Kilka przepisów na potrawy z mięsa mielonego(1).pdf

(6850 KB) Pobierz
Mając mięso mielone możemy wyczarować wspaniałe dania obiadowe i to niewielkim
nakładem pracy oraz czasu. Pomysłów jest ogromnie wiele, jak zwykle przedkładam
jednak ponad wszystko prostotę wykonania i niewielką czasochłonność, przy możliwości
wykarmienia moich “głodomorków”. Przedstawiam więc kilka przepisów z
wykorzystaniem mięsa mielonego, sycących, smacznych i łatwych.
Zapiekanka z mięsem mielonym
Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wołowego
- 2 pokrojone w kostkę duże cebule
- 2 pokrojone w kostkę marchewki
- pokrojona w kostkę mała czerwona i żółta papryka
- zielony groszek
- 4 obrane i pokrojone pomidory
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju
- tymianek
- ostra i słodka papryka
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 80 dag ziemniaków
- 3–4 łyżki mleka
- jajko
- łyżka masła
- mielona gałka muszkatołowa
- pieprz
- parmezan do posypania
Przygotowanie:
Na oleju przesmażyć mięso, dodać pomidory i bulion. Przykryć i dusić ok. 10
min. Podsmażyć warzywa, dodać mięso, rozgnieciony czosnek, przyprawy i dusić na małym
ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie,
osączyć na sicie. Jeszcze gorące zmiksować lub dobrze ugnieść z mlekiem i masłem. Dodać
jajko, doprawić pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Mięso przełożyć do żaroodpornego
naczynia, przykryć ziemniakami, posypać parmezanem i zapiekać ok. 30 min. w piekarniku
nagrzanym do temperatury 190 st.
Zapiekanka po grecku
Składniki:
- 400 g mielonego wołowego mięsa
- 400 g makaronu spaghetti
- 1 puszka obranych pomidorów
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- sos beszamelowy: margaryna, mąka, mleko
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odsączyć. Rozmieszać parmezan z jajkami, doprawić
pieprzem, gałką muszkatołową i dodać do makaronu. Cebulę i czosnek posiekać, pomidory
pokroić w grubą kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić czosnek i cebulę, dodać
mielone mięso i podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Całość
dusić przez ok. 20 min. na małym ogniu. Przygotować sos beszamelowy: na osobnej patelni
rozgrzać margarynę. Dodać mąkę i powoli dolewać mleko, ciągle mieszając. Dodać sól,
pieprz i gałkę muszkatołową. Połowę ugotowanego makaronu spaghetti ułożyć w naczyniu
żaroodpornym, po czym dodać usmażone mięso z warzywami i przykryć resztą makaronu.
Całość polać sosem beszamelowym. Wierzch posypać suszoną bazylią. Zapiekać wszystko
przez ok. 40 min w temperaturze 200 st.
Mięso mielone z makaronem
Składniki:
- �½ kg mielonki (jakiejkolwiek)
- 2 torebki sosu pieczeniowego ciemnego
- łyżeczka zupy ogonowej lub warzywka
- 4 łyżki mleka
- ulubiony makaron
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni
rozgrzać olej, wrzucić mielonkę, łyżeczkę zupy ogonowej i smażyć, aż mielonka zrobi się
„sypka”. Następnie dolać szklankę wody, a w drugiej szklance wody rozpuścić sosy wlać,
kiedy poprzednio wlana woda się zagotuje. Rozmieszać i gotować parę minut. Na końcu
dodać mleko. Podawać z makaronem.
Tagliatelle z mięsem mielonym
Składniki:
- 8 gniazdek tagliatelle
- 2 jajka
- 400 g mięsa mielonego mieszanego
- 200 ml bulionu
- 1 koncentrat pomidorowy
- 3 pomidory
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka lubczyku
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- pieprz czarny mielony
- oliwa
- sól
Przygotowanie:
Mięso podsmażyć na brązowo na patelni bez użycia tłuszczu, powinno się samo ładnie
wytopić. Dodać oliwy, jeśli mięso będzie bardzo chude. Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć
gniazda nasienne (nie wyrzucać), pokroić w małą kostkę i dodać do zarumienionego mięsa.
Dodać zioła i drobno posiekaną natkę. Podsmyć chwilę dobrze mieszając, zalać bulionem i
doprowadzić do wrzenia. Kiedy połowa płynu odparuje, wbić jajka i podgrzewać mieszając,
aż się zetną. Dodać rozdrobnione środki pomidorów i koncentrat pomidorowy. Wymieszać,
przyprawić do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do
większego garnka. Dodać gorący sos, wytrząsnąć wszystko pod przykryciem aż się solidnie
wymiesza. Podawać od razu.
Spaghetti z kotlecikami
Składniki:
Sos:
- 1 cebula
- oliwa
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- 2 puszki krojonych pomidorów
- cukier
Kotleciki:
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 jajko
- rozmaryn lub bazylia
- sól
- pieprz
- makaron
- ser mozarella
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i udusić do miękkości na oliwie, dodać rozgniecione ząbki czosnku,
przyprawić pieprzem. Dorzucić pomidory, wsypać cukru do smaku. Dusić ok. 20 min. Mięso
połączyć z uduszoną wraz z czosnkiem cebulą, wbić jajko i wymieszać. Posiekać rozmaryn
lub bazylię (może być też inne niezłe ziółko) i dodać do masy mięsnej, doprawić pieprzem i
solą. Z masy uformować kuleczki. Te okrąglutkie kotleciki smażyć na brąz z obu
stron. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, polać odrobiną oliwy,
posolić. Nałożyć spaghetti, polać sosem, dodać rumiane kotleciki i posypać startym serem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 1 min., by ser się rozpuścił.
Rigatoni z mięsem mielonym
Składniki:
- 50 dag mielonej wołowiny
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 kg makaronu typu rigatoni (krótkie proste rurki)
- pęczek świeżego tymianku
- sól, pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki zimnego mleka
- 40 dag sera żółtego
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Mięso wymieszać z połową pęczka tymianku, przyprawić solą i
pieprzem, podsmażyć na oliwie. W żaroodpornym naczyniu układać na zmianę mięso i
makaron (górną warstwą powinien być makaron). Posypać resztą tymianku, piec ok. 20 min.
w temp. 180°C. Zrobić sos beszamelowy: rozpuścić masło, oprószyć mąką i zasmażyć na
jasnozłoty kolor. Ciągle mieszając, powoli wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia,
przyprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Makaron polać sosem,
posypać serem. Piec jeszcze ok. 15-20 min.
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
Składniki:
- mięso mielone
- fasolka szparagowa
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- cebula
- sól, pieprz, przyprawy
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić drobno i smażyć na oliwie na złoto. Dodać zgnieciony czosnek, a chwilę
potem – mięso mielone. Smażyć, aż mięsko ładnie się przypiecze. W tym czasie ugotować
strąki fasolki. Kiedy będzie miękka, wrzucić na patelnię i wymieszać. Dodać sól, pieprz i
przyprawy (paprykę, bazylię, oregano, lubczyk). Na końcu dodać koncentrat pomidorowy –
powinno go być niedużo, tylko dla smaku i trochę dla koloru. Prawdziwym łasuchom
polecam dodać jeszcze starty żółty ser.
Pomidory z mięsem mielonym
Zgłoś jeśli naruszono regulamin