Maciej E. Halbański - Domowa kuchnia francuska (1976).pdf
(
15151 KB
)
Pobierz
KSIĄŻKA
Z A W IE R A
PRZEPISY
NA O R Y G IN A L N E
P O TR A W Y
FR A N C U S K IE
KAŻDY
R O Z D Z IA Ł
JEST
P O P R ZE D ZO N Y
KRÓTKĄ
C H A R A K TER YSTYK Ą
DANEJ
GRUPY
DAŃ-
ZU PY, M IĘ S A
PRZYSTAW KI itp.
i n~T
PO ZY C JA
Z A IN TER ESU JE
W S ZY S TK IC H
SMAKOSZY
I PR ZY C ZY N I SIĘ
DO U R O Z M A IC E N IA
C O D Z IE N N E G O
I Ś W IĄ T E C Z N E G O
MACIEJ ERWIN HALBAŃSKI
W YDAW NICTW O* W A T R A *
WARSZAWA 1975
Ilustracje i projekt okładki
Jerzy Treutler
Recenzent mgr inż.
Anna Gasik
Redaktor
Barbara Sokołowska
Redaktor techniczny
Kalina Grzechocińska
Korektor
Danuta Witkowska
Wszelkie prawa zastrzeżone
Printed in Poland
4HSz.until.E.o.T!
WYDAWNICTWO „ W A T R A"
Warszawa 1975. Wydanie I. Nakład 30 000+
+ 250 egz. Ark. wyd. 14,0. Ark. druk. 12,4.
Format 125*200. Symbol 10148/RK. Rę
kopis oddano do składania 24.VI.1974. Pod
pisano do druku 14.V.1975. Druk ukończono
w czerwcu 1975 r.
Zam. 512/A.
Cena zł 4 2 .-
B-30
Łódzkie Zakłady Graficzne, Łódź, ul. PKWN 18
OD AUTORA
Dobra kuchnia jest podstawą praw-
dziwego szczęścia.
A. ESCOFFIER
La bonne cuisine est la base
de veritable bonheur.
A. ESCOFFIER
Wielki smakosz i zarazem znakomity znawca sztuki ku
linarnej Maurice Edmund -Sailland, znany bardziej jako
Curnonsky, rozróżniał w kuchni francuskiej:
• Kuchnię wykwintną (Haute cuisine), która rozsła
wiła francuską sztukę kulinarną na obu półkulach. Da
nia tej kuchni serwują najlepsze restauracje; muszą one
być przygotowywane przez wysoko kwalifikowanych
kuchmistrzów — artystów w swoim zawodzie — inaczej
stają się karykaturą właściwej potrawy.
• Kuchnię domową (Cuisine familiale), mającą wie
kowe tradycje przechodzące z pokolenia na pokolenie;
odziedziczone przepisy są skrzętnie przechowywane
przez Panią domu. Charakteryzuje tę kuchnię umiejętne
użycie aromatycznych ziół i korzeni, wina oraz oliwy,
które nadają potrawom specyficzny smak.
• Kuchnie regionalne, których najlepsze potrawy w e
szły do menu każdego gospodarstwa francuskiego, ale
najlepiej wykonywane są w swoim macierzystym re
gionie. Wśród tych potraw wymienić należy: słynną
Plik z chomika:
no-w-here
Inne pliki z tego folderu:
Zofia Zawistowska - Ziemniaki (1983).pdf
(42209 KB)
Dionizy Szepietowski - Kuchnia jarska (1968).pdf
(11474 KB)
Henryk Dębski, Danuta Dębska - Obiady na każdy dzień roku (1989).pdf
(136599 KB)
Zofia Czerny - Książka kucharska (1954).pdf
(84992 KB)
Henryk Dębski - Potrawy z ryb (1980).pdf
(42592 KB)
Inne foldery tego chomika:
kuchnia artykuły
kuchnia książki kucharskie (do 1939 roku)
kuchnia polska
kuchnia polska regionalna
kuchnia wegetariańska i wegańska
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin