Chleb orkiszowy.doc

(133 KB) Pobierz
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

 

Składniki na 2 bochenki:

·         800 g mąki orkiszowej

·         2 łyżeczki soli

·         1 saszetka suchych drożdży (7 g)

·         2 łyżki oliwy z oliwek

·         1 łyżeczka miodu

·         600 ml ciepłej wody

·         nasiona sezamu do posypania 

Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).

Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin