Gulasz segetyΣski i diabelska mieszanka.doc

(23 KB) Pobierz
Gulasz segetyński

Gulasz segetyński

600g mięsa wieprzowego
400g kiszonej kapusty
200ml słodkiej śmietany
( najlepiej 18% w zwyż z kartonika)
2 łyżki mąki
40g smalca
1 cebula
czosnek ( ja daję jakieś 4 ząbki )
1 kostka rosołowa
paryka mielona słodka
pieprz, kminek, sól

Z kostki rosołowej przygotować bulion.
Cebulkę drobno skrojoną podsmażyć na smalcu, dodać w kostkę skrojone mięso, dodać paryki ( ilość od upodobania ) i podsmażyć, dodać czosnek przetłoczony przez maszynkę, kminek, sól,pieprz i zalać troszką bulionu. Należy dusić co jakiś czas mieszająć w razie potrzeby dolewać bulionu. Osobno należy podusić kiszona kapustę na smalcu z niewielką ilością wody, miękką kapustę należy dodać do mięsa, makę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli ( coby się śmietana nie zwarzyła ) i zagęścimy w ten sposób gulasz

 

Diabelska mieszanka

400g mięsa wieprzowego
400g mięsa wołowego
200g cebulki
50 g papryczek peperoni
5 ząbków czosnku
olej
sól, pieprz
sos sojowy
musztarda
keczup

Mięso pokroić w małe kawałki - jak do chińszczyzny, posolić, popieprzyć i szybko smażyć na gorącym oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę, papryczki, zmiażdzony czosnek, dodać sos sojowy, 2-3 łyżki musztardy, 2-3 łyżki keczupu dodać troszkę wody i dusić do miękkości

potrawę podawać z ryżem

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin