Dieta Dukana
Faza I
przepisy
Bułeczki - kajzerki - grahamki
Jak zwał tak zwał. Ważne, że mi smakuja jak bułki grahamki. Idealna propozycja dla tych które nie potrafią się obejść bez pieczywka. Ze względu na ilość otrębów maksymalnie 3 szt na dzień.Nie ma problemu z przechowywaniem. Można wcześniej upiec i przechowywać w lodówce w zamknietym pojemniczku.
© anezob69
Składniki (9 SZTUK)
· 25 dkg chudego twarogu
· 3 jajka
· 3 łyżki otrąb pszennych
· 6 łyżek otrąb owsianych
· troszke proszku do pieczenia
· przyprawy: vegeta, czosnek granulowany
Sposób przyrządzenia
Twaróg - miksuję robotem z dwoma pałkami do tego- 3 jajka - i dalej miksuję, później dodaję 3 bardzo czubate łyżki otrąb pszennych i 6 łyżek też czubatych otrąb owsianychtroszkę proszku do pieczenia (około 1/2 małej łyżeczki)przyprawy wg uznania; daję dużo czosnku granulowanego i vegetę, chociaż wiem, że soli trzeba unikać
Daję czubate łyżki dlatego, aby móc formować je w rękach, są wtedy bardziej gęste.
Przy formowaniu ręce maczam w wodzie, aby się tak bardzo nie kleiło.
Kiedyś dodawałam trochę mleka ale było za rzadkie, również z drożdżami nie wychodziły takie.
Można zrobić smakowe bułeczki i dodać np prażoną cebulkę - wyjdą cebulowe
Beszamel na mączce guarowej
Sos na szybko. Trzeba pamiętać jednak do solidnym doprawieniu!
© bob walker
Składniki (KILKA PORCJI)
· 1/4 l chudego mleka
· 1 plaska łyżeczka mączki guarowej
· sól, pieprz
· ulubione przyprawy (curry, kolendra, papryka, bazylia, czosnek itp.)
Mączkę guarową wymieszać z zimnym mlekiem. Posolić i popieprzyć. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami
Następnie mieszankę podgrzać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Gdyby pojawiły się jakieś grudki, ciepłą mieszankę można zmiksować
Sos idealnie nadaje się do mięsa i warzyw (brokułów, kalafiora itp.)
Biała kiełbasa
Brak możliwości jedzenia parówek na dukanie sprawia, że człowiek staje się kreatyny. Trochę neta, trochę własnego smaku wystarczy aby na stole parówki się pojawiły ;) Są tylko bardziej kruche niż zwykła biała kiełbaska.
© Dukanka
· 1,5 kg mięsa z indyka lub kurczaka
· 2 ząbki czosnku
· majeranek
· liść laurowy
· kminek (szczypta)
· sól
· pieprz +
· naturalne lub sztuczne flaki
Mięso zmielić (najlepiej maszynką do mielenia). Dodać zmielone zioła (wedle uznania), wyciśnięty czosnek, oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszać tak aby masa dobrze się kleiła. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso włożyć we flaki - najlepiej szprycą do kiełbas (jak się takowej nie ma to można za pomocą woreczka z odciętym rogiem) a następnie wrzucić do gorącej wody i gotować przez ok. 15 min. Uwaga! Nie dopuścić do wrzenia wody.
Bułka dukanowska z mikrofalówki
185
W trakcie dukanowej diety pieczywa czasami brakuje. Ale i na to jest sposób. Trochę otrębów, białego serka i 5 minut bułeczka gotowa!
© Aga
Składniki (1 PORCJA – 3-4 KROMKI)
· 2 łyżki otrębów owsianych
· 1 łyżka otrębów pszennych
· 1 jajko
· 1 łyżka serka homogenizowanego (0-5%)
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· szczypta soli
· przyprawy (wg gustu)
Całość wymieszać na jednolitą masę. Przelać do małej miseczki i w niej piec w mikrofalówce 800 W przez 4 minuty. W czasie pieczenia masa sama odklei się od brzegów miski i wyrośnie w formie kulki – wystarczy wyjąć. Gdy trochę ostygnie, pokroić w kromki.
Bułeczkę trzeba dobrze doprawić solą i pieprzem bo wyjdzie mdła. Dodatkowo można też przyprawić dowolnymi ziołami – wg uznania i smaku (ja najczęściej dodaję szczyptę bazylii i oregano w proszku).
To czego nie zjem, pakuję w woreczek śniadaniowy i spokojnie wytrzymuje do następnego dnia.
Bułka tarta
Brak zwykłego chleba w diecie nie oznacza brak bułki tartej. Można sobie poradzić inaczej!
Składniki (1 PORCJA)
· 2 łyżki zmielonych otrębów owsianych
· 1 łyżka zmielonych otrębów pszenicznych
· 1 łyżka białego serka homogenizowanego (0-5%)
Składniki jak na bułeczkę dukanowską. Wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce i przez 4 min piec w mikrofalówce 800 W. Po wyciągnięciu przekroić na 2 kawałki, położyć na mały talerz i włożyć jeszcze na 1 min (ale nie dłużej bo się spali) do mikrofalówki 800 W, żeby wysuszyć. Wyschnięte kawałki zmielić mikserem.
Burgery z łososia
Lubię łososia ale szukając alternatywy dla jego podania przejrzałam w necie różne wersje rybnych kotletów i zrobiłam swoją. Burgery szybko się robi i do tego są idealne na dni proteinowe.
Składniki (OK. 8-10 SZTUK)
· świeży łosoś (ok. 100 g)
· 1 małe jajko
· 1 łyżka otrębów owsianych
· 1 mała cebulka (np. dymka)
· szczypta czosnku granulowanego, soli, pieprzu, bazylii i oregano
dip
· 1 kopiasta łyżka białego serka do smarowania 0-5% (ja używam Turek figura)
· 2 łyżki mleka 0-0,5%
· 1 mały zmiażdżony ząbek czosnku
· sól, pieprz do smaku
Ze świeżego łososia wyciągną wszystkie kawałki ości. Łososia wraz z cebulą zmielić w mikserze. Dodać resztę składników i jeszcze raz wymieszać.
Masę łososiową wykładać łyżką na rozgrzaną patelnie - nieco spłaszczając każdy kotlecik. Smażyć przez ok 2 min. obracając każdy kotlet co 30 sekund.
Podawać polane dipem (wszystkie składniki dipu po prostu wymieszać).
Chrupiące grzanki do zup
Jako dziecko nie lubiłam warzywnych zup. Tata musiał mi wszystko mielić. Pamiętam jednak te smaki zupek-krem z grzankami. Postanowiłam zatem zrobić grzanki w wersji otrębowej. Super pychota!
Składniki (4 PORCJE)
· 1 łyżka zmielonych otrębów pszennych
· 1 ząbek czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
· pieprz
· oregano
· słodka papryka w proszku
Otręby, jajko i serek ze sobą wymieszać. Dodać wyciśnięty lub starty na tarce czosnek. Solidnie doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano.
Miseczkę z masą wstawić na 4 minuty do kuchenki mikrofalowej 800 W. Po wyciągnięciu pokroić na małe kostki. Na talerzyku wstawić do mikrofalówki 800 W na 4 x 30 sekund do wysuszenia. Co 30 sekund lekko zamieszać – aby się nie spaliły
Cordon bleu od I fazy
We Francji za czasów Ancien Régime, Cordon bleu nazwani byli rycerze, którym przyznano najwyższe oznaczenia francuskie - Order Ducha Świętego. We współczesnych czasach nazwą tą określa się największych szefów kuchni, oraz bardzo smaczną potrawę z kurczaka.
Składniki (2 PORCJE)
· 2 pojedyncze piersi kurczaka
· 2 plasterki szynki
· serek topiony podwędzany do posmarowania
· 2 łyżki mąki otrębowej
...
mirage80