ledzie w mietanie z marchewkš Składniki: 2-3 duże filety ledziowe solone 1 mała cebula 1 małe jabłko 1 mała marchewka 200 g mietany 2 łyżeczki musztardy kilka gałšzek natki pietruszki Sposób przyrzšdzania: ledzie opłukujemy, moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny, osšczamy i kroimy na paski szerokoci 3 - 4 cm. Cebulę i natkę drobno siekamy, jabłko i marchew obieramy i cieramy na grubej tarce. W salaterce łšczymy mietanę z musztardš i pieprzem (można dodać też soli, trzeba jednak pamiętać, że same ledzie sš słone). Dodajemy cebulę, jabłko, marchew, dobrze mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodajemy jeszcze mietany. Kawałki ledzi układamy w głębokim półmisku, zalewamy mietanowo-jarzynowym sosem i posypujemy posiekanš natkš pietruszki. Takie ledzie można podawać same, jako przystawkę, lub z goršcymi, gotowanymi ziemniakami.
barbarello