Oznaki niedoboru białka
Huśtawka nastrojów
Mózg wykorzystuje chemikalia pn. neuroprzekaźniki do przekazywania informacji między komórkami. Wiele z tych neuroprzekaźników składa się z aminokwasów, które są cegiełkami białka. Dlatego niedobór białka w diecie oznacza, że organizm nie jest w stanie wytwarzać wystarczającej liczby neuroprzekaźników, i to zmienia pracę mózgu. Na przykład jeśli masz mało dopaminy i serotoniny, możesz odczuwać depresję i agresję.
Problemy z włosami, paznokciami i skórą
Te części składają się białek jak elastyna, kolagen i keratyna. Kiedy organizm nie może ich wytwarzać, możesz mieć kruche lub cienkie włosy, suchą i łuszczącą się skórę, i głębokie bruzdy na paznokciach. Dieta nie jest jedyną tego przyczyną, ale, oczywiście, warto to rozważyć.
Osłabienie i zmęczenie
Badania pokazują, że tylko 1 tydzień nie jedzenia wystarczającej ilości białka może wpłynąć na mięśnie odpowiedzialne za posturę i ruch, zwłaszcza w wieku lat 55+. I z czasem niedobór białka może sprawić, że tracisz masę mięśniową, co z kolei zmniejsza twoją siłę, utrudnia zachowanie równowagi, i spowolnia metabolizm. To często może doprowadzić do anemii, kiedy komórki nie dostają wystarczającej ilości tlenu, i czujesz się zmęczony.
Głód
To może wydawać się oczywiste. Białko daje paliwo, jest jednym z 3 źródeł kalorii, wraz z węglowodanami i tłuszczami. Jeśli chce ci się jeść przez większość czasu mimo regularnych posiłków, możesz wymagać więcej białka. Badania wykazały, że konsumpcja pokarmów białkowych pomoże ci czuć się pełnym w ciągu dnia.
Powolne gojenie się ran
U osób o niskiej zawartości białka często dłużej goją się zadrapania czy cięcia. To samo odnosi się do zwichnięć i innych powiązanych z aktywnością fizyczną wypadków. To oże być kolejnym skutkiem niewystarczającej produkcji kolagenu. Znajduje się on w tkance łącznej jak i w skórze. Do krzepnięcia krwi też potrzebne jest białko.
Większość Amerykanów dostaje dużą ilość białka. Osoby z jego niedoborem zwykle mają ubogą dietę. Starsze osoby i te z rakiem mogą mieć problem z konsumpcją takiej ilości białka jakiej potrzebują. Ostre niedożywienie z niedoboru białka nazywa się kwashiorkor. Występuje bardziej powszechnie w krajach rozwijających się, szczególnie u dzieci, albo po katastrofie naturalnej.
A sportowcy?
Jeśli regularnie uprawiasz sport i masz zrównoważoną dietę, to prawdopodobnie jesteś ok. Ale poważni sportowcy ciągle trenujący wymagają więcej białka – około 2 x więcej niż przeciętny człowiek, albo ok. 0.5-1 g białka dziennie na funt / kg wagi ciała. Ale nie przesadzaj, nadmiar białka może też wywołać problemy.
www.webmd.com
marek33x