watrobka-drobiowa-z-papryka(1).pdf

(105 KB) Pobierz
Wątróbka drobiowa z papryką
przepisy.pl
Składniki:
wątróbka drobiowa - 200 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 100 mililitrów
papryka czerwona, pokrojona w cienkie paski - 0.5 sztuk
papryka zielona, pokrojona w cienkie paski - 0.5 sztuk
cebula, pokrojona w piórka - 1 sztuka
czosnek posiekany, ząbek - 1 sztuka
mąka - 3 łyżki
30 minut
4 osoby
Łatwe
ciasto francuskie, płat - 1 sztuka
jajko do smarowania ciasta - 1 gram
Tymianek z Polski Knorr
- 2 łyżeczki
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr
- 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz - 1 szczypta
Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.
Sprawdź.
Sposób przygotowania:
1. Wątróbki oczyść z błon, następnie namocz w mleku. Odcedź, przepłucz zimną wodą osusz na papierowym ręczniku. Tak
przygotowane wątróbki obtocz w mące.
2. Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną
bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
3. Na patelnię włóż przygotowane wątróbki, smaż chwilę z obu stron. Dodaj czosnek oraz pokrojone warzywa, dodaj
łyżeczkę tymianku i dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.
4. Wątróbki przełóż do niedużych, żaroodpornych naczynek. Ich wierzch zakryj szczelnie krążkiem z ciasta francuskiego.
5. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp słodką papryką oraz pozostałym tymiankiem. Naczynka wstaw do
nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj do momentu, gdy ciasto wyrośnie i nabierze złotego koloru.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin