Chleb orkiszowy.doc

(133 KB) Pobierz
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Sk艂adniki na 2 bochenki:

聽聽聽聽聽聽聽聽 800 g m膮ki orkiszowej

聽聽聽聽聽聽聽聽 2 艂y偶eczki soli

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 saszetka suchych dro偶d偶y (7 g)

聽聽聽聽聽聽聽聽 2 艂y偶ki oliwy z oliwek

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 艂y偶eczka miodu

聽聽聽聽聽聽聽聽 600 ml ciep艂ej wody

聽聽聽聽聽聽聽聽 nasiona sezamu do posypania

M膮k臋 i s贸l wymiesza膰, wsypa膰 dro偶d偶e, wymiesza膰. W 艣rodu zrobi膰 do艂ek, doda膰 oliw臋, mi贸d, wod臋. Dobrze wyrobi膰 (przez 5 - 10 minut), a偶 ciasto zacznie odchodzi膰 od brzeg贸w naczynia - na tym etapie mo偶e ca艂y czas by膰 klej膮ce (nie dosypywa膰 m膮ki).

Chlebki przenie艣膰 do wysmarowanych mas艂em i wysypanych otr臋bami (lub bu艂k膮 tart膮) foremek - keks贸wek o wymiarach 21 x 10 cm. Wype艂ni膰 je do po艂owy, ciasto wcisn膮膰 w naro偶niki. Przykry膰 i pozostawi膰 w ciep艂ym miejscu do wyro艣ni臋cia i podwojenia obj臋to艣ci (ciasto powinno wyrosn膮膰 po brzegi foremki), oko艂o 1 - 1,5 godziny lub nawet d艂u偶ej - w miar臋 potrzeby. Przed pieczeniem wysmarowa膰 mlekiem, posypa膰 sezamem.

Piec w temperaturze 200潞C przez oko艂o 40 - 50 minut, a偶 chleb b臋dzie br膮zowy i b臋dzie brzmia艂 g艂ucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjd膮 raczej p艂askie ni偶 wyro艣ni臋te. Studzi膰 na kratce.

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin