Kiełbasa Swojska.rtf

(1 KB) Pobierz

4 kg karkówki,

0,5 kg młodej wołowiny,

1 kg słoniny,

2 szklanki bulionu,

200 g soli

15 g saletry,

15 g pieprzu,

15 g. ziela angielskiego,

10 g papryki,

12 – 15 ząbków czosnku

cienkie jelito.

 

Mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o oczkach średniej grubości, słoninę przez sitko o oczkach najdrobniejszych. Mieszamy masę mięsna ze słonina, solą , saletrą , przyprawami utłuczonymi w moździerzu oraz czosnkiem roztartym z solą. Dodajemy bulion i wyrabiamy na gładką masę. Wkładamy na 24 godz. do kamiennego naczynia i przechowujemy w temperaturze pokojowej.

Napełniamy jelita, formując batony długości 30 – 45 cm i nakłuwamy je. Suszymy w przewiewnym i chłodnym miejscu 4 – 6 godz., potem wędzimy 12 – 16 godz. ciepłym dymem . Suszymy jeszcze raz 2- 4 godz.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin