Pizza z patelni (bez drożdży)
Przepis na najlepszą pizzę z patelni, która smakuje niemal tak, jak pieczona włoska pizza (naprawdę!), a do zrobienia jest w kilka chwil. Ciasto nie musi wyrastać, a całość możecie zrobić na patelni. Jest to przepis bez drożdży! I naprawdę wierzcie mi, pizza wychodzi cienka, chrupiąca, delikatna - idealna!Fanów włoskiej pizzy proszę o zachowanie spokoju, włoska pizza jest najlepsza, ale z tęsknoty za nią można czasem wyczarować jakiś szybki obiad :) szczególnie jeśli nie dysponujecie piekarnikiem.
• 300 g mąki pszennej
• 200 ml wody
• 3 łyżki oliwy
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• sól do smaku
• puszka przecieru pomidorowego
• 1 łyżka oliwy
• zioła prowansalskie, sól pieprz - po szczypcie
• 100 g wędliny drobiowej
• 200 g mozzarelli
Krok 1: Wszystkie składniki na ciasto na pizze mieszam, a potem wyrabiam. Ma konsystencję podobną do pierogowego ciasta. W tym czasie robię sos podsmażając przecier pomidorowy z oliwą i przyprawami.
Krok 2: Dzielę na 3 części, bo będą z tego 3 pizze.
Krok 3: Wałkuję na blacie podsypanym mąką.
Krok 4: Patelnię (zimną) smaruję lekko olejem lub oliwą i kładę rozwałkowany płat. Stawiam na ogniu i podsmażam, aż od spodu będzie zrumieniona. Wtedy obracam i smaruję sosem.
Krok 5: Nakładam dodatki i przykrywam pokrywą. Tak smażę aż roztopi się ser, a dół będzie rumiany. Podaję póki gorąca!
madaimaj