Nugat orzechowy.pdf

(31 KB) Pobierz
Nugat orzechowy
50 dag (2 szklanki) cukru, 20 dag miodu sztucznego lub naturalnego, 6 białek, 1
łyżeczka Octu, szklanka wody, 3050 dag łuskanych orzechów włoskich,
laskowych lub migdałów, cukier waniliowy lub esencja zapachowa, 2 wafle
Orzechy drobno pokroić. Miód rozpuścić. Z cukru, wody i Octu przygotować
syrop "do piórka". Syrop połączyć z miodem. Z białek ubić sztywną pianą. Do
piany wiewać cienkim strumieniem syrop i ubijać dalej. Naczynie z pianą
ustawić na parze i ubijać, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać do
ostudzenia. Do masy dodać cukier waniliowy i orzechy. Dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na wafel (lub inny wcześniej przygotowany spód np. kruchy),
równo rozsmarować i przykryć drugim waflem. Obciążyć równomiernie
deseczką. Na drugi dzień dowolnie pokroić.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin