Ryba faszerowana w galarecie.pdf

(55 KB) Pobierz
Ryba faszerowana w galarecie
Składniki
40 dag płatów rybnych, czerstwa bułka, litr wywaru
z włoszczyzny, 2 jaja, jajo ugotowane na twardo, 2 łyżki
zielonego groszku, 2 łyżki żelatyny, pomidor, odrobina gałki
muszkatołowej, kilka gałązek i łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Filety razem z czerstwą (nie moczoną) bułką przepuścić przez
maszynkę. Dodać jaja, natkę, przyprawy i dokładnie wymieszać. Z masy rybnej
uformować kule wielkości jaja, włożyć je do wrzącego posolonego wywaru z włoszczyzny
i gotować około 25 min. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i wystudzić. Kule ułożyć na
półmiskach lub w miseczkach. Każdą porcję przybrać zielonym groszkiem, cząstkami
jaja, pomidora i listkami pietruszki. Żelatynę wsypać do niewielkiej ilości zimnej wody,
a gdy napęcznieje, rozpuścić w dwóch szklankach wywaru z ryby i zagotować. Zdjąć
wywar z ognia, ostudzić, zalać rybę, wstawić do lodówki, by galareta stężała.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin