Kocioł Nr 22 - Zima 2018.pdf

(37995 KB) Pobierz
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY
BOHATEROWIE NUMERU:
DROŻDŻE I JABŁKA
NUMER 22
ZIMA 2018
DZICZYZNA, WYWIAD Z LAURĄ CHOŁODECKĄ
Zima. Ubieramy ciepłe swetry, zaparzamy rozgrzewającą
herbatę i zajadamy racuchy obficie posypane cukrem
pudrem. Jest nam dobrze. Zatrzymujemy się na chwilę,
obserwujemy, jak wyrasta ciasto na chleb i gotujemy zupę
drożdżową.
Po domu rozchodzi się przyjemny zapach szarlotki.
Przerabiamy jabłka zebrane jesienią. Robimy mus
jabłkowy, który zawijamy w naleśniki, dorzucamy też
trochę owoców do gulaszu, aby był słodszy.
Świąteczny klimat wprowadzamy pomału piekąc
pierniczki, z których później złożymy domek z piernika.
Przygotowujemy dla bliskich jadalne prezenty. Dla babci
mamy własnoręcznie zrobiony adwokat, wujek dostanie
smakowe oliwy, a siostra pod choinką znajdzie domową
granolę. Dzieci ucieszą się ze słodkich reniferków,
a jeszcze bardziej z tego, że będą mogły przygotować je
razem z nami.
W zimie dowiadujemy się więcej o dziczyźnie i od podstaw
poznajemy jej rodzaje. Już wiemy, jak obchodzić się z tym
mięsem i jakie dania można przygotować.
Przyczyniamy się również do wielkiego powrotu śląskiej
drożdżówki i bierzemy udział w próbie pobicia rekordu
na najdłuższe ciasto.
Rozmawiamy też z Laurą Chołodecką, jedną z matek
chrzestnych KOTŁA, która opowiada nam o swoich
pasjach i marzeniach i która razem z nami miesza
w garnkach.
Redaktor naczelna
Katarzyna Sieradz
Wydawca: Stowarzyszenie KOCIOŁ
www.magazynkociol.pl
kontakt@magazynkociol.pl
www.facebook.com/MagazynKociol
www.instagram.com/magazynkociol
SPIS TREŚCI
6
AUTORZY
9
ALFABETYCZNY SPIS PRZEPISÓW
10
JABŁCZANKA
danie z kotła
12
PRZEPISY Z JABŁKAMI
42
PRZEPISY Z DROŻDŻAMI
70
JADALNE PREZENTY
92
PRODUKT REGIONALNY: DZICZYZNA
102
KUCHNIA DOLNOŚLĄSKA
112
CHCIAŁABYM KIEDYŚ WYRUSZYĆ W DŁUGĄ
KULINARNĄ PODRÓŻ PO ŚWIECIE
MAGAZYN KOCIOŁ LATO 2018
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin