dieta ULI.txt

(4 KB) Pobierz
Dieta
Poniedziałek 
niadanie I:
Kokosowa owsianka z suszonymi morelami.
Płatki owsiane błyskawiczne- 50 g , mleko 2 %- 200 ml, 70 ml wody, wiórki kokosowe nie siarkowane- 30 g, suszone morele nie siarkowane- 3 sztuki.
Mleko , wodę, płatki gotujemy, około 8 minut, następnie dodajemy wiórki i morele- całoć mieszamy.
niadanie II:
Sałatka owocowa.
Pomarańcze- 150g, kiwi- 1 sztuka, borówki lub maliny- 80 g , 1 łyżeczka miodu gryczanego
Obiad:
Sałatka z brokułami, jajkiem i wędzonš makrelš
Brokuły- 100 g, 1  jajko ugotowane na twardo, 50 g wędzonej makreli, 50 g dowolnej sałaty
Sos: 1 łyżka jogurtu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka dobrego ketchupu
Podwieczorek:
Jogurt naturalny- 150 
Kolacja:
Zapiekane warzywa-
Cukinia- 100 g, marchewka- 100 g, pietruszka-50 g, pomidory- 100 g, oliwa- 1 łyżka, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz
Wszystkie warzywa kroimy w talarki posypujemy przyprawami, oliwę mieszamy z przeciniętym przez praskę czosnkiem, wylewamy równomiernie na warzywa, pieczemy w piekarniku około 40 minut
Wtorek:
Dieta uderzeniowa
roda
niadanie I;
Chleb żytni- 50 g, pasta jajeczna ( 2 jajka ugotowane na twardo, 30 g białej częci pora drobno posiekanej, 100 g ogorka zielonego, 1 łyżka jogurtu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz) papryka czerwona- 100 g
niadanie II:
Grejpfrut zielony- 200 g
Obiad
Zapiekanka z kurczakiem/ i fetš- 1 porcji
4 jajka, 2 łyżki mleka, szczypiorek- do smaku, 100 g kurczaka, 100 g szpinaku, 1 zšbek czosnku, 50 g sera feta
Roztrzepać jajka, dodać pieprz, przyprawy- do smaku, szczypiorek, i ugotowanego, pokrojonego w kostkę kurczaka
Na patelni rozgrzać 5 g masła, dodać czosnek, oraz szpinak- chwilę wszystko gotować, następnie dodać masę jajecznš, wszystko wymieszać i gotować około 2 minuty.
Masę jajecznš przelać do naczynia żaroodpornego, posypać pokrojonš fetš i paprykš w proszku, piec około 30 minut.
Podwieczorek:
100 g ananasa, 200 ml soku pomarańczowego wieżo wyciskanego- blend ujemy
Kolacja:
Ryż z warzywami.
Ryż bršzowy- 50 g po ugotowaniu, 100 g papryki, 70 g marchewki, 30 g kukurydzy konserwowej, przyprawy, zioła, szczypiorek- do smaku.
Ryż gotujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami
Czwartek
Dieta uderzeniowa
Pištek:
niadanie I:
Jaglanka z jabłkami, orzechami i cynamonem
50 g kaszy jaglanej, po ugotowaniu, 100 g jogurtu naturalnego, 100 g jabłka startego na tarce, szczypta cynamonu.
niadanie II:
Koktajl.
Ananas- 200 g, pomarańcza- 150 g, 1 szklanki wody, 1 lyżeczka imbiru startego lub w proszku- zmiksować
Obiad:
Kasza gryczana- 70 g po ugotowaniu, ryba pieczona w piekarniku lub gotowana- 200 gotowane brokuły- 150g, kapusta kiszona- 100 g
Podwieczorek:
Kefir- 250 ml
Kolacja:
Koktajl warzywny
Ogorek- 150 g, sałata zielona dowolna- 6-7 lici, 1 zšbek czosnku, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka szczypiorku, 30 g otršb żytnich, 30 g płatków owsianych, 100 g kefiru- wszystko razem miksujemy
Sobota:
niadanie I:
Jogurt naturalny- 150 g, orzechy- 30 g, otręby żytnie- 40 g, pomarańcze- 100 g
niadanie II:
Papryka czerwona  200 g
Obiad:
Zupa wielowarzywna= 500 ml
    500 kapusty białej, 50 g cebuli, 200 g selera naciowego, 150 g papryki czerwonej, 150 g papryki zielonej,300 ml passaty pomidorowej 1.5 litra wody, lić laurowy, ziele angielskie, papryka czerwona, papryka ostra pieprz, majeranek, szczypta soli
kapustę poszatkować, paprykę, cebulę, selera pokroić w kostkę.
Kapustę zalać wodš, dodać przyprawy. Na patelni na 1 łyzce oleju podsmażyć cebulę, paprykę, seler, passate pomidorowš- gotować chwilę, następnie warzywa z patelni dodać do gotujšcej się kapusty, wszystko razem gotować do miękkoci warzyw
Podwieczorek:
Sok marchewkowy- 300 ml 
Kolacja
300ml zupy z obiadu
Niedziela:
niadanie I:
Chleb- 50 g , wedlina drobiowa- 30 g, masło- 5 g, ogórek kiszony, papryka czerwona- 100 g
niadanie II:
Pasek gorzkiej czekolady lub sałatka cytrusowa: pomarańcze- 100 g, kiwi- 1 sztuka, grejpfrut zielony- 150 g sok z 1 cytryny, szczypta cynamonu
Obiad:
Dowolny
Podwieczorek:
Jogurt naturalny- 150g  otręby żytnie- 20 g
Kolacja:
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem
Salata lodowa- dowolna iloć, 1 jajko ugotowane na twardo, 50 g tuńczyka w sosie własnym, papryka- 50 g, pomidor- 70 g, 4 oliwki, cebula czerwona- 20 g, zioła, przyprawy, 1 łyżeczka oleju lnianego
W drugim tygodniu wymiennie może być 150 g krewetek, papryka chili, 1 łyżeczka masla klarowanego, czosnek- 1 zšbek natka pietruszki- dowolna iloć, ryż bršzowy- 40 g po ugotowaniu.
Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i papryczkę, następnie oczyszczone krewetki, smażyć około 15 minut, na koniec dodać ugotowany ryż i posypać natkš pietruszki
========================================
Zgłoś jeśli naruszono regulamin