Smacznego!
1. składniki na ciasto: - 1 szklanka wody,
2. - 1/2 kostki margaryny PALMA (z murzynkiem),
3. - 1 szklanka mąki KRUPCZATKA (typ 450),
4. - 5 świeżych jaj (o temperaturze pokojowej),
5. - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dowolny),
6. - PAPIER DO PIECZENIA*!!
7. Sposób przygotowania:
8.
9. Rozpuść margarynę, dodaj wodę i zagotuj. Zmniejsz gaz na minimum i energicznie mieszając - wsyp mąkę.
10. Wyłącz gaz i ucieraj jeszcze chwilę, do powstania gęstej masy. Odstaw do przestudzenia. Do ostudzonej masy wbijaj powoli pięć jaj i proszek do pieczenia. Miksuj jeszcze chwilkę.
11.
12. Gotowe ciasto wyłóż na blachę wyłożoną PAPIEREM DO PIECZENIA, włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej (220 stopni). Przez pierwsze 4 minuty włącz termoobieg, potem wyłącz i piecz jeszcze 16 do 20 minut. Upieczony placek wyjmij, zdejmij papier (nic prostszego!) i odłóż. Na blachę wyłóż nowy papier i drugą część karpatki. Piecz jak pierwszą:)
13.
14.
15. Składniki na krem:
16. - 3 żółtka,
17. - 3 (do 4) czubate łyżki mąki pszennej*,
18. - 3 (do 4) czubate łyżki mąki ziemniaczanej*,
19. - 3 szklanki mleka,
20. - cukier waniliowy,
21. - 3/4 kostki margaryny PALMA (z murzynkiem)
22. - 1/2 szklanki cukru ( jak ktoś lubi bardzo słodkie może dodać 3/4 szklanki).
23. Sposób przygotowania:
24. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i gotujemy. Pozostałą szklankę mleka, 3 żółtka oraz mąkę mieszamy dokładnie (bez grudek). Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka (gaz na minimum) i bardzo energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na idealnie gładką masę.
25. Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz kroimy margarynę w małe kawałeczki i stopniowo miksując, dodajemy do ostudzonej masy. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta (będzie to widoczne). Gotowy krem wykładamy na wcześniej upieczone ciasto, przykrywamy drugą częścią i posypujemy cukrem pudrem - DELICIOUS.
26.
27. * Wyłożenie ciasta karpatkowego na wysmarowaną tłuszczem blachę jest moim zdaniem nie lada wyczynem! - Bezsensownym, kiedy możemy to w dziecinnie prosty sposób wykonać przy pomocy papieru do pieczenia.
28. * Kiedy już samodzielnie wykonasz kilka, kilkanaście karpatek - sama poznasz po konsystencji - ile tej mąki dodać.
Marchewa-114