Pizza.odt

(20 KB) Pobierz

Pizza z patelni (bez drożdży)

 

Przepis na najlepszą pizzę z patelni, która smakuje niemal tak, jak pieczona włoska pizza (naprawdę!), a do zrobienia jest w kilka chwil. Ciasto nie musi wyrastać, a całość możecie zrobić na patelni. Jest to przepis bez drożdży! I naprawdę wierzcie mi, pizza wychodzi cienka, chrupiąca, delikatna - idealna!
Fanów włoskiej pizzy proszę o zachowanie spokoju, włoska pizza jest najlepsza, ale z tęsknoty za nią można czasem wyczarować jakiś szybki obiad :) szczególnie jeśli nie dysponujecie piekarnikiem.

Składniki:

ciasto na pizze:

                     300 g mąki pszennej

                     200 ml wody

                     3 łyżki oliwy

                     1 łyżeczka proszku do pieczenia

                     1 łyżeczka ziół prowansalskich

                     sól do smaku

sos i dodatki:

                     puszka przecieru pomidorowego

                     1 łyżka oliwy

                     zioła prowansalskie, sól pieprz - po szczypcie

                     100 g wędliny drobiowej

                     200 g mozzarelli

Krok 1: Wszystkie składniki na ciasto na pizze mieszam, a potem wyrabiam. Ma konsystencję podobną do pierogowego ciasta. W tym czasie robię sos podsmażając przecier pomidorowy z oliwą i przyprawami.

Krok 2: Dzielę na 3 części, bo będą z tego 3 pizze.

Krok 3: Wałkuję na blacie podsypanym mąką.

Krok 4: Patelnię (zimną) smaruję lekko olejem lub oliwą i kładę rozwałkowany płat. Stawiam na ogniu i podsmażam, aż od spodu będzie zrumieniona. Wtedy obracam i smaruję sosem.

 

Krok 5: Nakładam dodatki i przykrywam pokrywą. Tak smażę aż roztopi się ser, a dół będzie rumiany. Podaję póki gorąca!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin