Wywary opryskii ekologiczna ochrona roślin.pdf

(1337 KB) Pobierz
Wywary, gnojówki, wyciągi –
naturalne nawożenie i ochrona roślin
1
Gnojówki roślinne czyli fermentowane
wyciągi
Wyciągi z roślin poddane fermentacji używa się w uprawach ekologicznych zarówno
do nawożenia jak i do ochrony roślin przed szkodnikami i chorobami.
Zasada robienia gnojówek roślinnych jest podobna dla wszystkich.
Zbieramy rośliny do ceramicznego lub plastikowego pojemnika – 10l pojemnik
zapełniamy 2/3 zielem (nie
należy używać pojemników metalowych)
zalewamy wodą i
odstawiamy do fermentacji. Przynajmniej raz dziennie mieszamy by uzyskać
odpowiednie natlenienie. Okres fermentacji wynosi od 1-4 tygodni. Gnojówki roślinne
mają zapach obornika, najbardziej śmierdzą gnojówki z pokrzyw i czarnego bzu.
Gnojówki roślinne przydatne do regeneracji gleby (np. po budowie domu, lub
powodzi) :
Dziki bez czarny
Mniszek lekarski
Pokrzywa
Skrzyp
Żywokost
Cebula i czosnek. Doskonała kompozycja do zwalczania chorób grzybowych w warzywniku.
Kwiaty żywokostu nie koniecznie muszą wchodzić w skład gnojówki, za to doskonale prezentują
się w wazonie.
Wrotycz jest nieoceniony w walce ze szkodnikami. Można go stosować jako dodatek do gnojówek
z pokrzywy i żywokostu.
Ogórecznik ma tę dodatkową zaletę, że wabi pszczoły. Warto więc go siać nie tylko na surowiec
do nawozów, ale również jako wabik na pożyteczne fruwaki.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin