydaniu.
Po czosnku zaprosimy Was na herbatę. Tym razem oprócz picia
wybornego naparu będziemy również z nim pichcić.
Wspólnie wyczarujemy dania główne, desery i oczywiście napoje.
Dalej też będzie magicznie. Na stronach 76–87 dowiecie się,
jak pan Janusz z Trzebnicy zamienia złoto w chałwę. My tak
zachwyciliśmy się tym lokalnym produktem, że przygotowaliśmy
z nim niesamowite carpaccio, bezy i muffinki.
Na kolejnych kartkach znajdziecie opowieść przesiedleńczą.
Poznacie historię rodziny naszej kotłowej koleżanki Doroty,
której jedną z głównych bohaterek jest… książka kucharska.
Dodatkowo, jak zawsze, przygotowaliśmy dla Was kilka
dolnośląskich receptur. Tym razem przypomnimy smaki
kulebiaka, mamaligy i smażonych kapeluszy.
Uwaga, fani pierogów, na stronach 98–121 czeka na Was raj!
9 farszy, 3 ciasta i 400 pierogów plus miska leniwych. Dodatkowo
prezentujemy wszystkie klasyczne techniki lepienia – falbanki,
szczypanki i zaciski na gładko. Mała powtórka może przydać się
przed świętami.
Kobieta Anioł, Agata. Zostawiliśmy ją na deser, dlatego wywiad
z Agatą znajdziecie na ostatnich stronach magazynu.
Kocha wszystko to, co związane z jedzeniem – odpowiedzialne
i przemyślane zakupy, gotowanie, konsumowanie, jak również
rozmowy o potrawach i ich fotografowanie.
Kochani, zaparzcie filiżankę ulubionej herbaty, usiądźcie
wygodnie w fotelu i delektujcie się zimowym wydaniem.
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
GULASZ Z JELENIA
danie z kotła
12
PRZEPISY Z HERBATĄ
40
PRZEPISY Z CZOSNKIEM
76
JAK ZAMIENIĆ ZŁOTO W CHAŁWĘ?
82
PRZEPISY Z CHAŁWĄ
88
OPOWIEŚĆ PRZESIEDLEŃCZA:
DZIADEK ZBYSZEK I JEGO „SYBIRACZKA”
98
PIEROGI – SESJA SPECJALNA
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
122
WYWIAD: AGATA ANIOŁ
W KOTLE MIESZAJĄ
REDAKCJA
Katarzyna Sieradz
redaktor naczelna
gotujzkasia.pl
Laura Chołodecka
redaktor numeru
cafebabilon.pl
Joanna Komorowska
skład
apetyt-na-kuchnie.pl
Justyna Wojczyńska
korekta tekstu
figazmakiem.art
Dorota Domino
PR & social media
flymetothespoon.com
Natalia Jakubowska
PR & social media
rajpodniebienia.pl
Monika Szeffler
PR & social media
przezogrodek.pl
Rafał Komorowski
korekta składu
komorowski-foto.pl
Katarzyna Stochmiałek
korekta tekstu
AUTORZY
Natalia Bogubowicz
deliciousplacebynatalia.
blogspot.com
Łukasz Majchrowski
food².pl
Nicole Michalkiewicz
fotografia-kulinarna.
myportfolio.com
Monika Pazdej
zchatynakoncuwsi.pl
Sesja okładkowa: Monika Pazdej
Zdjęcia dodatkowe: Natalia Bogubowicz, Monika Pazdej, Katarzyna Sieradz
SPIS PRZEPISÓW
Aioli z pieczonego czosnku
Bezy chałwowe
Bułeczki czosnkowe
Carpaccio z buraka z chałwą
Chlebki naan z masłem czosnkowym
Ciasto na pierogi
Czosnek kiszony
Czosnkowy schab z jelenia
Danie z Kotła – Gulasz z jelenia
Herbaciany gulasz z indyka z dynią i śliwkami
Herbata z prądem
Karp wędzony w herbacie
48
84
Panna cotta z herbatą matcha
50
Pasta z pieczonego czosnku
82
Pieczywo czosnkowe
52
Pierogi leniwe
100
Pierogi ruskie z boczkiem
74
Pierogi wegańskie a la ruskie
46
Pierogi z dynią
10
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
18
Pierogi z mięsem
20
Pierogi z płuckami
38
Pierogi z soczewicą
116
118
32
66
96
44
34
68
36
70
72
54
Pierogi z twarogiem
Krewetki z czosnkiem, pomidorkami
i spaghetti cukiniowym
Kulebiak z kapustą, kaszą i ziemniakami
56
92
22
24
94
58
26
60
86
Sernik matcha
Smalec z fasoli i karmelizowanego czosnku
Smażone kapelusze
Spaghetti aglio e olio
Świąteczna chai latte
Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem
Torcik czekoladowy z kremem jaśminowym
Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
Wegański sos czosnkowy
114
112
102
110
108
104
106
64
62
30
Orkiszowe ciasteczka herbaciane
z kremem jaglanym
28
LEGENDA
DANIE WEGETARIAŃSKIE
DANIE BEZGLUTENOWE
Karp z sosem czosnkowym
Kurczę pieczone
Magdalenki z herbatą matcha
Mamaliga
DANIE WEGAŃSKIE
DANIE RYBNE
Masło czosnkowe
Matcha latte
DANIE BEZMLECZNE
DANIE Z NISKIM
INDEKSEM GLIKEMICZNYM
Mini bułeczki z serem i czosnkiem
Muffiny z kremem chałwowym
8
MAGAZYN KOCIOŁ ZIMA 2019
MAGAZYN KOCIOŁ ZIMA 2019
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin