10 szybkich ciast w mniej niż godzinę.pdf

(788 KB) Pobierz
1SYK H I T
0 ZBI C S
C A
WM I NŻ O Z Ę
NE IG DI
J
N
pzps.l
r ip
e y
Brzoskwiniowe ciasteczka
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 250 gramów
biały ser - 200 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 200
gramów
brzoskwinie świeże lub z puszki - 500
gramów
cukier puder do oprószenia
15 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
200
�½C
Łatwe
duża blacha
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.
2. Rozwałkować ciasto.
3. Wykrawać szklanką ciasteczka (w kształcie koła). Brzoskwinie pokroić w półksiężyce .
4. Na każdym ciasteczku ułożyć cząstkę brzoskwini i zawinąć dwa brzegi.
5. Gotowe układać na blasze, piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Upieczone
polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto cytrynowe
przepisy.pl
Składniki:
mąka pszenna - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 200
gramów
cukier puder - 100 gramów
żółtko - 2 sztuki
cukier - 0.5 łyżek
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
woda - 1 szklanka
45 minut
Wskazówki pieczenia:
55 minut
Łatwe
skórka z cytryny - 1.5 sztuk
sok z cytryny - 1.5 sztuk
białka - 2 sztuki
cukier - 0.75 szklanek
180
�½C
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wykleić ciastem spód blachy oraz
brzegi do wysokości 3 cm.
2. Nakłuć całość widelcem i odstawić do zamrażarki na 10-15 min.
3. Masa: Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do rondla. Na małym ogniu doprowadzić do
wrzenia ciągle mieszając i gotować około 2 min.
4. Odstawić do ostudzenia. Jak ostygnie, dodać 3 żółtka i dokładnie wymieszać. Całość powinna
być gęsta.
5. Beza: Z 2 białek ubijamy pianę. Jak piana będzie twarda, dodać do niej ¾ szklanki cukru.
Ubijać mikserem kolejne 4 minuty. Masa powinna być gęsta i lekko leista.
6. Spód ciasta piec w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C. Wyjąć. Nałożyć na spód
ostudzoną masę cytrynową. Dokładnie rozsmarować. Nałożyć na górę masę na bezę. Całość
włożyć do piekarnika na około 35-40 minut. Po pierwszych 15 minutach zmniejszyć temperaturę
piekarnika do 150-160 stopni (żeby beza się nie przypaliła). Aby upewnić się że ciasto jest
gotowe, przed wyjęciem go z piekarnika można lekko popukać w bezę. Jak będzie twarda to
znaczy, że ciasto można już wyjmować. Przed zjedzeniem ostudzić – aby nie rozlała się nam
masa cytrynowa.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Ciasto kruche z masą orzechową
przepisy.pl
Składniki:
mąka - 300 gramów
Kostka do pieczenia Kasia
- 150
gramów
cukier puder - 100 gramów
jajka - 3 sztuki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
brązowy cukier - 200 gramów
woda - 1 szklanka
cytryna - 1 sztuka
15 minut
Wskazówki pieczenia:
0 minut
180
�½C
Łatwe
miód - 1 łyżka
orzechy - 200 gramów
forma do tarty
kieliszek rumu
o średnicy ok. 25 cm
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Z mąki, proszku do pieczenia, Kasi, cukru i 3
jajek zagnieść ciasto.
2. Następnie rozwałkować ciasto.
3. Wyłożyć ciastem formę do tarty o średnicy około 25 cm. Ciasto nakłuć widelcem i piec na zloty
kolor.
4. Z wody, miodu i cukru brązowego ugotować syrop, wsypać połówki orzechów dodać otarta
skórkę i sok z jednej cytryny oraz rum. Mieszać sos. Na upieczone ciasto wyłożyć masę
orzechową. Wystudzić.
Przepis ten pochodzi z serwisu kulinarnego
www.przepisy.pl.
Znajdź nas na Facebooku
www.facebook.com/przepisypl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin