Kuchni@ 2019.09-08.pdf

(106079 KB) Pobierz
NR
06/2019
CENA Z PREZENTEM
11,99
W TYM
8%
VAT
magazyn dla smakoszy
gotuj w domu:
RYBY
Z NASZYCH
JEZIOR
ŚLIWKO
BRANIE
PEŁNIA
LATA
OBIAD WYMYŚLONY
NA TARGU
GOFRY
BEZ GLUTENU
PRZETWORY
JADŁONOMII
U MISTRZA
ANGLII
KUBY
WINKOWSKIEGO
W
BORDEAUX
W KIRGISTANIE
NA
MAZOWSZU
W MALEZJI
W
POCZDAMIE
jedz
w podróży:
czytaj przy jedzeniu:
PIÓRO I BIEŃCZYK O ROZGRZESZENIU
ŁASUCHÓW,
PROFESOR BIESIADA
O NIEZNANYCH WŁAŚCIWOŚCIACH
GRZYBÓW, NIKI SEGNIT
O NOWEJ KSIĄŻCE
SPIS TREŚCI
SIERPIEŃ/WRZESIEŃ
*
s ier p ień /w rz esień 2 0 19
06/2019
11,99
8%
NR
CENA Z PREZENTEM
W TYM
VAT
gotuj w domu:
KUCHNIA
RYBY
Z NASZYCH
JEZIOR
ŚLIWKO
BRANIE
PEŁNIA
LATA
magazyn dla smakoszy
52
SEZONOWO
Ryby – które wybrać
120
WEEKEND W POLSCE
54
JAK TO JEŚĆ
Czarnuszka – do czego
OBIAD WYMYŚLONY
NA TARGU
GOFRY
BEZ GLUTENU
PRZETWORY
JADŁONOMII
U MISTRZA
ANGLII
KUBY
WINKOWSKIEGO
W
BORDEAUX
W KIRGISTANIE
NA
MAZOWSZU
W MALEZJI
W
POCZDAMIE
jedz
w podróży:
56
czytaj przy jedzeniu:
PIÓRO I BIEŃCZYK O ROZGRZESZENIU
ŁASUCHÓW,
PROFESOR BIESIADA
O NIEZNANYCH WŁAŚCIWOŚCIACH
GRZYBÓW, NIKI SEGNIT
O NOWEJ KSIĄŻCE
60
zdjęcie na okładce:
Studio Duklas;
www.duklas.pl
3
WSTĘP OD REDAKCJI
4
SPIS TREŚCI
,
WSPÓŁPRACOWNICY
6
INDEKS PRZEPISÓW
70
72
78
82
8
SEZONOWO
Śliwki – węgierki,
GOTUJ W DOMU
86
KROK PO KROKU
używać jej bardzo zdrowych nasion
SŁODKO
Marieta Marecka
piecze klasycznego murzynka
i niezwykłe tartaletki
STREFA KOMFORTU
Wielka
improwizacja – Dominika
Wójciak idzie na targ
i tam wymyśla potrawy
JAK TO JEŚĆ
Ryby z puszki
– dlaczego warto je jeść
INNE WYPIEKI
Mąka gryczana
– co da się z niej upiec
NA WYNOS
Pudełka do pracy
z cukinią w różnej postaci
NIE MARNUJ
Co z resztkami
jedzenia upieczonego na grillu
Jak zrobić słony karmel
Co warto zobaczyć i zjeść
w Warszawie i jej okolicach
122
WYWIAD
profesor Anita Biesiada
CZYTAJ
128
130
134
136
140
LEKTURY KUCHENNE
o wartościach odżywczych grzybów
jadalnych
NA DWA GŁOSY
Marek Bieńczyk
i Tadeusz Pióro o pułapkach
czyhających na współczesnego
smakosza – felieton
HISTORIA
Kuchnia polskich Tatarów
O WINIE
Polski pinot w Ameryce
– felieton Tomasza
Prange-Barczyńskiego
WYWIAD
Niki Segnit o swojej
najnowszej książce „Sztuka gotowania”
18
20
24
28
40
POJEDYNEK BLOGERÓW
114
48
GODZIN
W Poczdamie
116
SMAKI PRZYWIEZIONE
162
DELEKTUJMY SIĘ
na koniec przy
42
SEZONOWO
Ryby z naszych wód
Malezja – trudny durian
drinku piszemy, co przygotujemy
w następnym wydaniu „Kuchni”
Ugotowali „Kuchnię”
Bohater Ligi Mistrzów (str. 88)
jest szefem kuchni restauracji
w The Feathered Nest Country Inn
– wielokrotnie nagradzanej
restauracji w Cotswolds w hrabstwie
Oxfordshire. Niedawno zdobył
tytułu National Chef of The Year
2019 w Wielkiej Brytanii.
4
KUCHNIA
SIERPIEŃ/WRZESIEŃ 2019
KUBA WINKOWSKI
Magdalena i Krzysztof Duklasowie
od lat współpracują z „Kuchnią”.
On fotografuje, ona gotuje
i stylizuje potrawy. Stanęli
na głowie, by do tego wydania
magazynu znaleźć najpiękniejsze
śliwki. Efekt ich pracy znajdziecie
na str. 10 i na okładce.
STUDIO DUKLAS
Znana w sieci jako „Jarzynowa”,
zwyciężczyni III edycji „MasterChefa”,
autorka książek „Ziarno”, „Warzywo”
i „Kulinarne opowieści”. W każdym
wydaniu „Kuchni” prezentuje szybkie dania.
Tym razem wybrała się dla nas również
na targ i tam wymyśliła potrawy
z sezonowych produktów (str. 60).
DOMINIKA WÓJCIAK
zdjęcia: KAROLINA WIERCIGROCH, ARCHIWUM PRYWATNE, ANDRZEJ KRASOWSKI/AG
36
renklody, mirabelki inne wspaniałe
gatunki w różnych potrawach
KOSZYK
Które produkty smakują
teraz najlepiej
WEGE
Przepisy Marty Dymek
na pieczone bakłażany i pomidory
SZYBKO
Bakłażan, pomidor, papryka,
ciecierzyca i orzechy – co z tego
ugotowała Dominika Wójciak?
ZIOŁOWO
Samar Khanafer
pod gołym niebem urządza
przyjęcie z potrawami z grilla
BEZ GLUTENU
Pyszne gofry
nie tylko na słodko
88
U MISTRZA
– jak gotuje
JEDZ NA MIEŚCIE
142
KALEJDOSKOP
144
PRODUCENCI POLECAJĄ
145
KONKURS
KUCHNI
I MARKI SMEG
146
REDAKCJA TAM BYŁA
147
PRENUMERATA
148
ZAPOWIEDŹ WARSZTATÓW
KUCHNI
I AKADEMII KULINARNEJ WHIRLPOOL
100
NA IMPREZIE
Kuba Winkowski, najlepszy
kucharz Wielkiej Brytanii
2019 roku
96
W RESTAURACJI
Bordeaux
149
104
PODRÓŻE
Kirgistan – kumys, nan
ODKRYWAJ
i baranina
11 przepisów na przetwory z warzyw
i owoców wartych zrobienia w tym
sezonie
GOTUJ KLASYCZNIE
Zgłoś jeśli naruszono regulamin