ś. w śmietanie z marchewką.txt

(0 KB) Pobierz
ledzie w mietanie z marchewkš
Składniki:
2-3 duże filety ledziowe solone 1 mała cebula 1 małe jabłko 1 mała marchewka
 200 g mietany 2 łyżeczki musztardy kilka gałšzek natki pietruszki 

 
 
Sposób przyrzšdzania: ledzie opłukujemy, moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny, 
osšczamy i kroimy na paski szerokoci 3 - 4 cm. Cebulę i natkę drobno siekamy, 
jabłko i marchew obieramy i cieramy na grubej tarce. W salaterce łšczymy mietanę z 
musztardš i pieprzem (można dodać też soli, trzeba jednak pamiętać, że same ledzie sš
 słone). Dodajemy cebulę, jabłko, marchew, dobrze mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty,
 dodajemy jeszcze mietany. Kawałki ledzi układamy w głębokim półmisku, zalewamy
 mietanowo-jarzynowym sosem i posypujemy posiekanš natkš pietruszki. 
Takie ledzie można podawać same, jako przystawkę, lub z goršcymi, gotowanymi ziemniakami. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin