Henryk Dębski - Bukiet warzyw część 2 (1989).pdf

(15198 KB) Pobierz
BUKIET Z WARZ
N*H
WYDAWNICTWO
* WATRA *
W|
hH
M5
<&
3
A
>
iv flh \
E
h t
Ś
n5
Recenzenci: inż. Anna Szczepańska
inż. Anna Ners
Redaktor: Aleksandra Chomicz
Projekt okładki i ilustracje: Grażyna Różalska
Redaktor techniczny: Kalina Grzechocińska
Korektor:
Elżbieta Babińska
W SZELKIE P R A W A ZASTRZEŻON E
IS B N-83-225-0046-7
4H.Sz.until.E.of.T.!
Wydawnictwo WATRA
Warszawa 1989. Wydanie IV
Nakład 50 000+ 250 egz.
Symbol 10888/RK. Format A5
Ark. wyd. 10,5. Ark. druk. 12,5
Cena zł 350.-
Druk i oprawa w NRD
Co należy wiedzieć o surówkach
i sałatkach
Surowe warzywa zachowują pełną wartość odżywczą w prze­
ciwieństwie do warzyw gotowanych, gdyż zawierają znacznie
większą ilość witamin i składników mineralnych. Jednakże nie
wszystkie składniki warzyw mogą być trawione przez organizm
człowieka — są to surowa skrobia, zawarta w takich warzywach
jak ziemniaki, groch, fasola, kukurydza, bób, oraz zbyt duże
ilości błonnika w twardych warzywach, np. burakach, kalarepie,
brukselce, brukwi itp. Surówki najczęściej sporządza się z march­
wi, kapusty (białej, włoskiej i czerwonej) surowej i kwaszonej,
pomidorów, ogórków, sałaty, rzodkiewki, selera, cebuli oraz
z zieleniny.
Sporządzając surówki — tak bardzo pożyteczne dla zdrowia —
— musimy przestrzegać zawsze pewnych zasad:
• myć i płukać dokładnie warzywa i owoce, najlepiej w wodzie
bieżącej lub często zmienianej,
• obierać cienko, płukać szybko, rozdrabniać w sposób odpo­
wiedni dla danych warzyw: ogórki i pomidory pokrajane w plastry
lub paski; cebulę i pory — w plasterki poprzeczne (rozpadające
się) lub krajać drobno; pietruszkę, koperek, szczypiorek — drobno
siekać; marchew i chrzan — ucierać na tarce lub strugać, ka­
pusty — szatkować,
• zakwaszać surówki z warzyw niekwaśnych naturalnymi kwa­
sami przez dodatek warzyw czy owoców kwaśnych lub ich soków
(ogórki, kapusta kiszona, jabłka, żurawiny, porzeczki, cytry­
ny itp.), a w ostateczności octem,
• doprawiać surówki — śmietaną, olejem, cukrem, solą itp. — tuż
przed podaniem,
• nie przetrzymywać gotowych surówek zbyt długo, podawać
do drugich dań z mięsa, ryb, drobiu oraz do potraw mącznych.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin