Wegetarianizm w praktyce - darmowy fragment.pdf

(817 KB) Pobierz
Niniejszy
darmowy
ebook zawiera fragment
pełnej wersji pod tytułem:
"Wegetarianizm w praktyce"
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
kliknij tutaj
Darmowa publikacja
dostarczona przez
www.BibliotekaCyfrowa.pl
Niniejsza
Wydawcę.
publikacji
publikacja
Zabronione
bez
może
być
kopiowana,
zmiany
oraz
w
dowolnie
zawartości
się
jej
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
jakiekolwiek
zgody
pisemnej
wydawcy.
Zabrania
odsprzedaży, zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
Data: 22.05.2006
Tytuł: Wegetarianizm w praktyce (fragment utworu)
Autor: Wojciech Łukaszewski
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Popis-Witkowska
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
WSTĘP...................................................................................................................5
1. WEGETARIANIZM.............................................................................................9
1.1. Dlaczego warto poznać wegetarianizm?.................................................................17
1.2. ważne rady dla początkujących wegetarian..........................................................23
2. WEGETARIAŃSKIE ZAMIENNIKI....................................................................26
3. NIECODZIENNE, WARTE ZAUWAŻENIA PRODUKTY SPOŻYWCZE................31
3.1. Wybrane produkty sojowe.....................................................................................31
3.2. Niektóre inne produkty.........................................................................................36
3.3. Co jeszcze można jadać?........................................................................................46
3.4. Kilka przydatnych wskazówek i przepisów kulinarnych......................................50
4. POPULARNE TŁUSZCZE..................................................................................58
4.1. Masło......................................................................................................................60
4.2. Margaryna..............................................................................................................65
4.3. Oleje.......................................................................................................................68
5. CHLEB..............................................................................................................77
5.1. Słodkie wypieki......................................................................................................96
6. SÓL.................................................................................................................102
7. ZAGROŻENIA.................................................................................................108
7.1. Manipulacje genetyczne.......................................................................................109
7.2. Szkodliwe czynniki występujące w żywności.......................................................114
7.3. Rośliny trujące......................................................................................................118
7.4. Oznakowanie żywności........................................................................................120
7.5. Rekomendujemy optymizm.................................................................................126
8. DODATKI DO ŻYWNOŚCI...............................................................................130
8.1. Dodatki „E”...........................................................................................................132
8.2. Inne dodatki nie wymieniane jako “E”................................................................162
9. NAJWAŻNIEJSZE WITAMINY........................................................................166
10. NIEZBĘDNE MINERAŁY...............................................................................172
11. CO TO JEST DIETA?.......................................................................................182
11.1. Dietetyka medyczna............................................................................................184
11.2. Dietetyka pozamedyczna....................................................................................190
12. WEGETARIAŃSKIE PSY?.............................................................................208
13. PYTANIA I ODPOWIEDZI..............................................................................219
14. ZAKOŃCZENIE.............................................................................................239
15. WYBRANE PIŚMIENNICTWO I STRONY INTERNETOWE............................244
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
darmowy fragment -
kliknij po więcej
Wojciech Łukaszewski
● str.
4
Wstęp
Oto
poradnik
dla
wszystkich
zainteresowanych
pojętego
praktycznymi
wegetarianizmu.
Drogi Czytelniku,
znajdziesz
tu
aspektami
szeroko
mnóstwo
informacji
dotyczących
codziennego
i odświętnego jedzenia. Nie mogliśmy napisać o wszystkim, więc
wybraliśmy kilka, naszym zadaniem kluczowych zagadnień. Jedne
z nich mogą wydawać się banalne, inne bardzo ciekawe, a niektóre
wręcz kontrowersyjne - to zależy od czytelnika. W tej książce zawarte
są tematy często poruszane przez innych autorów, oraz sprawy na
ogół traktowane jak tabu. Na pewno będziesz z niej wielokrotnie
korzystać.
Przeciętnemu współczesnemu człowiekowi jest coraz trudniej
dostatecznie orientować się w sprawach dotyczących żywienia.
A przecież ta sfera stanowi jeden z najważniejszych aspektów
naszego życia. Wszystkie definicje życia podkreślają, że jest ono
nieustannym procesem przemiany materii
1
. Każdy organizm, od
drobnoustrojów do człowieka, aby żyć potrzebuje energii. W zasadzie
wszystko, co organizm wchłania i przetwarza, można nazwać jego
Tutaj nie wdajemy się w skomplikowane definicje biologiczne, filozoficzne, czy
religijne.
1
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Wojciech Łukaszewski
WEGETARIANIZM W PRAKTYCE -
darmowy fragment -
kliknij po więcej
Wojciech Łukaszewski
● str.
5
pożywieniem. Dla człowieka szczególne znaczenie ma odżywianie się
w formie, po prostu, codziennego jedzenia i picia. W ten sposób
dostarczamy naszemu ciału niezbędnych składników do jego
regeneracji i transformacji. Statystyczna osoba rocznie zjada prawie
tonę żywności, z czego prawie połowa jest zbędnym i szkodliwym
balastem. Człowiek bez picia może wytrzymać 2 - 4 dni, bez jedzenia
przestaje żyć po 7 - 10 dniach
2
. Pomijając specjalne sytuacje
(niektóre choroby, chwilowy priorytet „wyższych” zadań, świadoma
głodówka), powinniśmy codziennie jeść oraz pić. I tak czynimy.
Wszyscy nieustannie kupujemy albo dostajemy coś do jedzenia.
Niewielu szczęśliwców może samemu i dla siebie wytwarzać
żywność. Jeśli tak się zdarza, nigdy to nie dotyczy wszystkiego.
Nawet tak zwani samowystarczalni rolnicy kupują wiele gotowych
produktów spożywczych, nie wspominając o dodatkach, które są
potrzebne
do
wyprodukowania
świecie
jesteśmy
„swojskiej”
otoczeni
żywności.
We
współczesnym
przez
ekspansywny
przemysł spożywczy wsparty interesami handlowców, reklamami –
i modą, którą sami tworzymy. Co jakiś czas, pojawia się wieść
(sensacyjna plotka), że taki to a taki produkt jest super „zdrowy”,
wręcz
leczy
prawie
wszystkie
schorzenia
3
.
Oczywiście
owa
„rewelacyjna” wiadomość jest podparta wycinkiem z jakiejś gazety,
albo nazwiskiem popularnej osoby (aktor, sportowiec, polityk).
Rozgłasza się więc, że znany przez wszystkich (najczęściej z telewizji)
Mamy na myśli przeciętnych ludzi, przebywających w normalnych warunkach.
Sytuacje ekstremalne zmieniają wymienione liczby, jak zwykle.
3
Gruntowne zbadanie tego zagadnienia mogłoby stanowić podstawę
pasjonującej pracy z zakresu socjologii zdrowia.
2
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Wojciech Łukaszewski
Zgłoś jeśli naruszono regulamin