karpatka1.doc

(29 KB) Pobierz
Smacznego

Smacznego!

Sposób przygotowania

1.        składniki na ciasto: - 1 szklanka wody,

2.        - 1/2 kostki margaryny PALMA (z murzynkiem),

3.        - 1 szklanka mąki KRUPCZATKA (typ 450),

4.        - 5 świeżych jaj (o temperaturze pokojowej),

5.        - 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dowolny),

6.        - PAPIER DO PIECZENIA*!!

7.        Sposób przygotowania:

8.         

9.        Rozpuść margarynę, dodaj wodę i zagotuj. Zmniejsz gaz na minimum i energicznie mieszając - wsyp mąkę.

10.     Wyłącz gaz i ucieraj jeszcze chwilę, do powstania gęstej masy. Odstaw do przestudzenia. Do ostudzonej masy wbijaj powoli pięć jaj i proszek do pieczenia. Miksuj jeszcze chwilkę.

11.      

12.     Gotowe ciasto wyłóż na blachę wyłożoną PAPIEREM DO PIECZENIA, włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej (220 stopni). Przez pierwsze 4 minuty włącz termoobieg, potem wyłącz i piecz jeszcze 16 do 20 minut. Upieczony placek wyjmij, zdejmij papier (nic prostszego!) i odłóż. Na blachę wyłóż nowy papier i drugą część karpatki. Piecz jak pierwszą:)

13.      

14.      

15.     Składniki na krem:

16.     - 3 żółtka,

17.     - 3 (do 4) czubate łyżki mąki pszennej*,

18.     - 3 (do 4) czubate łyżki mąki ziemniaczanej*,

19.     - 3 szklanki mleka,

20.     - cukier waniliowy,

21.     - 3/4 kostki margaryny PALMA (z murzynkiem)

22.     - 1/2 szklanki cukru ( jak ktoś lubi bardzo słodkie może dodać 3/4 szklanki).

23.     Sposób przygotowania:

24.     Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier i gotujemy. Pozostałą szklankę mleka, 3 żółtka oraz mąkę mieszamy dokładnie (bez grudek). Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka (gaz na minimum) i bardzo energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na idealnie gładką masę.

25.     Odstawiamy do ostygnięcia. Teraz kroimy margarynę w małe kawałeczki i stopniowo miksując, dodajemy do ostudzonej masy. Ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta (będzie to widoczne). Gotowy krem wykładamy na wcześniej upieczone ciasto, przykrywamy drugą częścią i posypujemy cukrem pudrem - DELICIOUS.

26.      

27.     * Wyłożenie ciasta karpatkowego na wysmarowaną tłuszczem blachę jest moim zdaniem nie lada wyczynem! - Bezsensownym, kiedy możemy to w dziecinnie prosty sposób wykonać przy pomocy papieru do pieczenia.

28.     * Kiedy już samodzielnie wykonasz kilka, kilkanaście karpatek - sama poznasz po konsystencji - ile tej mąki dodać.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin