Ślady po żelazku zlikwidujesz, przecierając je wodą z kwaskiem cytrynowym.Błyszczące ślady znikną z materiału,jeśli nałożysz na nie na kilka godzin wilgotną ściereczkę i przeprasujesz.
Czarne zarysowania z podeszwy butów na linoleum możesz łatwo wyczyścić,przecierając je szorstką stroną gąbki z odrobiną pasty,zrobionej z sody oczyszczonej i wody.
Jeżeli pomalujemy obcasy od czasu do czasu bezbarwnym lakierem do paznokci,nie będą się tak szybko niszczyły.
Skórzane buty możesz łatwo zaimpregnować domowym
sposobem..10g parafiny rozpuść w kilku łyżkach ciepłej benzyny i tym roztworem natrzyj buty.Gdy wyschną
wypastuj je i wypoleruj.Po takim zabiegu nie będą
przemakać.
Zamszowe obuwie lub torebki najpierw oczyść szczotką z włosia.Plamy lub zagniecione włoski usuniesz szczoteczką z cienkich drucików.Będzie to prostrze,jeśli wcześniej przez kilka minut potrzymasz but lub torebkenad garkiem z gotującą się wodą.
Aby buty po zmoczeniu szybko wyschły,wsyp do nich po szklance ryżu-pochłonie on wilgoć i brzydki zapach.
Jak łatwo pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z obuwia.Zrób woreczki z pociętych rajstop lub podkolanówek,nasyp do nich herbaty skropionej olejkiem zapachowym.Takie woreczki wkładaj na noc do butów.
Buty lub kapcie nie będą się ślizgać,jeśli ich podeszwy
przetrzesz parę razy papierem ściernym.To rada bardzo
przydatna ,zwłaszcza w przypadku obuwia dziecięcego.
Plamy z kleju uniwersalnego możesz wywabić z ubrań,dywanów i tapicerki,pocierając je wacikiem nasączonym acetonem.Trzeba to jednak robić ostrożnie,by kolory tkaniny nie wyblakły.
Jeśli chcesz odłożyć na póżniej robótkę na drutach,wbij w końcówkę druta korek od wina.To świetne zabezpieczenie,dzięki któremu oczka na pewno się nie zsuną.
Szyby samochodowe nie będą zachodziły parą,gdy przetrzesz je od wewnątrz roztworem z łyżki płynnej gliceryny,10 łyżek denaturatu i 5 łyżek wody.
Słona woda może zniszczyć material,dlatego po kąpieli w morskiej wodzie trzeba za każdym razem po powrocie do domu przeprać kostium kąpielowy.
Zabrudzenia z rdzy usuniesz z tkanin szmatką zwilżoną amoniakiem.
Plamy z owoców łatwo usuniesz,zanurzając przed praniem tkaninę w ciepłej maślance.
Plamy z kawy z myj gorącą wodą.Z wełny spirytusem,
z jedwabiu gliceryną ze spirytusem.Stare zabrudzenia
wodą z amomiakiem.
Garnek aluminiowy znów będzie w środku jasny i lśniący,jeśli zagotujesz w nim wodę ze skórkami z jabłek i sokiem z kiszonej kapusty.
PŁyty kuchenne ze stali szlachetnej dobrze jest raz w
tygodniu posmarować wazeliną/oczywiście gdy płyta
jest czysta i zimna/Dzięki temu łatwiej będzie z niej
zmyć zabrudzenia,bo nie będą się przypalać.
Skórkę z wyciśniętej cytryny warto wykorzystać do
przetarcia przedmiotów z mosiądzu.Dzięki temu
mosiądz będzie błyszczeć.
Gumkę,która zostawia na papierze zabrudzenia,należy przemyć wodą z mydłem.
Ciasto owocowe..Przed ułożeniem owoców cienko posmaruj ciasto marmoladą lub konfiturami.Dzięki temu łatwiej pokroisz je po upieczeniu,gdyż owoce nie będą zsuwały się z ciasta.
Tort krój dopiero po przeniesieniu go do stołu.Najlepiej robi się to długim nożem,którego ostrze co chwilę należy moczyć w ciepłej wodzie,by nie przyklejał się do niego krem.Pamiętaj,że talerzyki nie mogą być zbyt małe,ponieważ odkrawane kawałk będą z nich spadać.Tort je się deserowymi widelczykami.
Masa do przekładania tortu nie musi mieć wyczuwalnego posmaku masła-przełamiesz go kieliszkiem mocnego alkoholu.
Aby sernik był delikatny i puszysty,do masy serowej dodaj niewielką ilość bitej śmietany lub kilkanaście kropli alkoholu.
Do tortów biszkoptowych polecam aksamitny krem owocowy.Mrożone owoce miksuję z niewielką ilością cukru im łączę z ubitą na sztywno śmietaną kremówką.
Ciasta podawaj już pokrojone i ładnie ułożone na półmisku.Te kruche,jak keks czy drożdzowe,możesz jeść rękami,pozostałe widelczykiem.
Pączki będą bardziej aromatyczne ,gdy do ciasta dodamy
nieco zmielonych migdałów bez skórki.
Pączki nie obtaczajmy w dużej ilości mąki,bo będzie
palić się w tłuszczu.
Warto ograniczyć ilość cukru w cieście,a pączki i
faworki nie będą się przypalać.
Jeśli ciasta dobrze nie wyrobimy,faworki będą gumowe.
Chrust łatwo się kruszy,jeśli ciasto było zbyt cienko rozwałkoane.
Do smażenia używamy tłuszczu,który ulega rozkładowi w bardzo wysokiej temperaturze,najlepiej smalcu,
ewentualnie oleju słonecznikowego.
Zbyt gorący tłuszcz ochłodzimy,wrzucając doń kawałek
surowego ziemniaka.
Zbyt niska temperatura smażenia powoduje nadmierne
nasiąkanie pączków tłuszczem,a zbyt wysoka-przypalanie.
Pączki kładziemy na tłuszcz delikatnie,bez przyciskania
stroną lepioną do dołu.
Czekające na smażenie faworki nie wyschną,gdy
ułożymy je na lekko wilgotnej ściereczce i przykryjemy
drugą.
Po usmażeniu pączki i faworki szybko odkładamy
na papierowy ręcznik,by ociekły z tłuszczu.
Paczków absolutnie nie ustawiamy jednego na drugim
dopóki nie wystygną.
Pączki nadziewamy masą budyniową dopiero po usmażeniu-za pomocą szprycy.
Keks będzie rozpływał się w ustach i kusił pięknym aromatem,jeśli do ciasta dodasz syrop klonowy,a bakalie poddusisz w karmelu lub namoczysz w miodzie gryczanym..By bakalie nie opadły na dno ciasta,uprzednio oprósz je mąką.
Ptysie,które podajesz z bitą śmietana lub kremem,pokrój na połówki zaraz po upieczeniu.w ten sposób szybciej ujdzie z nich para,nawet dodatek kremu nie przyda im wilgoci.
Upieczona babka łatwiej wyjdzie z foremki,gdy owiniemy ją wilgotną ściereczką i odwrócimy do góry dnem.
Aby biszkopt był wyjątkowo puszysty po upieczeniu,pod sam koniec mieszania ciasta dodaj do niego łyżkę octu.
Przed posmarowaniem ciasta polewą,rozsmaruj na jego powierzchni lekko rozgrzaną marmoladę lub dżem.Dzięki temu zabiegowi polewa nie wsiąknie w ciasto.
Chcesz ,by pierniczki były wilgotniejsze?Połowę tłuszczu z przepisu zastąp oliwą z oliwek.
Chcesz,by piernik miał błyszczącą skórkę.-10 min.przed końcem pieczenia posmaruj go letnim,osłodzonym mlekiem.
Ciasto kruche będzie mieć apetyczny kolor i nabierze
wspaniałego aromatu,jeśli dodasz do niego 2-3 łyżeczki
ajerkoniaku.
Szarlotkową wariacje stworzysz zastępując 1/3jabłek rabarbarem.
Strucla jabłkowa będzie wykwintniejsza,gdy masę jabłkową wazbogacisz 3 łyżkami dżemu z pigwy.
Ocet dodaje pulchności ciastu drożdżowemu-wystarczy
że dodamy kilka kropli octu do ucieranego żółtka.
Jeśli podczas robienie karmelu wytrącają się kryształki
cukru,dodaj do masy cukrowej pół łyżeczki soku z cytryny.
Zamiast proszku do pieczenia ciasta możesz go zastąpić
sodą oczyszczoną-sypiemy połowę mniej niż proszku.
Bita śmietana będzie sztywniejsza,jeśli ubijesz ją z
dodatkiem cukru żelującego.
Jeśli lubimy,gdy spód pizzy jest chrupiący a nie mięki i kleisty,powinnyśmy odwrócić kolejność i najpierw posypać przygotowane spody tartym żółtym serem,a dopiero potem posmarować je sosem pomidorowym i obłożyć pozostałymi składnikami.
Im więcej wody dodasz do ciasta na naleśniki,tym bardziej będą kruche.
Chcesz,by starte na placki ziemniaki nie ściemniały,
przełóź je na sito,sparz je niewielką ilością wrzącego
mleka lub wrzątku.Dzięki temu masa ziemniaczana
będzie śnieżnobiała,a zrobione z niej placki delikatne
w smaku.
Do ciasta pierogowego dodaję 2-3 łyżki oliwy.Po ugotowaniu pierogi się nie sklejają.
Knedle się nie zlepią gdy będziemy je gotować w
szerokim ,płaskim garnku w dużej ilości osolonej wody,
bez przykrycia i na małym ogniu.podczas gotowania
poruszaj garnkiem,aby wypłyneły na powierzchnię.
Omlet będzie bardziej pulchny i nie przywrze do patelni
jeśli do ubitych jaj dodasz łyżeczkę oliwy.
Pieczywo tostowe dłużej pozostanie świeże,jeśli będziesz je przechowywać w lodówce.
Jeśli chcesz sprawdzić świeżość jaj,zanurz je w wodzie.Najświeższe są zarazem najcięższe,opadną więc na dno i będą leżeć nieruchomo.Starsze mają już w środku powietrze,dlatego będą pływać.
Prawda o żółtku:::::
1,Zaprawisz nim zupę i sos.
Nie zważy się,jeśli wymieszasz je z mlekiem i mąką.
Tak przygotowaną zaprawkę zaciągnij zupę lub sos.
Całość zagotuj.
2,Posmarujesz nim ciasta i placki:::::
Aby wypieki miały apetyczną ,chrupiącą i błyszczącą skórkę,posmaruj je żółtkiem roztrzepanym z 1-2 łyżkami
wody oraz szczyptą soli.
3,Jest świetnym spoiwem farszów:::::
Obojętnie,czy przyrządzasz je z mięsa,warzyw,ryżu,czy
łączysz wszystkie te składniki,zawsze wymieszaj je z
żółtkiem.Dzięki niemu farsz pięknie się sklei,a potrawa
nie rozpadnie się podczas pieczenia czy smażenia.
4,Najlepiej spulchni ciasto :::::
Utrzyj je z kilkoma kroplami octu spirytusowego-nie bój
się ostrego zapachu-całkowicie zniknie podczas pieczenia,a ciasto pięknie wyrośnie.
5,Poprawi smak Kakao i Kawy:::
Utrzyj kogel-mogel/z 4 łyżeczek cukru i 2 żłótek/i wlej
do gorącego napoju.
6,Przechowasz w lodówce nawet kilka dni::::
W tym celu włóż je do niewielkiego naczynia i ostrożnie zalej lodowatą wodą albo schłodzonym olejem.Wstaw do
lodówki.
Zamiast kupnej przyprawy do zup w płynie możesz użyć lubczyku-świeżego lub suszonego.Efekt będzie podobny.
Bułka tarta lepiej będzie przywierać do kotletów,jeśli do jajka,w którym wcześniej obtaczasz mięso,dodasz kilka kropli oleju lub oliwy.
Bez trudu pokroisz słoninę w równe plastry,jeśli zanurzać
będziesz nóż w gorącej wodzie.
Zamiast w czerwonym winie dziczyznę można marnować w soku z czarnego bzu-będzie miała lekko owocowy aromat.
Bigos będzie łagodniejszy w smaku,gdy przyrządzisz go
pól na pół z kapusty kiszonej i surowej.
Gołąbki nie przypalasię,jeśli dno rondla,w którym je odgrzewasz,wyłożysz cienkimi plasterkami słoniny lub liśćmi kapusty.
Klopsy nie przypalą się i staną się bardziej soczyste,gdy na dnie formy ułożysz plastry boczku.
Kotlety mielone nie będą się rozpadać podczas smażenia i wchłoną mniej tłuszczu,gdy do masy mięsnej dodasz startego ziemniaka.Aby równomiernie usmażyć kotlety mielone,zrób w środku kotleta dziurkę.Kiedy mięso się dobrze usmarzy i napęcznieje,dziurki same się pozasklepiają.Mięso mielone przeznaczone do zamrożenia nie formuj w kulę,lecz rozłóż płasko na folii-mięso łatwiej ci będzie przechować w zamrażarce,ponadto skrócisz czas jego rozmrażania.
Kotlety będą pokantniejsze,jeśli przed panierowaniem
posmarujesz je warstwą musztardy.
Aby kurczak miał chrupiącą skórkę,przed samym
pieczeniem smaruj go śmietaną.
By farsze do mięs były smaczniejsze,dodaj do nich
cebulkę wraz z sosem w którym się dusiła.
Plastry bekonu nie powinny zwijać się w rulonik,gdy przed smażeniem ponakłuwasz je widelcem.
Zrumieniony na patelni,następnie zalany sokiem jabłkowym cukier uszlachetni sos pieczeniowy.
Sos nie będzie miał grudek,jeżeli mąkę do jego zaprawy
rozetrzesz z osoloną wodą.
Mięso do sosu wrzucamy na wrzątek aby sok pozostał
w środku.Aby otrzymać dobry wywar zalewamy zimną
wodą.Rosół gotujemy długo i na wolnym ogniu.
Gożdziki leczą zęby i dziąsła.Jeśli chcesz złagodzić stan zapalny dziąseł lub pozbyć się bólu zęba,kilka razy dziennie żuj gożdziki.Zawierają substancje działające przeciwzapalnie i pomagają zwalczyć przykre dolegliwości.
Orzechy kokosowe..Wybieraj tylko takie,które jeszcze mają w sobie mleczko.W miarę dojrzewania orzechów mleczko zsiada się i wówczas miąższ staje się niejadalny.Kupując orzech kokosowy,potrząśnij nim.
Jeśli mleczko chlupie w środku,oznacza to,że orzech
jest dobry.
Orzechy i migdały długo zachowają piękny aromat
gdy będziemy je przechowywać w zamrażarce/nie
dłużej niż 12 miesięcy/będą bardziej aromatyczne gdy
zmielimy je bezpośrednio przed użyciem.
Orzechy włoskie łatwiej wyjmiesz z łupiny gdy przedtem
namoczysz je na 24 godz. w ciepłej wodzie.
Fasolkę szparagową...przed obraniem włóż na krótko do wrzątku.Łatwiej obierzesz ją wówczas z twardego łyka,a po ugotowaniu będzie krucha i jędrna.
Gdy rozgotuje Ci się kalafior wykorzystaj go do zrobienia
zupy-krem.
.Gotowana marchew lepiej smakuje jeśli przed gotowaniem do wody dodamy trochę soku jabłkowego.
Brukselka będzie miała łagodniejsz smak,gdy ugotujesz
ją z marchewką lub dodasz do wody szczyptę cynamonu.
Do podkreślenia smaku szpinaku,do duszenia dodaję
pokrojone zielone części pora.Można go doprawić gałką
muszkatołową.
Zapach z rąk po krojeniu cebuli pozbędziesz się przecierając je solą i spłukując wodą.
Ziemniaki stare..ich smak polepszą listki mięty dodane do gotowania.
Brokuły by straciły w saładce koloru zblanszuj je z odrobiną cukru.
Sałata będzie jędrna ,gdy po umyciu i osuszeniu
zapakujemy ją w foliowy woreczek i włożymy do
lodówki.Prze podaniem polej w ostatniej chwili sosem.
2-3 listki świeżej mięty wrzucone do gotującego się mleka zapobiegną jego warzeniu się.
Dynia im mniejsza tym ma delikatniejszy miąższ.Pestki wystarczy rozsypać na blasze i suszyć.
Owoce dłużej zachowają świeżość jeśli do pojemnika z nimi wrzucisz świeżo zerwana kasztany.
Twarde masło szybko zmięknie i bez trudu je rozsmarujesz gdy na chwilę przykryjesz je gorącym
garnkiem.
Jeśli nie zużyjesz od razu całego słoiczka koncentratu pomidorowego,zalej go oliwą lub olejem .Dzięki temu nie spleśnieje.
Przeznaczone na dżem miękie owoce zagotowujemy bez wody, zaś większe i twarde-rozgotowujemy w małej ilości wody.
Do konfiktur stosujemy proporcje:1 kg owoców na 1 kg cukru.Jeśli nie mamy czasu na długie smażenie,do konfitur używamy cukru żelującego
Imbir chroni przed chorobą lokomocyjną.Przed wyjazdem należy zjeść kanapkę posypaną odrobina tej przyprawy i bez problemu zniesiemy podróż.
Herbata z cytryną czy bez.-W liściach herbaty znajduje się szkodliwy glin,który wydziela się kiedy do gorącego naparu dodajemy cytrynę.Jeśli herbata z cytryną,to dodaj do schłodzonego napoju.Jest wówczas bezpiecznie.
Wino trzeba przechowywać w pozycji leżącej a nie stojącej,bo wtedy jego korek jest suchy,co sprawia,że do butelek dostaje się powietrze.A to z kolei powoduje,że trunek traci bukiet.Gdy zostaje trochę wina wlewamy do pojemniczków z lodem i wstawiamy do zamrażalnika.Używamy do sosów i słodkich deserów.
Najprościej pozbawić rybę zapachu skrapiając ją sokiem z cytryny.Można też obłożyć ją plastrami cebuli i natką,a następnie wymoczyć w jogurcie lub w kwaśnym mleku.Nie tylko straci zapach,ale także będzie wyjątkowo delikatna. Straci też zapach,jeśli przed smażeniem lub gotowaniem natrzemy je tymiankiem,melisą l miętą ,a potem odstawimy na 10 min.
Zapach po gotowaniu kapusty lub smażeniu ryby pozbywamy się podgrzewając na patelni cukier wymieszany z cynamonem.
Ryba nie rozpadnie się w gotowaniu,jeżeli dodasz do wody 1-2łyżki octu winnego.
Gotując,wkładaj RYBĘ na wrzątek,aby gotowała się jak najkrócej.Po 15 minutach jest gotowa.Jeśli ma być upieczona,to zanim ją włożysz,nagrzej najpierw piekarnik.
Na mole dobrze jest zerwać liście orzecha włoskiego,poszarpać i włożyć do koszyczka i do szafy.Liście czym świeższe tym szybciej pozbawimy się intruzów.
Szklane półmiski i kubki nie będą pękały,jeśli przed napełnieniem ich gorącymi potrawami postawimy je wcześniej na wilgotnej ściereczce.
Wannę ,zlew,a nawet armaturę w łazience czyść proszkiem do pieczenia.Zabrudzoną powierzchnię zwilż wodą i posyp odrobiną proszku,a po umyciu spukaj ciepłą wodą.
Aby odstraszyć ptaki z sadu zawieszam na gałęzi płyty kompaktowe które poruszając sie odbijaą swiatło ,co skutecznie odstrasza ptaki.
Tulipany -Kwiaty lepiej zniosą pobyt w wazonie ,gdy przed wstawieniem do wazonu ich grube łodygi przytniemy ukośnie ostrym nożem,a potem ponakuwamy szpilką na wysokości 3-5 cm.
Kwiaty doniczkowe dobrze jest podlewać ostudzonym naparem z pokrzywy,skrzypu polnego,szałwi i rumianku.
Dzięki temu rośliny lepiej rosną.Tym naparem odkażamy
też ziemię,w której mogą się rozwijać niebezpieczne bakterie.A po spryskaniu liści ziołowymi naparami pozbywamy się również grzybów pleśniowych.
Z drożdży piekarskich sporządzamy naturalną odżywkę
do kwiatów- 1/4 opakowania rozpuścić w 1l ciepłej
wody i gdy ostygnie podlać kwiaty.
Doniczka z bazylią ustawiona w pomieszczeniu odstrasza muchy.
iwona196612