Babka naleśnikowo-kapuściana
Napisał Mudzia
Składniki: • 1 i 1/2 szklanki mąki • 1 i 1/2 szklanki mleka • 2 jajka • 1 szklanka ciepłej wody • 2 łyżki oleju • sól nadzienie: • 40 dag kapusty • 1 cebula • 4 dag tłuszczu • kilka pieczarek • 10 dag kiełbasy • płaska łyżka mąki • pieprz • tłuszcz do wysmarowania blachy Sposób wykonania: Rozmieszać mleko z jajkami, dodać mąkę, odrobinę soli, wyrobić ciasto i dodać ciepłej wody, tyle aby ciasto było płynne oraz olej. Usmażyć cieniutkie naleśniki. Powinno wyjść kilkanaście sztuk (14-18) Kapustę ugotować, odparować wodę i posiekać. Cebule obrać. Pokroić pieczarki i cebule i podsmażyć. Kiełbasę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Do patelni dołożyć kapustę i kiełbasę, oprószyć mąką i wszystko zasmażyć. Formę wysmarować tłuszczem. Układać warstwowo naleśniki i farsz. Zaczynając od naleśnika i kończąc na nim. Przycisnąć i zapiec.
Mosia991