Wit C dobra w leczeniu dny moczanowej.docx

(14 KB) Pobierz

Wit. C dobra w leczeniu dny moczanowej

Vitamin C: Good for Gout

Podsumowanie
 

"Suplementacja 500 mg dziennie wit. C przez 2 miesiące redukuje poziom kwasu moczowego w surowicy, sugerując, że wit. C może być korzystna w profilaktyce i kierowaniu dną i innymi chorobami wiązanymi z kwasem moczowym".

…"Dla osób, których poziom jest podwyższony, lekarze mogą przepisać leki, które albo hamują produkcję kwasu moczowego w organizmie, albo promują jego wydalanie z moczem. Chociaż leki te mogą pomóc w zapobieganiu atakom dny moczanowej, mogą również wywoływać działania niepożądane, w tym uszkodzenie nerek, wymioty lub ostre wysypki skórne. "...

Załóż się, że medyczna mafia nadal będzie preferować leki niż składniki odżywcze? Jeszcze raz demonstracja na temat bezpieczeństwa i skuteczności w stosunku do ogólnie toksycznych i mniej skutecznych (maskujących choroby) leków! Czy to dziwne, że chcą ograniczyć nasze suplementy?

…"Wit. C wydaje się obniżać poziom kwasu moczowego zwiększając jego wydalanie w moczu"…"nie ma żadnych opublikowanych raportów żeby wit. C wywoływała dnę moczanową". Albo kamienie nerkowe

Dla sceptyków jest to tylko jeden korzystny efekt tzw. "drogiego moczu"! Następnym razem, gdy twój lekarz wejdzie na swojego wysokiego konia i będzie gadał o bezużyteczności witamin, możesz go tym zamknąć.

Chris Gupta

Dr Alan R. Gaby:

Healthnotes Newswire (21.07.2005)­ Suplemenowanie wit. C może pomóc w profilaktyce poprzez obniżanie poziomu kwasu moczowego we krwi, czytamy w Arthritis and Rheumatism (2005;52:18437). Choć wcześniejsze badanie wykazało, że przyjmowanie dużej dawki wit. C (8 g dziennie) może obniżyć poziom kwasu moczowego, to badanie  jest pierwszym pokazującym, że stosunkowo skromna dawka (5 g dziennie) daje ten sam skutek.

Uwaga: 1 łyżeczka = 500 mg / 5 g, 1 łyżka = 2000 mg / 20 g

Kwas moczowy jest produktem ubocznym metabolizmu człowieka, który krąży w krwioobiegu. Jeśli występuje w normalnych stężeniach, kwas moczowy ma korzystne działanie antyoksydacyjne w organizmie. Ale jeśli jego poziom jest podwyższony, może krystalizować się w stawach lub innych tkankach, powodując bolesny stan artretyczny znany jako podagra. Uważa się, że wysoki poziom kwasu moczowego we krwi jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby serca.

Poziom kwasu moczowego można regulować ograniczając konsumpcję pewnych produktów np. rafinowany cukier, czerwone mięso, podroby, kurczaki, indyk, makrela, owoce morza, fasola, groch, szpinak i drożdże. Dla osób z podniesionym poziomem lekarze mogą przepisać leki które albo hamują produkcję kwasu moczowego, albo sprzyjają jego wydalanie w moczu. Choć te leki mogą pomóc zapobiegać atakom dny, mogą też wywołać skutki uboczne np. uszkodzenie nerek, wymioty albo ostre wysypki skórne.

W nowym badaniu 184 wolontariuszy zostało losowo przydzielonych do przyjmowania jednego z następujących codziennie przez 2 miesiące: 500 mg wit. C, 400 IU wit. E, 500 mg wit. C plus 400 IU wit. E lub placebo. Wśród osób przyjmujących wit. C średnie stężenie kwasu moczowego w surowicy zmniejszyło się o około 10%. Natomiast poziomy kwasu moczowego nieznacznie wzrosły u osób nie przyjmujących wit. C, a różnica między tymi dwiema grupami była statystycznie istotna. Obniżenie poziomu kwasu moczowego przez wit. C był najbardziej wyraźny u osób, u których początkowy jego poziom był powyżej normy. Wit. E nie miała wpływu na poziom kwasu moczowego.

Wit. C wydaje się obniżać poziom kwasu moczowego zwiększając wydalanie go w moczy. Rezultaty tego badania sugerują, że suplementowanie średnimi dawkami wit. C może pomóc zapobiegać atakom dny. Czy większe dawki będą skuteczniejsze , jeszcze nie wiemy. W latach 1970 jedna grupa badawcza wyraziła niepokój, że wysokie dawki wit. C mogą faktycznie wywołać ataki dny poprzez szybkie usuwanie kwasu moczowego z tkanek. Ta koncepcja powstała z obserwacji, że leki zwiększające wydzielanie kwasu moczowego niekiedy wywołują atak dny. Ale lekarze przepisujący duże dawki wit. C nie widzieli tego problemu, i nie ma żadnych opublikowanych raportów o wywołanym przez wit. C ataku dny.

http://www.newmediaexplorer.org/chris/2005/08/15/vitamin_c_good_for_gout.htm

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin